Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all 23982 articles
Browse latest View live

Amputoidut raajat ja pissapurkit lämmittävät taloja palaessaan, ennen sappikivet saattoi saada muistoksi – mietitkö verinäytteesi kohtaloa?

$
0
0

Suurin osa meistä joutuu joskus pistäytymään joskus lääkärillä näytteenottoa varten. On verikokeita, virtsanäytteitä ja nieluviljelmiä. Luomileikkauksia, kynnen irrottamista, hampaan poistoa – puhumattakaan isommista asioista, kuten amputaatiosta.

Minne veremme matkustaa, kun laboratoriotutkimukset on tehty? Kuka miettii nielurisojemme loppusijoitusta, ja minne päätyvät lukuisat virtsanäytteet, joita sairaaloissa kertyy?

Paavo Niutasen munuaiskivi valomikroskooppisuurennoksessa.
Paavo Niutanen on kuvannut omat munuaiskivensä tarkkaan. Kyseessä on tällä kertaa valomikroskooppi kuva noin kymmenkertaisella suurennoksella.Paavo Niutasen arkisto.

Eräänä päivänä 15 vuotta sitten jyväskyläläinen Paavo Niutanen havaitsi itsessään hirvittävää kipua kesken työpäivän. Mies ajatteli kuolevansa kipuun ja päätti lähteä sairaalaan.

Siellä selvisi, että kyseessä oli munuaiskiven aiheuttama kipu. Sitä on kuvailtu kovimmaksi kivuksi mitä sairaus voi aiheuttaa (Ilta-Sanomat).

Mutta se oli vasta ensimmäinen kerta. Niutanen, nykyisin 72-vuotias eläkkeelle jäänyt biologi, sai kokea munuaiskivikohtauksia vielä kaksi kertaa.

Ja jokaisesta kerrasta kiviä on myös tallessa.

Kivistä viimeisimmän hän sai lääkäriltä Jyväskylässä. Hoitaja ei ensin meinannut luovuttaa kiveä, sillä sitä haluttiin analysoida, mutta Niutanen kysyi asiaa vielä tutulta lääkäriltä.

– Lääkäri sanoi, että sinun kivihän se on, ilman muuta, Niutanen toteaa.

Niinpä Niutasella on munuaiskiviään näyteputkilossa kotona, kolmena kappaleena. Biologina Niutanen halusi valokuvata jokaisen niistä, ja on myös kullannut ne elektronimikroskoopilla käsittelyä varten.

Verinäytteitä.
Veri saa kiehua, ainakin sairaalajätteen loppusijoituksessa. Verinäytteet nimittäin poltetaan henkilötunnuksineen kovassa lämmössä.AOP

Sairaalajätteen nykyinen kiertokulku on paitsi monimutkainen, myös yllättävän tuore käytännöiltään.

Mutta vieläkö osia itsestään voi saada lääkäristä mukaan? Ja miksi vanhoilta kaatopaikoilta voisi löytää ihmisjäänteitä?

Voiko joku nyysiä koeputkiloni?

Sairaalajätteen loppusijoittamisen ei selvästi oleteta olevan lähtökohtaisesti maailman kiinnostavin aihe, ainakaan ammattilaispiirien ulkopuolella. Siksipä sairaalainsinööri Esa Särkimäki ensin ihmettelee asiasta kyselemistä puhelimessa.

Lopulta hän kuitenkin tulee siihen tulokseen, että asiasta on erinomaisen hyvä tiedottaa, sillä ihmisten mielikuvat eivät vastaa totuutta.

– Aika ajoin sanotaan, että "kun teillä siellä sairaalassa poltetaan jätteitä" – emme ole polttaneet niitä täällä noin 30 vuoteen. Ei isoissa sairaaloissa ole enää polttolaitoksia, Särkimäki toteaa.

Riskijäteastia sisältä.
Neulat ja ruiskut ja muu riskijäte toimitetaan astiaan, jonne ei pääse enää kajoamaan.Jaana Polamo / Yle

Myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ympäristöasiantuntija Minna Salonen on törmännyt erikoisiin käsityksiin aiheesta. Hän kertoo omien kaveriensa olettaneen, että kaikki jäte poltetaan suuressa roviossa.

Totuus on huomattavasti kliinisempi.

– Kun verinäytettä ei enää tarvita, se pakataan muiden vastaavien kanssa isoon riskijäteastiaan. Kun se on täyttynyt ja kansi asetetaan, sitä ei pysty enää avaamaan. Kylkeen lyödään tarra, joka kertoo, että astia sisältää biologista jätettä, Salonen selittää.

Lopulta koko loota kuljetetaan jätehuoneeseen ja sieltä jätekonttiin, jonka jäteurakoitsija noutaa polttolaitokselle. Suomessa tällaisia polttolaitoksia on vain muutamia, ja Etelä-Suomen alueella ne sijaitsevat Vantaalla ja Riihimäellä. Niillä on erityinen ympäristölupa sairaalajätteen polttamista varten.

KSSHP (Keski-Suomen sairaanhoitopiirin) ympäristöasiantuntija Minna Salonen.
Minna Salonen on ympäristöasiantuntija Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Hän kävi vastikään tutustumassa Fortumin polttolaitokseen Riihimäellä, jossa sairaalasta tulevaa erityisjätettä saa polttaa jonkin verran kotitalousjätteen joukossa. Jaana Polamo / Yle

Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa sairaalajätteille toivotetaan hyvää matkaa Riihimäelle, Keski-Suomessa taas Vantaalle.

Tosin Pirkanmaalla jätteiden loppusijoitus on tarkemmin eriteltyä: amputoidut raajat ja muu tunnistettava jäte lähetetään Riihimäelle, kun taas esimerkiksi veri-, virtsa- ja ulostenäytteet ja kudosjätteet päätyvät paikalliseen jätepolttolaitokseen.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa näyteputkilot saavat ensin lentävän lähdön sairaalan sisällä. Suurin osa näyteputkiloista kuljetetaan siellä putkipostilla, vanhanaikaisella systeemillä, jossa kapselit menevät sisäisessä postissa paikasta A paikkaan B alipaineen avulla.

– Kapseli mennä vilistää pitkin kellareita ja kerroksia oikein reipasta juoksuvauhtia, ja menee suoraan perille laboratorioon, Särkimäki kuvaa.

Erilaiset eritteet ja muut kulkevat siis putkissa pitkin käytäviä potilaiden huomaamatta. Särkimäki kuvailee putkipostia tietoturvalliseksi, sillä nopeasti kiitävään pakettiin ei pääse matkan varrella kajoamaan, eikä matka kestä kauaa.

Osa näytteistä menee kuitenkin apostolinkyydillä eli laboratorionhoitajan kärräämänä ja valvomana laboratorioon asti. Kaikki kolme sairaanhoitopiiriä kertovat, että koska näytteet sijoitetaan tietoturvallisiin jäteastioihin, kukaan ei pääse kähveltämään niitä.

Jos joku visionäärinen voro siis tahtoisi varastaa virtsanäytteen, hänen täytyisi kähveltää se esimerkiksi näytteenottovaiheessa. Se kuulostaa aika epätodennäköiseltä.

Kolera, apinarokkovirus ja pari latinankielistä tautia

Polttaminen takaa sen, ettei kenenkään tulevaisuudessa tarvitse pelätä törmäävänsä ihmisperäisiin osiin tai näytteisiin kaatopaikkojen kerrostumissa.

Vielä muutama vuosi sitten sairaalajäte – amputoiduista raajoista verinäytteisiin – kuskattiin kaatopaikalle haudattavaksi. Käytännön muuttuessa joillakin paikkakunnilla jätteitä sai yhä kuljettaa kaatopaikalle poikkeusluvalla. Esimerkiksi Kokkolassa havahduttiin toissavuonna siihen, että verinäytteitä henkilötunnuksineen löytyi kaatopaikan riskijäteosion liepeiltä.

Oma lukunsa ovat sellaiset näytteet, jotka on otettu tarttuvaa tautia sairastavasta ihmisestä.

Esa Särkimäki kertoo, että tartuntavaarallisiksi taudeiksi luokitellaan tässä mielessä muutamia, kuten SARS, lintuinfluenssat, ebola, verenvuotokuume, apinarokkovirukset, kolerat, Creutzfeldt–Jakobin tautipotilaan hermokudokset sekä "muutama latinankielinen juttu".

Tartuntavaarallisilla taudeilla saastuneita näytteitä tavataan harvoin, ja tähän mennessä ainakin Pirkanmaalla kyse on yleensä ollut epäilyistä. Niihin kuitenkin suhtaudutaan Särkimäen mukaan samalla tavalla kuin tautiin. Käytäntö on tiukka.

Mikkelin keskussairaalan ravinto- ja siivouspäällikkö Marjukka Hokkanen
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ravinto- ja siivouspäällikkö Marjukka Hokkanen kertoo, että esimerkiksi amputoidut raajat säilötään ensin pakkaseen ennen kuljetusta poltettavaksi.Kalle Purhonen / Yle

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ravinto- ja siivouspäällikkö Marjukka Hokkanen kertoo, että riskijäte-termin alle taas luokitellaan kaikki aines, jossa on infektio. Sellainen vaatii aina huolellisen käsittelyn.

– Sairaalassa yleensä jo veri on sellaista. Kaikki eritteet vaativat oman toimenpiteensä, ettei mikään tauti pysty leviämään, Hokkanen sanoo.

Lisäksi jätteet voidaan tarvittaessa hygienisoida kuumakäsittelemällä, jotta mikään mikrobi ei pääse rellestämään.

Laitetaanko sappikivet kotipakettiin?

Kun näytteistä on selvitty, voidaan pohtia isompien asioiden kohtaloa. Kenen omaisuutta ihmisestä irrotetut osat lopulta ovat?

Sairaaloista kerrotaan, että ihmisperäiset jätteet lajitellaan tunnistettaviin ja tunnistamattomiin. Tunnistettavia ovat kaikki sellaiset palaset, josta näkee, mikä se on, kuten esimerkiksi sormenpää. Tunnistamatonta on kaikki, mistä ei voi suoraan sanoa, mikä osa on kyseessä.

Kaikki päätyvät kuitenkin lopulta uuniin.

Järki toki sanoo, että kudoksen tai sormen paikka ei ole palkintopokaalihyllyllä kotona, mutta käytännössä tilanne ei vaikuta mustavalkoiselta. Valviran ylitarkastaja Silja Särkijärven mukaan terveydensuojelulaissa (Finlex) kerrotaan käytännössä vain, ettei jätteidenkäsittelyä voi hoitaa terveydelle haittaavalla tavalla.

Nykyään munuaiskiviä tuskin annetaan potilaille yhtä auliisti kuin Paavo Niutaselle aikanaan, mutta Minna Salonen kertoo, että ennen asiat hoidettiinkin hiukan toisella tavalla.

– Joskus ihmiset olivat todella kiinnostuneita ottamaan sappikiviä mukaansa. Mutta enää niitä ei saa, varmasti terveydensuojelulakikin estää sen, Salonen kertoo.

Käsi tölkissä .
Irtoraajoja ei saa sairaalasta mukaansa, mutta maailmalla on tapauksia, jossa vaikkapa amputoidulle varpaalle on löydetty uusia käyttötarkoituksia.Jaana Polamo / Yle

Ehdotonta kieltopykälää on vaikea saada kenestäkään irti, mutta vaikuttaa epätodennäköiseltä, että kukaan saisi irtoraajojaan tai muita osia mukaansa sairaalasta. Maailmalla on tosin erilaisia esimerkkejä: Kanadan Yukonissa on tyystin älyvapaa baari, jonka "Sourtoe cocktail" -drinkkiin kuuluu ihkaoikea ihmisvarvas (CBC news).

Salonen selventää, että viranomaiset eivät voi aiheuttaa tilannetta, jossa yksilö esimerkiksi sairastuisi omasta näytteestä kotonaan – edes omalla vastuullaan.

Mutta poikkeuksia selvästi tehdään. Salonen kertoo, että esimerkiksi joitakin istukoita on ilmeisesti lähtenyt synnytyslaitokselta asiakkaiden matkaan.

Myös Särkimäki pohtii, että asiasta on varmasti jokin lakipykälä, mutta hoksaa poikkeuksen:

– Napanuoran pätkän saa ainakin viedä kotiin kun on leikannut sen, hän sanoo.

Keskustelu on auki 12.4.2019 klo 10:00 asti.


Tiedätkö, miten vanhempasi äänestävät? Isän puoluevalinta ja kokoomuslaisuus periytyvät lapselle

$
0
0

Kahvipannut porisevat kuumina vaalimökeissä Tampereen Keskustorilla. 16-vuotias Salim Ouazizi harppoo kampanjaväen ohi. Hän pääsee äänestämään vasta vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Ouazizin kotona ei ole juuri keskusteltu politiikasta tai puolueista.

– Äiti on sanonut, että pitää vaalisalaisuutena sen, ketä on äänestänyt.

Tiedossa on, että perhe vaikuttaa äänestämiseen. Aktiivisesti äänestävillä vanhemmilla on yleensä aktiivisesti äänestävät lapset. Mutta mitä puoluetta lapset sitten äänestävät?

Äänestyskäyttäytymisen periytymistä on selvitetty viime eduskuntavaalien alla tehdyssä eduskuntavaalit 2015 -tutkimuksessa.

Periytyminen on vahvempaa puoluekentän oikealla laidalla, kertoo politiikan tutkija Aino Tiihonen Tampereen yliopistosta.

– Isän puoluevalinta periytyy merkittävämmin kuin äidin puoluevalinta. Lisäksi kokoomus puoluevalintana periytyi vahvimmin muihin puolueisiin verrattuna.

Politiikan tutkija Aino Tiihonen
Politiikan tutkija Aino Tiihonen tutki äänestyskäyttäytymisen periytymistä viime eduskuntavaaleissa.Matias Väänänen / Yle

Kokoomuslaisuuden lisäksi myös keskustalaisuus siirtyi vahvasti sukupolvelta seuraavalle. Tiihosen mukaan syitä olisi kiinnostavaa tutkia lisää.

– Siinä voi olla kyse yrittäjyyden ja keskiluokkaisuuden vahvasta periytyvyydestä. Myös perinteisten arvojen periytyminen voi olla loogista.

Työväenluokan keskuudessa puoluevalinta ei periytynyt niin vahvasti kuin tutkijan mukaan olisi voinut olettaa. Työntekijäperheessä kasvaneet äänestäjät mielsivät kuuluvansa työväenluokkaan, mutta eivät silti välttämättä äänestäneet vasemmistoa.

Syynä on se, että työväenluokkaisuus on saanut 2010-luvulla enemmän uusia poliittisia ilmentymiä kuin keskiluokkaisuus. Tutkimuksen mukaan vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset oli lähes yhtä suosittu puolue työläisperheissä kasvaneiden joukossa kuin SDP.

Nuoret eivät tiedä, mitä puoluetta omat vanhemmat äänestävät

Simeon Puukari odottaa bussia pienen poikansa kanssa Tampereen Keskustorilla. Taustalla tunnettu kansanedustaja tarjoilee kahvia ja juttelee äänestäjien kanssa.

Puukarin lapsuudenkodissa puhuttiin politiikasta, mutta ei siitä, mitä puoluetta tai ehdokasta kukin äänesti.

– Sain itse päättää puolestani. Kotoa ei yritetty vaikuttaa äänestämiseeni. Samaa haluan myös pojalleni.

On varsin yleistä, että äänestäjä ei tiedä vanhempiensa puoluevalintaa. Vuoden 2015 eduskuntavaalitutkimusta varten haastateltiin lähes 1 600 suomalaista. Heistä noin puolet tiesi vanhempiensa puoluevalinnan.

Mitä nuorempi ihminen, sitä epätodennäköisemmin hän tiesi, mitä puoluetta vanhemmat äänestivät.

– Jos ei tiedä vanhempiensa puoluekantaa, todennäköisimmin äänestää perussuomalaisia tai ei äänestä ollenkaan, Aino Tiihonen sanoo.

Suuret ikäluokat taas olivat nuoriin äänestäjiin verrattuna hyvin tietoisia siitä, mitä puoluetta lapsuudenkodissa kannatettiin.

Perussuomalaisten ja SDP:n vaalikampanjointia Tampereen Keskustorilla
Tutkimuksen mukaan äänestäjä, joka ei tiedä vanhempiensa puoluevalintaa, äänestää todennäköisimmin perussuomalaisia tai ei ollenkaan.Antti Eintola / Yle

Lue lisää:

Vastaavalta päätoimittajalta: Vaalikamppailu väliaikalähdöllä

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset kiilasi kakkoseksi, SDP:n etumatka kutistunut

Vaalikone paljastaa: Ehdokkaat ovat usein eri mieltä kuin puolueet ja johtajat – Sipilä puolueensa vasemmassa siivessä, Rinne oikealla

Jo kaksi suomalaisnaista hakee korvauksia rintaimplanteista aiheutuneen syövän takia – "Korvausvaatimukset useita kymmeniä tuhansia euroja"

$
0
0

Suomen Potilasvahinkoavun mukaan jo kaksi suomalaisnaista hakee korvausvaatimuksia rintaimplanteista aiheutuneen syövän takia.

Yle uutisoi tammikuussa, että Suomessa yleisesti käytetty Allerganin karheapintainen silikoni-implantti voi aiheuttaa harvinaisen imusolmukesyövän alatyypin.

Tutkimukset osoittavat, että implantteja kantavilla naisilla on 400-kertainen riski sairastua kyseiseen lymfoomaan.

Suomen Potilasvahinkoapu on potilasvahinkoasioihin keskittynyt lakiasiaintoimisto. Se on jo saanut useita yhteydenottoja korvausvaateista. Toimitusjohtaja, varatuomari Joni Siikavirta kertoo, että ensimmäinen vahingonkorvausvaatimus on nyt esitetty Allerganille.

Yksi syöpään sairastuneista naisista on hakenut korvauksia itse, mutta ratkaisua ei ole vielä saatu.

– Tapauksia on tiedossa ja virellä jo useita muitakin, Siikavirta toteaa.

10 000 eurosta ylöspäin

Siikavirran mukaan jokainen korvausvaatimus on aina tapauskohtainen, mutta vaatimusmäärät alkavat noin 10 000 eurosta.

– Moni haluaa ymmärrettävästi poistaa implanttinsa nyt, kun tieto syöpäriskistä on tullut. Haemme korvauksia esimerkiksi poistoleikkauksista aiheutuvista ansionmenetyksistä, kivusta ja särystä.

Siikavirta kertoo, että syöpätapauksissa korvausvaatimusten määrittely on vaikeaa.

– Kun on näin vakavasta asiasta kyse, lähdetään huomattavista summista liikkeelle. Syöpätapauksissa korvausvaatimus on useita kymmeniä tuhansia euroja, Siikavirta kertoo.

Suomessa Allerganin Natrelle- ja McGhan-merkkisiä implantteja on käytetty noin 30 000 kappaletta, eli ainakin 15 000 suomalaisella naisella.

Siikavirta kertoo, että Suomessa usean asiakkaan ryhmäkanne on lähes mahdoton toteuttaa.

– Laki mahdollistaa ryhmäkanteen vain kuluttaja-asiamiehen ajamana ja asiamies ei ole koko lain voimassaoloaikana tietojeni mukaan nostanut yhtäkään ryhmäkannetta, Siikavirta toteaa.

Allergan on myös Euroopassa ollut yksi yleisimmin käytetyistä implanttimerkeistä. Siikavirta ei tiedä, kuinka paljon korvausvaatimuksia yritystä vastaan on Euroopassa tehty. Hän uskoo, että Allergan koettaa hoitaa korvausvaatimukset "mahdollisimman kustannustehokkaasti".

– Pyrkimys on saada asiat sovittua yrityksen kanssa ilman oikeudenkäyntiä.

Suomessa pois käytöstä

Suomen esteettiset plastiikkakirurgit -yhdistys suositteli vuoden alussa, ettei kyseisiä implantteja enää käytettäisi Suomessa.

Suurin osa karheista implanteista on laitettu potilaille yksityisessä terveydenhuollossa, mutta niitä on laitettu myös julkisissa sairaaloissa.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä muun muassa Tampereen yliopistollinen sairaala ovat jo keskeyttäneet karheapintaisten silikoni-implanttien käytön.

Lue lisää:

"Vahva epäily silikoni-implantin syöpäriskistä": Plastiikkakirurgit kehottavat välttämään – Suomessa käytetty 30 000 riski-implanttia

Tays keskeyttää karheiden rintaimplanttien laiton – Syynä implantteihin liittyvät imusolmukesyöpätapaukset

NHL-kiekkoilija Aleksander Barkovista tehty postimerkki sai väen jonottamaan aamusta asti

$
0
0

NHL-tähti Aleksander Barkovista tehty postimerkki sai väen jonottamaan perjantaina Tampereella.

Messu- ja urheilukeskuksessa järjestettävillä supermessuilla myytiin perjantaina 500 Barkov-merkkiä.

Aikaisimmat jonottajat olivat tulleet paikalle jo varhain aamulla. Merkkien myynti alkoi yhdeltätoista.

Aamupäivällä jono kiemurteli pitkänä messukeskuksen ovilla.

Säännöt olivat selvät, yksi jonottaja sai ostaa vain yhden viisi euroa maksavan merkin.

Syyt merkin ostoon olivat joko itse kohteessa tai sitten merkissä, joka on harvinaisuus.

– Tänne sai tulemaan Barkov, jääkiekko ja merkin harvinaisuus. Olen jääkiekkohullu. Merkki menee kokoelmiin ja mahdollisesti jää sitten lapsille, kertoi jonossa ollut Mikael.

Tampereen Filatelistiseura olisi halunnut tehdä merkistä isomman painoksen, mutta se ei sopinut NHL:n edustajille.

Aleksander Barkov saa oman postimerkin.
Tampereen Filatelistiseura ry

Mikko Alatalo jättäytyi eduskunnasta: "Kun jalka vielä teppasee, vois jotain muutakin touhuta"

$
0
0

Mikko Alatalo aikoo syksyllä vetää päähänsä mielensäpahoittajan hatun ja lähteä pissalenkille Ringo-koiran kanssa Tampereen Pyhäjärven rantaan. Kuudentoista kansanedustajana vietetyn vuoden jälkeen on aika vetää henkeä.

Alatalo on yksi niistä yli 30 kansanedustajasta, jotka tämän kevään vaaleissa jättävät paikkansa vapaaehtoisesti. Hän ei asettunut enää ehdolle, joten omaa äänisaalista ei sunnuntain tulosillan edetessä enää joudu jännittämään.

"Repivä riitely, pintaliitely ei ole asiakeskeistä. Fiksut miettii voisihan olla muutakin tekemistä" Mikko Alatalo: Kupletti kansanedustajista

"Vetää henkeä". Muusikko-Alatalo kertoo, että kesän keikkakalenteri on jo täynnä. Yhteislaulattajalle on kysyntää kautta maan.

Suunnitelmissa on mennä Viron Hiidenmaalle tekemään uusia lauluja Harri Rinteen kanssa. Mielessä on kirjoittaa omat muistelmat. Maailmanmatkailu kiinnostaa.

Eikä Alatalo hellitä politiikastakaan. Työ Tampereen kaupunginvaltuustossa jatkuu vielä ainakin kuluvan vaalikauden loppuun.

Kun some hyökyi politiikkaan

Mikko Alatalo (kesk.) kiipesi untuvikkona eduskunnan portaita tuoreen, pirkanmaalaisilta äänestäjiltä saamansa valtakirjan kanssa keväällä 2003.

Valtakirja uudistui vuosien 2007, 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa. 2019 hän ei enää lähtenyt ehdolle.

"Pilkkaa media edustajia, on somessa raivohyökkäys. Jos kansalta sä kysyt: joiltakin pääsee yökkäys." Mikko Alatalo: Kupletti kansanedustajista

Alatalo pohtii, että eduskunnassa oli alkuvuosina rauhallisempaa ja käytös jotenkin arvokkaampaa.

– Minua ärsyttää joskus se nykyinen meininki. Liidellään pintailmiöillä, riidellään ja huudetaan sitä omaa totuutta niin lujaa, ettei enää kuunnella toisia.

Politiikan muutosta selittää ainakin uusi tulokas some. Alatalon mielestä sosiaalinen media on tuonut mukanaan lyhytjännitteisyyttä ja polarisoitumista.

– Annetaan viestejä Twitterillä, jopa ministerit antavat.

Kun Juice sekoitti eduskunnan

Alatalon kauden alkuun osui Anneli Jäättenmäen lyhyt pääministerikausi. Tunnelma oli sekava ja vakavakin.

Kohun aikaan Alatalon vanha soittokaveri Juice tuli Arkadianmäelle uudehkon senaattorin vieraaksi.

– Eduskunta sekosi täysin, kun Juice tuli. Toimittajat parveilivat, ja salamavalot räpsyivät, kertoo Alatalo.

"Isänmaa tyttöjä, poikiaan tarvii aina vaan, mutta harvempi senaattori on valmis uhrautumaan." Mikko Alatalo: Kupletti kansanedustajista

Soittokaverit senaattori ja boheemi eli Mikko ja Juice istuskelivat eduskunnan kuppilassa kaljalla (senaattorin tarkennus: kolmoskaljalla).

Tuore parlamentaarikko kertoo kysyneensä Juicelta neuvoa miten toimia, kun on nyt sekä senaattori että keikkamuusikko.

Ja Juice neuvoi: "Heleppo homma. Puhu ilimakseks ja laskuta laalusta".

– Niihän se sitten tässä on mennyt, Alatalo hekottelee.

Kun Katainen itki

Mikko Alatalo teki eduskunnassa yhteensä noin 130 aloitetta. Aika moni niistä koski tavalla tai toisella liikennettä.

Moottoriliikenteen keskusjärjestö muisti Alataloa ansiomitalilla kumipyöräliikenteen puolustamisesta eduskunnassa. Mies on silminnähden mielissään kauden loppumetreillä saamastaan tunnustuksesta.

"Takarivin taavit pelkää kuka heidät pudottaa, kun ei kyselytunnillakaan puheenvuoroa saa." Mikko Alatalo: Kupletti kansanedustajista

Alatalon kokemuksen mukaan varsinkin hallituspuolueen edustajan on vaikea saada eduskunnan kyselytunnilla puheenvuoroa, "vaikka pomppisi kuin vieteriukko". Puheenvuorot menevät ministereille aitioon tai opposition edustajille alas saliin.

Kyselytunnilla puhuminen kiinnostaa edustajia muun muassa siksi, että tunnit televisioidaan suorana.

Mikko Alatalo
Mikko Alatalolla oli kitara vakituisesti työhuoneessaan eduskuntatalossa. Sitä tarvittiin muun muassa joulun alla, kun talon väki kokoontui laulamaan joululauluja.Jani Aarnio / Yle

Kun Alatalo uransa alussa piti ensimmäistä kertaa oman ryhmänsä ryhmäpuheenvuoroa, hän kummasteli istuntosalin tyhjyyttä. Missä ovat edustajat? Missä on lehdistö?

– Selvisihän se, kokoomuksen ryhmähuoneessa. Siellä pääministeri Jyrki Katainen itki kertoessaan, että on juuri erottanut Ilkka Kanervan ministerin tehtävästä tämän kohutekstiviestien takia.

Ahkera edustaja vs. epäpätevä ministeri

Pirkanmaan 19-päinen kansanedustajajoukko tekee Alatalon mukaan hyvää yhteistyötä yli puoluerajojen.

– Samoin valiokunnissa tehdään hyvää yhteistyötä, ainakin melkein kaikissa niistä. Itselleni läheisin oli tulevaisuusvaliokunta, kertoo pispalalaissenaattori.

"Kyllä maakunnan lupaukset unohtuu, kun rivit suoriksi ammutaan. Jos pärstäkerroin ei miellytä, ei herrahissiä avatakaan." Mikko Alatalo: Kupletti kansanedustajista

Ministerikutsua Alatalo ei saanut, vaikka hänen puolueensa oli juuri päättyneen kauden hallituksen johdossa.

– Se vaan ei nyt sattunut mun kohdalle, ja voi olla että hyvä näin. Jo kansanedustajan työ sinällään on arvokas, sanoo Alatalo.

– Väittäisin, että olla ahkera kansanedustaja on parempi kuin epäpätevä ministeri.

"En ollut hillotolpalla enkä kusitolppana, mut kun jalka vielä teppasee, vois jotain muutakin touhuta" Mikko Alatalo: Kupletti kansanedustajista

Senaattori lupaa muistelmat, mutta ei vielä ensi syksyksi vaan ehkä seuraavaksi. Edustaja-aikojen lisäksi hän aikoo kirjoittaa myös muun muassa mediasta ja omasta toimittajan työstään.

Elävästä arkistosta löytyy monia muistoja etenkin muusikon ja toimittajan uralta. Tässä niistä muutamia.

Lainaukset Mikko Alatalon viimeisinä kansanedustajaviikkoina syntyneestä laulusta Kupletti kansanedustajista.

Tässä ovat Pirkanmaan 19 kansanedustajaa – demarit saivat yhden paikan lisää ja ovat nyt suurin puolue

$
0
0

Eduskuntavaalien tulos Pirkanmaalle on valmistunut. SDP sai yhden paikan lisää, keskusta oli Pirkanmaallakin vaalien häviäjä.

Vaikka puolueiden valtasuhteet pysyivät varsin samoina, maakuntaan on tulossa monta uutta edustajaa. Kaikki edustajat eivät pystyneet uusimaan paikkaansa.

Pirkanmaan vaalipiirissä SDP sai 5, perussuomalaiset ja kokoomus 4, vihreät ja keskusta 2 sekä vasemmistoliitto ja kristilliset 1 paikkaa.

Pirkanmaalla äänestettiin vilkkaammin kuin koko maassa. Äänestysprosentti oli 73,7.

Pirkanmaalta valittiin 19 kansanedustajaa, joista uusia on seitsemän.

Pirkanmaan ja koko maan demareiden ehdoton ääniharava oli tamperelainen SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin. Hän sai 19 087 ääntä.

Sanna Marin
SDP:n Sanna Marin oli Pirkanmaan ääniharava yli 19 000 henkilökohtaisella äänellä.Antti Eintola / Yle

Toiseksi eniten ääniä keräsi perussuomalaisten Sami Savio. Ylöjärveläinen Savio uusi paikkansa 11 108 äänellä.

Kolmanneksi eniten ääniä keräsi demarien kansanedustaja Ilmari Nurminen. Nurminen sai 9 703 ääntä.

Nurmisen kannoilla ääniä keräsi ja uutena eduskuntaan menee kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen 9 103 äänellä.

SDP:n Pia Viitanen sai 8 489 ääntä ja uusi paikkansa.

Kokoomuksen Sofia Vikman uusi paikkansa. Hän sai 7 403 ääntä.

Uutena kansanedustajana aloittaa Marko Asell, jolla toki aiempaa kokemusta edustajan työstä. Hän sai 7 349 ääntä.

Vasemmistoliiton Anna Kontula keräsi 6 944 ääntä ja uusi paikkansa eduskunnassa.

Kristillisten edustajista kansanedustajaksi valittiin Sari Tanus. Hän uusi paikkansa 6 476 äänellä.

Kokoomuksen Pauli Kiuru sai 6 286 ääntä ja uusi paikkansa.

Keskustan edustaja Arto Pirttilahti uusi paikkansa 5 504 äänellä.

Uutena edustajana keskustan riveistä aloittaa Jouni Ovaska, joka sai 5 357 ääntä.

Kokoomuksen Arto Satonen uusi paikkansa 5 123 äänellä.

Vihreiden Iiris Suomela keräsi puolueelleen eniten ääniä Pirkanmaalla. Uuden edustajan henkilökohtainen äänimäärä oli 4 872.

Iiris Suomela vihreiden vaalivalvojaisissa Tampereen Kehräsaaressa.
Vihreiden Iiris Suomelalla oli vaali-iltana paljon aihetta hymyyn.Matias Väänänen / Yle

Vihreiden Satu Hassi uusi paikkansa 4 833 äänellä.

Perussuomalaisten Sakari Puisto on niin ikään uusi kansanedustaja. Hän sai 4 824 ääntä.

SDP:n Jukka Gustafsson uusi paikkansa 4 808 äänellä.

Perussuomalaisten Veikko Vallin valittiin uutena kansanedustajana eduskuntaan. Hän sai 4 564 ääntä.

Viimeinen läpimenijä Pirkanmaalla oli perussuomalaisten Veijo Niemi, joka keräsi 3 702 ääntä.

Pirkanmaan kansanedustajista eduskunnasta putosivat kokoomuksen Harri Jaskari, vihreiden Olli-Poika Parviainen, sinisten Tiina Elovaara ja keskustan Pertti Hakanen.

Muut Ylen vaalisisällöt löydät täältä.

Tamperelainen Iiris Suomela, 24, on uuden eduskunnan kuopus – "Muutan pois keittiöttömästä yksiöstäni ja gradun tekeminen jää tauolle"

$
0
0

Iiris Suomelan saapuminen vihreiden vaalivalvojaisiin sunnuntai-iltana Tampereen Kehräsaareen sai paikalla olijat spontaaneihin suosionosoituksiin. Suomela nousi eduskuntaan 4 872 äänellä, Pirkanmaan vihreiden ääniharavana.

– Hienolta tuntuu, totta kai! Näissä vaaleissa on nähty aivan huikea nuorten naisten valtaannousu. Jos katsoo esimerkiksi Sanna Marinin nousua ei vaan Pirkanmaan vaan koko Suomen kovimmille tuloksille, näyttää siltä, että sukupolvenvaihdokselle ja tasa-arvolle on kova tilaus, Suomela sanoo.

24-vuotiaasta Suomelasta tulee eduskunnan nuorin kansanedustaja. Suomela uskoo, että hän sai ääniä leveältä rintamalta, eri-ikäisiltä ihmisiltä.

– Kauhean laajalta tuki on nyt tuntunut. Minulle on tullut puhumaan valtavan paljon ensimmäistä kertaa äänestäviä nuoria, jotka pohtivat uskaltaako äänestää ja kenet valitsee. Olen yrittänyt käyttää aikaa ja energiaa siihen, että annan tietoa, vastailen kysymyksiin ja kerron miten vaalijärjestelmä toimii.

– Paljon on tullut myös vanhempia ihmisiä kertomaan, että he ovat ajatelleet lapsiaan ja lapsenlapsiaan ja päättäneet, että tämän kerran he antavat äänensä ei itselle vaan seuraaville sukupolville. Ne ovat olleet erityisen pysäyttäviä hetkiä.

Reilusti kokemusta politiikasta

Vaikka Iiris Suomela on eduskunnan kuopus, politiikasta hänellä on jo reilusti kokemusta. Suomela oli vihreiden nuorten puheenjohtajana pari vuotta.

Valtakunnallisesti vihreät ylsivät isoon vaalivoittoon. Pirkanmaalla puolue sai kaksi paikkaa, eikä kolmaskaan jäänyt kovin kauas.

Suomela uskoo, että vihreillä on nyt sanansa sanottavana tulevissa hallitusneuvotteluissa.

– Toivon, että tällä voimalla päästään tekemään vahvaa työtä ilmaston, koulutuksen ja tasa-arvon puolesta. Meidän vaalivoittomme on tosi kova.

Naisia nousi eduskuntaan nyt historiallisen paljon, 93. Vihreiden edustajista 85 prosenttia on naisia.

Arki muuttuu isosti

Iiris Suomela on kotoisin Tampereelta Hervannasta. Hän on asunut yhteensä seitsemän vuotta ulkomailla. Kaksi vuotta koti on ollut Tampereen Kalevassa.

Suomela opiskelee Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteitä. Hän on Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja ja Tampereen yliopiston hallituksen jäsen.

Kansanedustajuus avaa nyt uuden sivun nuoren naisen elämässä.

– Totta kai tämä on valtava muutos arkeeni. Olen asunut Tampereella keittiöttömässä yksiössäni, josta nyt varmaan muutan pois, Suomela nauraa.

– Gradun tekeminen varmaan jää myös tauolle. Toivon tietysti, että pystyn jatkossakin viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa vaikka varmasti kiireistä tulee arki olemaan, Suomela sanoo.

Myös viime vaalien nuorin edustaja oli Pirkanmaalta, kun sastamalalainen SDP:n ehdokas Ilmari Nurminen valittiin eduskuntaan 24-vuotiaana. Kaikkien aikojen nuorin kansanedustaja on ollut 21-vuotias Erkki Liikanen, joka valittiin eduskuntaan vuonna 1972.

Uudessa eduskunnassa on kahdeksan alle 30-vuotiasta edustajaa.

Juttua muokattu 15.4 klo 20.06: Lisätty tieto, että naiskansanedustajien määrä nousi 93:een, ei 92:een.

Tampereen Hämeenkatu uusitaan perusteellisesti raitiotien rakentaminen yhteydessä – yli puolet raiteista jo valmiina

$
0
0

Tampereen raitiotien rakentamisen yhteydessä koko Hämeenkatu uusitaan perinpohjaisesti. Raitiotieallianssi uusii kaikki Hämeenkadun jalkakäytävät, maanalaisen kunnallistekniikan ja katuvalaistuksen.

Mylläys on tänä vuonna pahimmillaan. Töitä aloitetaan tässä kuussa useissa kohdissa, mutta hommia laitetaan myös vilkkaasti pakettiin. Raitiotieallianssin projektipäällikkö Mikko Nyhä lupaa, että poikkeusreiteillä ei tarvitse kulkea pitkään.

– Tänä vuonna rakentamistyöt alkavat valmistua monella kadulla ja monessa korttelissa. Saamme näitä pintoja aivan valmiiksi useammalla kadulla, Nyhä sanoo.

Tampereen kaupunki ja Raitiotieallianssi ovat sopineet rakentamissisällön laajennuksesta Hämeenkadun osalta.

– Arvioimme, että kadunrakennustyöt on järkevää tehdä nyt yhtä aikaa raitiotien rakentamisen yhteydessä. Katu uusittaisiin joka tapauksessa myöhemmin, mutta näin toimien töiden kokonaiskesto ja haitta liikenteelle ja toimintaympäristölle on pienempi, Tampereen kaupungin rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen sanoo tiedotteessa.

Kaupunki haluaa myös varmistaa, että rakentamisessa saavutetaan paras mahdollinen tekninen toimivuus ja vältytään eri rakennusvaiheiden ja eri toimijoiden yhteensovituksen tuomilta laaturiskeiltä.

Hämeenkadun rakentamistyöt valmistuvat vuonna 2021, tosin viimeinen osuus kadun reuna-alueista eli jalkakäytävistä ja pyöräilyväylistä vuonna 2022.

Raitiotierataa välille keskusta–Hervanta–Tays rakennetaan tänä vuonna ennätysmäärä. Valtaosa kiskotöistä valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Rakentaminen aikataulussa, kustannukset tavoitteessa

Raitiotien ensimmäinen osa kulkee keskustasta Hervataan ja Taysille. Rakentaminen etenee edelleen suunnitelmien mukaisesti. Hankkeesta on jo valmiina yli puolet eli 54 prosenttia. Rataa on rakennettu noin kuusi kilometriä.

– Etenemme täysin aikataulussa. Alkanut kausi on yhtä vilkas kuin viime vuosi, mutta kaksoisraidetta rakennetaan enemmän, noin kahdeksan kilometriä lisää. Siitä isoin osa on Hervannan valtaväylän varrelle tänä kesänä rakennettava sepelirataosuus, Raitiotieallianssin projektipäällikkö Mikko Nyhä sanoo.

– Lisäksi varikolle tehdään raidetta noin kaksi kilometriä. Myös Hervannan valtaväylän varrelle rakennetut isot raitiotiesillat valmistuvat tänä vuonna ja ratatyöt ja raitiopysäkkien rakentaminen jatkuvat keskustassa, Kalevassa ja Hervannassa.

Kaupungin mukaan raitiotiehankkeen kustannukset ovat pysyneet suunnitellun mukaisina. Tampereen kaupunginvaltuuston lokakuussa 2016 hyväksymä raitiotien ensimmäisen osan toteutusvaiheen tavoitekustannus oli reilut 219 miljoonaa euroa.

Toteutusvaiheen aikana projektiin on hyväksytty lisäyksiä noin kahdeksan miljoonaa euroa. Raitiotieallianssilta on lisäksi erikseen tilattu katurakentamista sekä vesihuoltotöitä yhteensä 33,5 miljoonaa euroa. Tähän kuuluu myös Hämeenkadun uusiminen. Näiden lisäysten jälkeen uusi tavoitekustannus on nyt noin 261 miljoonaa euroa.

Liikennöinnin on määrä alkaa vuonna 2021.


Keskustan entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska: "On vaikea nähdä, että keskusta olisi lähtenyt hallitukseen Sipilän johdolla"

$
0
0

Uudeksi kansanedustajaksi Pirkanmaalta valittu, keskustan entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska kuuli uutisen puheenjohtaja Juha Sipilän erosta kotinurkilla Tampereella. Uutinen ei yllättänyt vapaapäivää viettävää Ovaskaa.

– Kuulin itsekin uutisen juuri. Ehkä tämä on signaali siitä, että tulos tai ulos ajattelu liittyy paitsi Suomen johtamiseen, myös puolueen johtamiseen.

Voiko tämä tarkoittaa myös sitä, että ovi avataan hallitukseen?

– Pitää arvioida vahvasti se, mitä kenttäväki ja edustajat ovat mieltä siitä, että mennäänkö hallitukseen. Tämä vaikuttaa varmaan monen pohdintoihin, mutta itse sanon, että 18 paikan menetys on niin kova, että se pohdinta pitää tehdä tarkkaan, Ovaska sanoo.

– On kuitenkin vaikea nähdä tilannetta, että keskusta olisi lähtenyt hallitukseen Sipilän johdolla. Myös jos oppositioon mennään, on helpompi lähteä rakentamaan täysin puhtaalta pöydältä.

Keskustan puoluehallituksen nettisivullaan julkaisemassa kannanotossa sanotaan, että "Kansa on osoittanut Keskustalle suunnan oppositioon". Oletko siis samalla kantilla?

– Kyllä kansalta on tullut aika vahva viesti.

"Paljon yhteistä SDP:n kanssa"

Puoluehallituksen linjauksessa todetaan, että hallituksen muodostamisen vastuu on nyt vaalien voittajilla ja että kynnys hallitukseen lähtemiselle suuren vaalitappion jälkeen on korkea.

Puoluehallitus linjaa myös, että hallitukseen keskusta lähtee vain sellaisen hallitusohjelman pohjalta, jossa koko Suomesta pidetään huolta ja määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin jatketaan.

– Erityisesti soten ja koulutuksen osalta meillä on paljon yhtymäpintaa SDP:n linjaan. Nyt on pallo Antti Rinteellä ja sitten arvioimme omalta osaltamme.

– Kaikki on auki siihen asti, kunnes Rinne ilmoittaa, ketkä hallitusneuvotteluja lähtevät jatkamaan.

Jouni Ovaska toimi Keskustan puoluesihteerinä vuosina 2016—2018.

Kysymys mahdollisesta puheenjohtajakisaan lähdöstä saa Ovaskan nauramaan.

– Minut on juuri valittu eduskuntaan ja siinä on iso rupeama alkaa sitä työtä tekemään. Keskityn siihen työhön täysillä.

Kuka uusi puheenjohtaja voisi olla?

– Aika vaikea lähteä arvioimaan vielä, kyllähän nimiä on spekuloitu, mutta kun juuri on tullut viesti, että puheenjohtaja vaihtuu, niin ehkä nyt on muutama päivä syytä hengähtää.

Lue myös:

Kaikkonen harkitsee keskustan puheenjohtajuutta, jos aitoa kannatusta on, Orpo: PS:n äänisaalis tulee ottaa vakavasti, arvokysymyksissä ei ole neuvotteluvaraa – Yle seuraa päivän hallituskiemuroita hetki hetkeltä

Juha Sipilä jättää puheenjohtajan tehtävät, ei halua tulla tänään median eteen – Katso, miten puoluesihteeri kommentoi Sipilän eroa

Keskustan romahdus tiivistyy maitopitäjään, jonka äänestäjät käänsivät selkänsä jopa oman kaupungin tähtiehdokkaalle – "Miksi Hannakaisa ei ole täällä?"

Tässä ovat Pirkanmaan 19 kansanedustajaa – demarit saivat yhden paikan lisää ja ovat nyt suurin puolue

Kolme sairaanhoitopiiriä suunnittelee laboratorioidensa yhdistämistä – jättimäinen yhtiö palvelisi 2,5 miljoonaa suomalaista

$
0
0

Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat laboratorioidensa yhdistämistä.

Sairaanhoitopiirien tekemän selvityksen mukaan laboratoriotoimintojen yhdistäminen toisi muun muassa taloudellisia säästöjä. Säästöjä tulisi selvitystyöryhmän mukaan laboratorioiden sisäistä toimintaa, keskinäistä työnjakoa ja tukipalvelujen käyttöä järkeistämällä.

Suunnitelmissa on yhdistää TYKS:n laboratoriotoimialueen, NordLab-liikelaitoskuntayhtymän ja Fimlab Laboratoriot Oy:n in house -laboratoriotoiminnot yhdeksi osakeyhtiöksi, jonka liikevaihto olisi arvion mukaan lähes 250 miljoona euroa.

Selvitystyön jälkeen tarkoitus on nyt siirtyä yhdistämisen jatkovalmisteluvaiheeseen.

Yhteislaboratorio palvelisi lähes 2,5 miljoonaa suomalaista.

Apple-liikkeistä vietiin tuhansien eurojen arvosta puhelimia Turussa ja Tampereella – poliisit tutkivat arvoituksellisia murtoja yhteistyössä

$
0
0

Lounais-Suomen ja Sisä-Suomen poliisi tekevät yhteistyötä Turussa ja Tampereella tapahtuneiden murtojen tutkinnassa.

Helmikuussa Turussa murtauduttiin Apple-tuotteiden jälleenmyyjän liikkeeseen Humalistonkadulla.

Saman ketjun liikkeeseen murtauduttiin Tampereella maaliskuussa.

Tampereen liikkeeseen murtauduttiin peruuttamalla auto ikkunasta sisään. Sen sijaan Turun liikkeeseen mentiin sisään rikkomalla näyteikkuna lekalla. Molemmista liikkeistä vietiin lukuisia Apple-tuotteita. Turun liikkeen myymäläpäällikkö arvioi helmikuussa, että Turusta lähteneen saaliin arvo on useita kymmeniä tuhansia euroja.

Poliisi ei kommentoi tapausten mahdollista yhteyttä mutta Turun murron tutkinnanjohtaja Jussi Helesvirta vahvistaa poliisilaitosten tekevän tutkinnassa yhteistyötä.

Helesvirran mukaan murtojen tekijät eivät ole poliisin tiedossa.

– Omaisuusarvo oli kohtalaisen mittava. Tekijöitä oli useampia, tutkinnanjohtaja Helesvirta sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ei ole saanut vihjeitä Turun murrossa mahdollisesti varkaiden käyttämästä vihreästä Volvo-merkkisestä autosta. Tampereen murrossa tekijät käyttivät harmaan väristä farmariautoa.

Otsikkoa muutettu klo 13:56. Kyseessä on murto, ei ryöstö.

Ensimmäinen karu ennustus kävi toteen ja Tiina Elovaaralta lähti alta puolue ja työ: Nyt hän haluaa perussuomalaiset hallitukseen

$
0
0

– Odotatko sekunnin? Minulle tulee juuri ruokatilaus, pitää yrittää syödä jossain vaiheessa.

Sinisten kansanedustajalla Tiina Elovaaralla, 32, on viikko aikaa vaaleihin. Hän alkaa olla puhki, kuten muutkin kansanedustajaksi pyrkivät. Siksi pitää yrittää syödä ja nukkua jossain vaiheessa.

Kansanedustajaksi haluavan pitää näyttää ulospäin varmalta. Epäusko ei saa näkyä. Elovaara ymmärtää tietenkin, ettei kukaan voi olla varma läpimenosta, jos puolueella on gallupeissa prosentin kannatus.

Toisaalta aina on toivoa. Elovaaran oppi-isä Timo Soini loi perussuomalaiset Suomen maaseudun puolueen SMP:n konkurssin jälkeen, Raimo Vistbacka oli pitkään puolueen ainoa kansanedustaja. Sitten tuli jytky. Politiikassa kaikki on mahdollista, Elovaara tsemppaa itseään.

Jääkö koko puolueen taru tähän?

– En tiedä yhtään, mitä tapahtuu. Samaan aikaan pitää päästää irti ja luoda tulevaisuutta, Elovaara sanoo.

14.4.2019: vaalivalvojaiset

Vaali-iltana Elovaara valmistautuu lähtemään vaalivalvojaisiin Tampereella. Hän kuvailee fiiliksiään etukäteen kiitollisiksi.

Eikö tämä ole outoa, kun moni säälittelee jo etukäteen?

– Yhteistyö ja yli rajojen menevä tuki on osoittautunut hienoimmaksi kokemukseksi. Usko hyvään on säilynyt, vaikka sitä on koeteltu, Elovaara sanoo.

Ennakkoäänet tulevat ja gallupit ovat oikeassa.

Lopulta Elovaara saa 1 403 ääntä. Hän ei pääse eduskuntaan, kuten ei kukaan muukaan sinisistä. Myös ministerit Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Sampo Terho putoavat. Perussuomalaisten perustaja Timo Soini on kertonut jo aiemmin jäävänsä pois.

Elovaaran entinen puolue perussuomalaiset sen sijaan on vaalivoittaja, joka nousee melkein suurimmaksi puolueeksi. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho juhlii.

– Ilmiönä menestys ei yllätä, koska Suomessa voi olla 15–20 prosenttia ihmisiä, jotka ajattelevat hyvin kriittisesti ja perussuomalaiset tarjoaa kanavan protestille, Elovaara sanoo.

15.4.2019: ennustus käy toteen

Päivä vaalien jälkeen Tiina Elovaara astelee vastaan Pyynikin näkötornilla Tampereella. Näissä metsissä hän on itkenyt monta kertaa.

Nyt Elovaara ei itke. Hän on tavallaan helpottunut. Ei olisi ollut helppoa olla sinisten ainoita edustajia eduskunnassa.

– Tunnen myötätuntoa Liike Nytin Hjallis Harkimoa kohtaan.

Elovaara kertoo, että palkanmaksu eduskunnasta loppuu tällä viikolla. Uuden lain mukaan eduskunnasta pudonnut edustaja saa sopeutumisrahaa 2 100 euroa kuukaudessa 1–3 vuotta.

Tiina Elovaara ja Timo Soini hymyilevät kameralle.
Sinisten Timo Soini auttoi Tiina Elovaaraa kevään vaalikampanjassa. Oppi-isä nähtiin Elovaaran tukena mm. Parkanossa 6.4.2019.Tiina Elovaaran albumi

Olisiko kannattanut pysyä kuitenkin perussuomalaisissa?

– Emmehän me sieltä kevyin perustein lähteneet. Sanoimme jo lähtiessä, että tämä tuhoaa poliittiset uramme ja saamme vihapuhetta ja pilkkaa. Näin kävi.

Ennustus kahden vuoden takaa kävi toteen. Ryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi silloin dramaattisessa puheessa, kuinka päätös todennäköisesti tuhoaa poliittiset urat.

Elovaara toivoo, että perussuomalaiset menevät hallitukseen, että he pääsevät kantamaan vastuuta. Jos muut puolueet kieltäytyvät tekemästä tämän kanssa yhteistyötä, se lisää vain osan kansasta katkeruutta.

– Jos perussuomalaiset jäävät oppositioon, seuraavissa eduskuntavaaleissa se on pääministeripuolue.

19.4.2015: eduskuntaan

Tamperelainen Elovaara aloitti perussuomalaisten kansanedustajana 27-vuotiaana. Hän meni eduskuntaan neljä vuotta sitten vaalien tiettävästi pienimmällä budjetilla 4 000 eurolla ja keräsi 4 107 ääntä. Näissä vaaleissa hän käytti omaa rahaa noin 5 000 euroa. Toiset ovat ottaneet lainaa kymmeniä tuhansia, hän tietää.

Tiina Elovaara lähti politiikkaan jo lukioikäisenä, ja politiikka on ollut hänen ainoa ammattinsa.

– Pitkäänhän tätä on tehty. Koko nuoruus. Siinä sivussa on vaihtunut poikaystävä, opinnot, vaatetyylit ja ajatuksetkin. On haudattu lähimmäisiä ja kastettu uusia. Menetetty ystäviä ja saatu uusia, Elovaara kuvasi Facebookissa vaalitaistelun aikana.

Neljässä vuodessa myös Suomi ja koko maailma on muuttunut.

Tiina Elovaara
Tiina Elovaara aikoo lenkkeillä Pyynikin maastoissa. Matias Väänänen / Yle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tullut valtaan, brittien Brexit herättää epävarmuutta, ilmastonmuutos saa nuoret lakkoilemaan.

Neljässä vuodessa Tiina Elovaara näki, kuinka vaativaa hallituspuolueessa oleminen oli. Ensin piti nousta vuosien taantumasta, sitten syliin kaatui suurin pakolaismäärä sitten maailmansotien. Sitten puolue hajosi alta.

– Jossain vaiheessa tuntui, että vain heinäsirkat jäivät puuttumaan Raamatun ennustuksista.

13.6.2017: perussuomalaiset hajoavat

Perussuomalaiset hajosi erimielisyyksien takia kahtia vuonna 2017. Silloin parikymmentä perussuomalaisten kansanedustajaa muodosti oman eduskuntaryhmän.

Viimeinen tippa oli Elovaaran mukaan Jyväskylän puoluekokous, jossa puoluejohtoon äänestettiin maahanmuuttovastaisia ehdokkaita.

– Sitä ennen eduskuntaryhmän ja puolueen pitkään jatkunut tulehtunut tilanne oli syventynyt. Teimme kaikkemme, vuosien ajan, että maltillisempi ja vastuuntuntoinen ajattelu säilyisi.

sininen tulevaisuus.
Simon Elo, Timo Soini, Tiina Elovaara ja Sampo Terho ovat olleet keskeisiä sinisessä puolueessa.AOP

Elovaara sanoo kestäneensä itse kymmenen vuotta kamppailua.

– Sain osakseni erilaista häirintää ja kaikenlaista kiusantekoa. Annettiin ymmärtää, että olen vääränlainen liian avarakatseisine ajatuksineni, hän kertoo itse.

Maahanmuuttokriittisyys ei ollut Elovaaralle syy liittyä puolueeseen, vaan lähiöiden kapina. Elovaara sanoo, että lopulta maahanmuuttokriittiset eivät olleet Soinin tai kenenkään muun hallinnassa. Sama kehitys kuin eri puolilla Eurooppaa alkoi näyttää vääjäämättömältä.

Harva tietää, kuinka kova paikka lähtö oli, hän sanoo.

– Se on verrattavissa siihen, kun oma yritys menee konkurssiin ja menettää kaiken tai joukkueeseen, jolta lähtee seura alta ja edessä on SM-kisat.

Elovaaralle tilanne oli ristiriitainen. Henkilökohtaisesti se oli vapauttava, mutta samalla painostava.

– Vuosien ajan konflikti saatiin pidettyä jotenkin aisoissa, mutta hallitusvastuuta maahanmuuttovastaiset eivät enää kestäneet. Taistelimme mutta yksinkertaisesti hävisimme sen taistelun. Siinä tuli hetki, että vaihtoehtoja oli enää vain yksi ja silloin samalla ymmärsimme, ettei vaihtoehtoja ole enää ainuttakaan, Elovaara kokee.

Siniset jäivät hallitukseen, mikä oli katkeraa kalkkia perussuomalaisille. Tämä näkyy vielä vaalien jälkeen vahingonilossa.

– Meillä on koettu hyvin vahvasti, että sinisten olemassaolo eduskunnassa on ollut irvokas ilmiö. Sen takia on odotettu eduskuntavaaleja, että tämä iljetys poistuisi, Jussi Halla-aho kertoi Helsingin Sanomissa.

15.4.2019: päivä vaalien jälkeen

Tiina Elovaaran mukaan paikallistasolla tilanne ei ole yhtä tulehtunut. Hän iloitsee esimerkiksi entisen puoluekaverinsa Sami Savion pääsystä eduskuntaan. Hän toivoo perussuomalaisiin lisää Savion kaltaisia maltillisia.

Elovaara on Tampereen kaupunginvaltuustossa yksin omassa ryhmässä, mutta entisiin ryhmäläisiin on hänen mukaansa asialliset välit.

– Kyllä me halaamme, kun näemme valtuustossa.

Hän ei silti ymmärrä esimerkiksi, miksi puolue vastustaa niin kovasti ilmastonmuutokseen reagoimista.

– Uudet työpaikat syntyvät juuri uuden ympäristöteknologian ja kiertotalouden ansiosta, Elovaara sanoo.

Osa suomalaisista piti eronneita pettureina ja palaute oli koko kahden vuoden ajan karua. Elovaaralle vasta tulleissa viesteissä on puhuttu esimerkiksi niskalaukauksista.

– Tilanne oli niin raju, että sinisten ministerit saivat suojelupoliisin apua suojautumisessa. Itsekin sain poliisilta konsultaatiota.

"Toivon, että lapsesi kuolee kivuliaasti syöpään", on yksi Elovaaran saamista kommenteista.

– Trollaaminen on ollut systemaattista. En kyseenalaista, etteikö saa olla pettynyt. Kun asia-argumentit loppuvat, huutelijoiden on helppo tarttua sukupuoleen, ikään tai ulkonäköön.

Elovaaran mukaan ulkopuolisten on vaikea ymmärtää, millaista uuden puolueen kasaaminen oli.

Ensin piti kerätä kannattajakortit, sitten perustaa piirijärjestöt. Puolue ei saa vaalitukia, minkä takia Elovaara on keittänyt vaalimökillä kahvia, editoinut verkkosivuja ja tehnyt mainoksia.

– On ihme, että pystyimme osallistumaan Pirkanmaalla täydellä listalla.

Sampo Terho, Tiina Elovaara ja Matti Torvinen vievät kannattajakortteja oikeusministeriöön Helsingissä.
Tiina Elovaara keräsi kannatuskortteja sininen tulevaisuus puolueen perustamista varten. Jarno Kuusinen / AOP

Eikö olisi sittenkin kannattanut jäädä perussuomalaisiin tai vaihtaa toiseen puolueeseen, koska kyselijöitä kyllä oli?

– Ei, sanoo Elovaara.

6.7.2018: lähteäkö ehdolle?

Viime syksynä Tiina Elovaara pohti tosissaan, lähteekö hän ehdolle eduskuntavaaleissa. Unettomuus ja erilaiset rasitusoireet painoivat.

Jos hän kävi pelaamassa lempilajiaan koripalloa, hän tuli todella kipeäksi.

Puolueen hajoaminen ja uuden puolueen perustaminen olivat rankkoja eduskuntatyön ohella. Eduskunta oli kovilla myös soten takia.

Elovaara kävi syksyllä myös Yhdysvaltojen suurlähetystön kutsumana USA:ssa. Hän tuli valituksi nuorten eurooppalaisten johtajien delegaatioon. Kuormitus oli kova.

Hetki ennen vaaleja Elovaara paljastaa, ettei pitänyt kunnolla sairauslomaa. Hän vähensi valiokuntatyötä ja meni puoli vuotta äärirajoilla.

– Tilanne laukeaa näihin vaaleihin, olen vähän kuin pidättänyt hengitystä.

Elovaara päätti kuitenkin lähteä vielä ehdolle, koska istuvat kansannedustajat Martti Mölsä ja Lea Mäkipää jäivät eläkkeelle.

– Pirkanmaan sinisten joukkue sai minut lähtemään vielä mukaan. Kaveria ei jätetä henki oli vahvana heiltä minua kohtaan. Apua, nyt ihan herkistyn, Elovaara sanoo.

Nuorena Elovaaralle sanottiin, että hän on liian herkkä politiikkaan. Välillä hän miettii, onko näin.

– Pitää olla todella pärjäävä, että pääsee eduskuntaan. Talossa tarvittaisiin kuitenkin ihmisiä, jotka eivät ole koneita. Tarvitaan niitä, jotka ovat olleet uupuneita tai kokeneet konkurssin. Kansanedustajien pitäisi ymmärtää muiden vaikeuksia, Elovaara pohtii.

Tulevaisuus

Elovaara alkaa nauraa, kun häneltä kysyy, onko tämä hänen elämänsä vaikein päivä.

– Tämä ei ole todellakaan elämäni kovin paikka. On hyvä pitää mittasuhteet mielessä. Tässä oli kyseessä vain yhdet vaalit, hän naurahtaa.

Hän jatkaa Tampereen kaupunginvaltuustossa ja sinisissä. Seuraavista vaaleista hän ei vielä tiedä.

– Sieltä mistä minä tulen, ei mennä yleensä eduskuntaan. Jos ei mitään muuta tästä jää, menin ilman rahaa ja vaikeista taustoista eduskuntaan. Se saavutus jää.

Kansanedustaja Tiina Elovaara.
Tiina Elovaara vietti lapsuutensa Kaukajärven lähiössä Tampereella. Kuva on huhtikuulta 2016.Derrick Frilund / Yle

Elovaaralla on alkoholin värittämä lastensuojelutausta. Hän oli yhdeksänvuotias kun äiti kuoli syöpään, ja hän eli yksinhuoltajaisän kanssa.

Sosiaalitoimi maksoi kirjat, että Elovaara pystyi käymään lukiota. Hän sai vuokratakuun, että pystyi muuttamaan kotoa 16-vuotiaana omilleen.

Mutta tänään Tiina Elovaara ei tahdo miettiä mennyttä. Hän aikoo nukkua, levähtää kunnolla ja olla läheisten kanssa. Elovaaran puolison ei tarvitse tottua enää siihen, että avopuoliso on Helsingissä tiistaista perjantaihin.

– Täytyy myöntää, että neljä vuotta etäsuhteessa oli tarpeeksi.

Elovaara on listannut asioita, joita hän odottaa: oman terveyden kohentaminen, urheilu, kotona oleminen. Syksyllä alkaa kandiseminaari Tampereen yliopistossa. Ehkä opiskelun eli aikuiskoulutuksen parista löytyy ala, jossa saa auttaa ja vaikuttaa.

Tiina Elovaara lapsena
Tiina Elovaara lapsena. Elovaaran albumi

Elovaaralla on parikin suunnitelmaa, mutta hän ei halua puhua niistä vielä tarkemmin. Uuden elämän paras puoli on se, ettei kaikki ole julkista. Ja että saa pysyä Tampereella.

– Minulla on soutuvene Pyhäjärvellä ja minut löytää sieltä.

Lue lisää:

Elovaaran lakialoitteella laaja kannatus – kiusaajalla voi tulevaisuudessa olla edessä koulun vaihto

“Elämäni oli kävelyä lasinsirpaleilla” – Tiina Elovaara ponnisti lasisesta lapsuudesta eduskuntaan

Muovista huoltamoharvinaisuutta kaupataan purettavaksi – suunnittelija muistetaan lentävää lautasta muistuttavasta talosta

$
0
0

Netin huutokauppasivustolla on myynnissä arvostetun arkkitehdin Matti Suurosen suunnittelema huoltamorakennus. Casa Finlandia on oiva esimerkki 1960 ja 70-lukujen futuristisesta muoviarkkitehtuurista.

Harvinaista, lujitemuovista valmistettua rakennusta myydään purettavaksi ja poiskuljetettavaksi. Huoltoasema sijaitsee Lempäälässä. Se rakennettiin Helsinkiin vievän valtatien varteen vuonna 1969.

Täysmuovinen huoltoasema Lempäälässä
Muovi-Gulf on palvellut lukuisia autoilijasukupolvia vanhan Tampere–Helsinki-tien varressa.Marjut Suomi / Yle

Rakennuksessa toimi alunperin Gulf-huoltamo. Sitä mainostettiin maailman ensimmäisenä kokomuovisena huoltoasemana.

– Väitän, että rakennus on hyvinkin hyvässä kunnossa ikäisekseen, sanoo huoltamon omistaja, yrittäjä Lasse Lemmetti.

– Olemme käyneet sen läpi tarkkaan. Siinä ei ole kosteusvaurioita. Ainoastaan lipassa, joka on jakelukentän puolella, on kolhuja ja sisätiloissa on tehty ilkivaltaa.

Huoltamo lintuperspektiivistä.
Marjut Suomi / Yle

Alkuperäisiä ulospäin pullistuvia ikkunoita on jäljellä enää muutama.

Elementit pitää olla koottavissa

Lemmetti kertoo, että hänen yrityksensä on hieronut rakennuksesta kauppoja muutaman kiinnostuneen kanssa vuoden verran, mutta tuloksetta. Keskiviikkona huoltamo päätettiin laittaa julkiseen myyntiin.

– Nyt nähdään, onko siihen kiinnostusta. Pitäisi olla, koska näitä tulee harvoin myyntiin, Lemmetti sanoo.

Pirkanmaan maakuntamuseo edellyttää, että purkutyö tehdään niin, että elementit ovat koottavissa uuteen paikkaan.

Johannes von Martens, futuro, futurohuset, WeeGee, Jaana Kähkönen
Arkkitehti Matti Suurosen tunnetuin rakennus on Futuro, joista yksi on Espoon modernin taiteen museossa Emmassa.Helena von Alfthan / Yle

Huutokauppasivustolla muistutetaan, että ennen purkamista on syytä varmistua siitä, että rakennuksen uudelleen pystytykselle on varmasti saatavissa rakennuslupa.

Muovitalojen taru päättyi öljykriisiin

Huoltamoa kaupataan 10 000 euron lähtöhinnalla. Lemmetti uskoo, että hinta kuitenkin nousee.

– Realistisen hinnan pitäisi olla jossain 50 000 euron tietämillä.

Helsingin Sanomien mukaan Casa Finlandia -huoltoasemia valmistettiin Suomeen aikanaan vain kuusi kappaletta. Näistä neljä on edelleen pystyssä. Lempäälän lisäksi asemia on Tampereella, Vantaalla ja Kemissä.

Venturot odottavat entisöintiään Suomen Moottoripyörämuseon alueella.
Casa Finlandia -sarjasta eniten myytyjä olivat Venturot, joita myytiin asuin- ja liikerakennuksiksi. Nämä Venturot odottavat entisöintiään Suomen Moottoripyörämuseon alueella vuonna 2012.Yle / Markku Lähdetluoma

Vanhojen mainosten mukaan Lempäälän asema valmistui sarjassa ensimmäisenä.

Casa Finlandia -sarjaan (Wikipedia) kuului aikanaan kolme erimallista rakennusta. Casa Finlandia -tuotteiden yhteisenä nimittäjänä oli ajatus tehdä sarjavalmisteisia, kestäviä, helposti kuljetettavia ja pystytettäviä rakennuksia.

Lujitemuovisten rakennusten valmistus päättyi 1970-luvun öljykriisiin, kun materiaalin hinta moninkertaistui.

Lue myös:

Näitä kaupataan harvoin: suomalainen siisti Futuro-ufotalo tuli myyntiin Uudessa-Seelannissa

Venturo oli futuristinen bensis

Muovi toi avaruusajan 70-luvun koteihin – luonnonläheinen nykysisustaja suosii kierrätysmateriaaleja

Juttua korjattu 18.4. kello 11:26: Omistajan nimi Lemmitistä Lemmetiksi. Lisätty myös tietoja huoltamon historiasta ja rakennusvuodesta.

Finlayson ostaa Reino- ja Aino-tossut ja siirtää tuotannon Suomesta – Lieksan tehtaalla viimeinen työpäivä: "Tuntuu aivan järkyttävältä"

$
0
0

Kodintekstiilivalmistaja Finlayson ja sen omistajat ostavat Reino- ja Aino-tossut. Neuvottelut tossujen valmistuksen jatkamisesta ovat käynnissä eri toimijoiden kanssa.

– Uudet omistajat etsivät tossuille uutta luotettavaa valmistajaa, joka täyttää tiukat kriteerit laadun, kustannusten ja vastuullisuuden osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että tossujen valmistus ei valitettavasti voi jatkua Suomessa, Finlaysonin tiedotteessa kerrotaan.

Finlayson kuvailee tiedotteessaan Reino- ja Aino -tossuja "kansallisomaisuudeksi". Sen mukaan tossujen valmistaminen jatkuu isänpäivään mennessä, mutta paikkaa ei kerrota. Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila kertoi Ylelle, että neuvotteluja on käynnissä muun muassa Euroopassa toimivien valmistajien kanssa, mutta ei halunnut ottaa asiaan tarkemmin kantaa.

– Tekstiili- ja jalkineteollisuus on siirtynyt noin sata vuotta sitten globaaliin markkinaan. Olen pahoillani, että tuotanto ei voi jatkua Suomessa, mutta haluan muistuttaa, että tuotannon osuus tuotteen lisäarvosta on pieni, Kurttila sanoo.

Lieksa Reinot ja Ainot
Lieksan tossutehdas on tänään viimeistä päivää toiminnassa. Kenkiä tossulaatikossa tehtaalla.Ari Tauslahti / Yle

Ei muotibrändin suuntaan

Luova johtaja Jukka Kurttila kuvailee, että Finlayson aikoo palauttaa Reino- ja Aino-tossujen brändin sen juurille.

– Välillä tuotetta on yritetty viedä muotibrändin suuntaan. Se ei ole meidän tiemme. Mielestäni Ainon ja Reinon sydän on trendejä vastaan, Kurttila sanoo.

Kurttilan mukaan kaikki vaihtoehdot tuotemerkin tulevaisuuden suhteen ovat vielä auki. On myös mahdollista, että Aino- ja Reino-tuotmerkillä aletaan valmistaa muutakin kuin tossuja.

Reino ja Aino -tossuja valmistava PK Kappi Oy meni konkurssiin maaliskuussa. Eilen kerrottiin tossujen tavaramerkin myynnistä, mutta uusi ostaja ei ollut vielä tuolloin tiedossa.

Lieksa Satu Turunen Reinotehdas
Lieksan tehtaalla työskennellyt Satu Turunen ompelee tänään viimeisiä Reinojaan ennen tehtaan sulkemista.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Lieksan tehtaan työntekijät tyrmistyneitä

Tossuja valmistettiin tähän viikkoon saakka tehtaalla Lieksassa Pohjois-Karjalassa. Konkurssissa tehtaan kaikki 17 työntekijää irtisanottiin, ja heidän viimeinen työpäivänsä on tänään. Lieksan tehtaan työntekijät pettyivät karvaasti kaupan lopputulokseen.

– Tuntuu aivan järkyttävältä, että suomalainen tuote viedään nyt ulkomaille. Tossuja on kuitenkin valmistettu Suomessa 1930-luvulta lähtien, sanoo Lieksan tehtaalla kymmenisen vuotta työskennellyt Satu Turunen.

Turusen mukaan vielä viime viikon lopulla vaikutti siltä, että tossujen valmistus jatkuisi Lieksassa. Turusen mukaan suurin osa työntekijöistä jää nyt työttömiksi.

Uutista päivitetty 18.4. klo 10:15: Lisätty Jukka Kurttilan kommentit.

Klo 10:37: Lisätty Satu Turusen kommentit.

Lue lisää:

Aino- ja Reino-tossujen tavaramerkki myytiin – tossujen valmistus ei jatku Lieksassa

Reinot ja Ainot pelastumassa – tunnettuja tossuja valmistava tehdas saanee jatkajan

Lähdimme lähiöön etsimään ongelmia, koska niistä ne julkisuudessa tunnetaan – "Ei elämää opi muuten kuin kokemalla"

$
0
0
Näkyykö yhteiskunnan eriarvoistuminen suomalaisissa lähiöissä? Vietimme päivän yhdessä Suomen kuuluisimmista lähiöistä Tampereella.

Tutkijoiden mielestä Suomessa ei ole ongelmalähiöitä – "Se on kiertoilmaus, jolla leimataan alemmat luokat"

$
0
0

"Kääntelen sulta lumpiot nurin ja teen susta ajokoiran, jos rupeet kettuileen."

Kuusikymppisten seurue hörppii iltapäiväoluitaan Tampereen Hervannan Kultaisessa Apinassa. He kuuntelevat Tapio Ahlgrenin muisteloita kymmeniä vuosia sitten paikallisella grillillä sattuneesta välikohtauksesta.

Pöytäseurue vakuuttaa, että villit tyypit ovat häipyneet. Toisella korvallani kuulen kuinka baarin ulkopuolella joku ärisee ja möykkää sekavia.

Hervanta Kultainen Apina Baari Olut Kalja alkoholi
Kultaisessa Apinassa kokoontuneen seurueen mielestä vanhaa hervantalaista yhteisöllisyyttä on vielä olemassa, mutta ei yhtä voimakkaana kuin muutama vuosikymmen sitten.Jani Aarnio / Yle

Ovatko suomen lähiöt ongelmapesiä, joissa kytee vihaa ja katkeruutta? Tuntevatko kaikki suomalaiset olevansa mukana Suomi Oy:n menestystarinassa, jossa kaikki taloudellisen vaurauden mittarit osoittavat koilliseen.

Tampereen yliopiston professori Harri Melin hörppii kahvia nurkkapöydässä. Missä kohtaa lähiöiden ja muun vaurastuvan Suomen tiet pääsivät erkanemaan?

– Moni lähiö rakennettiin 1960-luvun kaupungistumisen hulluina vuosina, kun maalta kaupunkeihin tulleille työläisperheille tarvittiin koteja, Melin avaa.

Tuohon aikaan uutuuttaan kiiltävät asunnot edustivat uuden työväenluokan suomalaista unelmaa. Sittemmin lähiöt ovat alkaneet Melinin mukaan jakautua eri kasteihin.

– Osa vanhoista lähiöistä on jäänyt uinumaan 90-luvulle ja osaa kehitetään hyvin vahvasti.

Tampereen yliopiston professori Harri Melin
Harri Melin on huolissaan koulushoppailun aiheuttamasta eriarvoistumisesta.Jani Aarnio / Yle

Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta selviää, että Suomessa on useita asuinalueita, joihin on kasaantunut tavallista enemmän huono-osaisuutta eli köyhyyttä, kouluttamattomuutta ja työttömyyttä.

Melin muistuttaa, että esimerkiksi korkea työttömyysaste ei kerro koko totuutta siitä, miten yksittäisessä lähiössä voidaan. Asuinalueiden maineeseen vaikuttavat niin sanotut huono-osaisuuden taskut, yksittäiset talot ja jopa raput, jotka saavat lähiön näyttämään pahalta tilastoissa.

– Meillä ei ole ongelmalähiöitä vaan lähiöiden sisällä on ongelmia.

Viisi vuotta lähiöissä

"Etkö sä osaa bilistä?"

Lotta Junnilainen ei osannut. Monessa lähiössä nuorisotalo on se paikka, jossa hengataan ja kasvetaan. Ja siellä on biljardipöytä.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Lotta Junnilainen jalkautui viideksi vuodeksi kahteen lähiöön, joista toinen on pääkaupunkiseudulla ja toinen Länsi-Suomessa. Hän ei halua kertoa lähiöiden nimiä. Niillä ei ole hänen mukaansa merkitystä.

Nyt projekti on valmis. Sen tuloksena syntyi väitöskirjatutkimus Lähiökylä, jossa Junnilainen avaa sitä, millaiseksi vuokravaltaisten – ja monella mittarilla huono-osaisten – lähiöiden ihmiset kokevat elämänsä. Hänen tutkimansa lähiöt saatettaisiin helposti nimetä ongelmalähiöiksi.

Lähiötutkija Lotta Junnilainen Helsingin yliopistosta
Lotta Junnilainen vietti tutkimustaan varten viisi vuotta kahdessa eri lähiössä. Lotta Junnilainen

Lotta Junnilainen lopettaisi kokonaan ongelmalähiöistä puhumisen, koska sellaisia ei hänen mukaansa Suomessa ole. Junnilaisen mielestä Suomessa on lähiöongelma sen suhteen, miten ulkopuoliset näkevät niissä asuvat ihmiset.

Junnilaisen mukaan ongelmilla viitataan usein paikalliseen elämänmenoon. Mutta kenellä on oikeus määritellä, millainen elämä on ongelma?

– Kun puhutaan ongelmalähiöstä, niin oikeasti puhutaan ihmisistä. Se on kiertoilmaus, jolla leimataan yhteiskunnan alemmat luokat. Sana pitäisi laittaa pannaan.

Harri Melin on samaa mieltä. Hänen mukaansa puhe ongelmalähiöstä voi saada aikaan negatiivisen kierteen, joka näkyy esimerkiksi asuntojen hintojen romahtamisena.

– Ongelmalähiö on stigma, joka leimaa asukkaansa epäilyttäviksi.

Kaikki tuntuu heistä vaikeammalta kuin ennen. Lotta Junnilainen

Aikuisen on helppo hymähdellä ongelmalähiöpuheille. Lapsille ja nuorille ne voivat sen sijaan aiheuttaa hämmennystä, sillä ongelmaksi nimetty lähiö on heidän kotinsa.

– Seuraa ristiriita, jossa paikka jossa asut on sekä hyvä että paha, Lotta Junnilainen sanoo.

Junnilaisen mukaan ongelmalähiöpuhe synnyttää outoja tilanteita. Lähiöillä on kova tarve saada nuoret kiintymään kotikulmiinsa ja pitämään niistä huolta yhteisöllisesti. Samalla heitä kannustetaan lähtemään pois.

– Yrittäkää nähdä maailmaa ja menkää muualle kouluun. Muuten päädytte roikkumaan ostarille.

Nuori kasvaa ristiriitaisten viestien ympäröimänä: samaan aikaan sanotaan, että lähde pois ja samalla sanotaan, että kiinnity paikkaan.

Kaikilla on samat mahdollisuudet menestyä – vai onko?

– Ei ole, Junnilainen sanoo.

Hänen mielestään kaikilla suomalaisilla ei ole tasavertaisia mahdollisuuksia edetä elämässään kohti ylempiä sosiaalisia luokkia.

– Se on kaunis ajatus, joka ei pidä paikkansa. Sen ymmärtäminen on vaikeaa heille, jotka nauttivat tasa-arvoisen yhteiskunnan hedelmistä.

En muuttanut pois siksi, että olisin halunnut pois. Markus Savolainen

Junnilainen kutsuu ajatusta tasavertaisista mahdollisuuksista suomalaiseksi unelmaksi. Se on hyvinvointivaltion tuottama versio amerikkalaisesta unelmasta, jossa jokaisesta voi tulla mitä vaan.

– Vaikka meillä on verraten tasa-arvoinen yhteiskunta, niin myös meillä elämässä etenemiseen vaikuttaa voimakkaasti se, mihin yhteiskunnalliseen asemaan sattuu syntymään.

Hervanta vuonna 1975
Hervanta kasvoi kovaa vauhtia 1970-luvulla. Tämä kuva on vuodelta 1975.Antero Tenhunen / Yle

Junnilainen avaa ajatustaan ajatusleikillä, jossa kaksi nuorta saa eteensä samanlaiset tontit ja talopaketit.

– Toisella on täydelliset työkalut, rakennusohjeet ja taustavoimat kertomassa mitä tehdä. Toisella on seitsemän erilaista vasaraa eikä hajuakaan, miten sitä käytetään ja mitä sillä pitäisi tehdä.

Professori Harri Melinin mukaan Suomi on monella mittarilla tasa-arvoinen maa. Esimerkiksi palkkaerot ovat kansainvälisesti vertailtuna maltilliset työmarkkinapolitiikan ansiosta.

Meillä ei ole ongelmalähiöitä vaan lähiöiden sisällä on ongelmia. Harri Melin

Yksi perinteinen lääke eriarvoistumista vastaan on Melinin mukaan ollut peruskoulujärjestelmä, joka on pitänyt huolen siitä, että – ainakin periaatteessa – kaikilla on samat mahdollisuudet saada koulutusta ja menestyä elämässään asuinpaikasta riippumatta.

Melinin mukaan peruskoulu on alkanut rapautua ja Suomeen on syntynyt koulushoppailun kulttuuri. Suurissa kaupungeissa yläkouluikäisistä melkein kolmannes on muissa kouluissa kuin heidän pitäisi asuinpaikkansa perusteella olla.

– Koulushoppailu on uusi ilmiö Suomessa. Keskiluokka valitsee asuinpaikkansa sen perusteella, millaisia kouluja siellä on.

Hiljaiset signaalit

Molemmissa Lotta Junnilaisen tutkimissa lähiöissä ihmisillä on tunne epäoikeudenmukaisuudesta yhteiskuntaa kohtaan. Ne hyväosaiset eivät ymmärrä elämäämme, ja poliitikot eivät aja asiaamme.

Junnilainen korostaa, etteivät kaikki ajattele niin. Mutta moni ajattelee. Ihmisten katkeruutta lisäävät lisääntyvä työttömyys ja tunne hallinnan puutteesta.

– Lähiöissä melkein kaikkien lähipiirissä on ihmisiä, joiden ovat työt loppuneet tai muuttuneet epävarmoiksi.

Ihmisistä tuntuu, että maailma muuttuu kovaa vauhtia, ja sen muutoksen hyödyt tuntuvat valuvan joillekin muille, Junnilainen sanoo.

– Kaikki tuntuu heistä vaikeammalta kuin ennen.

Ohikulkijat katsoivat mellakoitsijoiden sytyttämien autojen paloa Tukholman Rinkebyssä toukokuussa 2013.
Ruotsalaisessa Husbyn lähiössä mellakoitiin rajusti kuutisen vuotta sitten. Poliisi oli surmannut pidätystilanteessa iäkkään husbyläisen miehen. Katkeroitunut nuoriso vastasi sytyttämällä autoja tuleen. Mellakointi jatkui useita päiviä ja levisi muihin lähiöihin ja kaupunkeihin Ruotsissa. Fredrik Sandberg / EPA

Junnilaisen mukaan Suomessa ollaan osattu hyvin estää äärimmäistä ahdinkoon joutumista ja ulkopuolisuutta. Eriarvoistuminen ja katkeruus eivät ole juurikaan purkautuneet väkivaltaisena käytöksenä.

– Väkivaltaisen käytöksen sijaan se näkyy ei-tekemisenä ja passivoitumisena kuten äänestämättä jättämisenä.

Lotta Junnilainen ei usko, että Suomessa tullaan näkemään lähiaikoina isompaa liikehdintää lähiöissä. Samalla hän muistuttaa, että Suomi ei ole irrallaan muun maailman ilmiöistä.

– Tilanteet voivat eskaloitua nopeasti.

Junnilaisen mukaan se vaatii vain sen, että jengi nuoria keksii polttaa enemmän kuin yhden auton. Mediakohu on valmis ja ongelmat alkavat ruokkia itseään.

Junnilaisen mukaan yksi iso tekijä Suomen rauhalliseen tilanteeseen on se, että Suomessa poliisi on toiminut hyvin ja kovia otteita ei ole käytetty.

Asumisloukku ja rakas kotikulma

Varjobaarin sohvaa valaisevat värikkäät esiintymisvalot. Tamperelaisen Mansesteri-yhtyeen MC Mane eli Markus Savolainen muistelee nostalgisella lämmöllä elämää 90-luvun menoa. Naapurilähiössä syntynyt mies vietti paljon aikaa rankan paikan mainetta nauttineessa Hervannassa.

– Mölyä oli enemmän kuin nykyään. Kun olin tädillä yötä, niin siellä pelotti välillä nukkua. Joka viikonloppuyö oli hirveetä huutoa ja kolinaa ulkona ja rappukäytävissä.

Savolaisen mukaan kovan jengin mainetta kannettiin ylpeydellä. Kotikulmia kunnioitettiin.

– En muuttanut pois siksi, että olisin halunnut pois. Tuli vain mahdollisuus ostaa oma asunto muualta.

sdss
Lähiöiden lapset ja nuoret joutuvat outoon tilanteeseen, kun heitä kannustetaan jättämään kotikulmansa heti kun mahdollista.

Kuitenkin joka kolmas lähiössä asuva kokee olevansa asumisloukussa, kertoo Helsingin yliopiston tuore tutkimus.

Asumisloukussa oleva ihminen haluaisi muuttaa pois nykyisestä asunnostaan, mutta ei syystä tai toisesta siihen pysty. Muuttoon ei yksinkertaisesti ole varaa.

Asumisloukku voi olla myös terveysriski, sillä loukussa oleminen aiheuttaa pitkittynyttä stressiä.

– Asumisloukkuun liittyvä stressikokemus on tällaisilla alueilla melko yleinen, mikä osaltaan auttaa ymmärtämään asuinalueiden välisiä terveyseroja, Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimusinstituuti tutkijatohtori Teemu Kemppainen sanoo.

Lotta Junnilainen muistuttaa, että lähiöissä on paljon ihmisiä, jotka eivät halua lähteä muualle. Lähiöissä elävät ovat hänen mukaansa monella tavalla tyytyväisiä elämäänsä, vaikka he kokevatkin elämän jakaneen heille epäreilut kortit.

– Ihmiset ovat tyytyväisiä paikassa, jossa kaikilla on jollain tavalla sama yhteiskunnallinen asema.

Hervanta Tampere Droonikuva Vesitorni
Liki 25 000 asukkaan Hervanta on kehittynyt paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Sosiaaliset ongelmat sijoittuvat hyvin rajatuille alueille, jopa yksittäisiin rappukäytäviin. Jani Aarnio / Yle

Junnilaisen kokemusten mukaan monet lähiöiden asukkaat eivät välitä huonosta maineesta. Silti käytännössä kaikki aloittavat keskustelun sanomalla "tällä paikalla on huono maine, mutta ei tää ole sellainen kun sanotaan".

Kultaisen Apinan pyöreässä pöydässä äänenvoimakkuus on vähän noussut, iltapäivä on edennyt. Hervantaa suitsutetaan kuin yhdestä suusta.

– Kyllä täällä pidetään kaverista huoli. Jos ei kuulu muutamaan päivään mitään, niin kysellään perään, Tapio Ahlgren sanoo ylpeyttä äänessään.

– Mutta ei se ihan samanlaista ole kuin aikanaan. Joskus vielä pidettiin oikeasti huolta, naapurin lapsistakin. Mutta kyllä täällä on tietynlainen henki. Ketään ei jätetä yksin.

Ovatko lähiöt mainettaan parempia? Millaisia muistoja sinulla on lähiöistä? Keskustelu on avoinna 18.4. kello 22 saakka.

Lisää aiheesta:

Lähdimme lähiöön etsimään ongelmia, koska niistä ne julkisuudessa tunnetaan – "Ei elämää opi muuten kuin kokemalla"

Reetta Rädyn kolumni: ”Noiden kodissa asuu isä” – yksinhuoltajien alueella ydinperhe on poikkeus

Yle tutki kaikki Suomen 3 030 asuinaluetta – tähtiluokitus kertoo, millainen naapurustosi on muihin verrattuna

Tampereen ratikan reittiin suunnitellaan muutosta – kiskot kulkisivat Taysista linja-autoasemalle heti alkuvaiheessa

$
0
0

Tampere aikoo sittenkin jatkaa ratikkalinjaa Koskipuistosta linja-autoaseman tuntumaan jo piakkoin.

Tuleva ratikkalinja kulkisikin jo alusta asti Tampereen yliopistolliselta sairaalalta Hatanpään valtatielle linja-autoaseman ja Ratinan kauppakeskuksen suuntaan. Aiemmin sekä Hervannan että Taysin linjan on ollut tarkoitus päättyä Pyynikintorille.

Ratikkalinjan haarautumiseen on jo aiemmin varauduttu päättämällä, että ratikalle rakennetaan vaihteet kiskoineen Koskipuistoon Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien risteykseen.

Ensi vuosikymmenen puolenvälin jälkeen ratikkalinja voisi jatkua linja-autoasemalta Pirkkalaan ja toisessa päässä Taysista Koilliskeskukseen.

Hervannasta ratikalla pääsisi edelleen ensin Pyynikintorille ja myöhemmin Lentävänniemeen asti.

Tampereen Hämeenkatu
Ratikan rakennustyöt ovat kiihtymässä taas kesää kohti muun muassa Hämeenkadulla.Marjut Suomi / Yle

Yrittäjät toivovat ratikkaa linja-autoasemalle

Tampere on tilaamassa uuden linjauksen suunnittelua Raitiotieallianssilta vajaalla miljoonalla eurolla.

Suunnitelman pohjalta valtuusto voisi päättää Hatanpään valtatien raitiotien rakentamisesta loppuvuodesta 2019.

Esimerkiksi Pirkanmaan yrittäjät ja Tampereen yrittäjät ovat toivoneet, että Hatanpään valtatien ratikkalinja rakennettaisiin valmiiksi jo ensimmäisessä vaiheessa eli vuoteen 2021 mennessä.

Tampereen keskustan painopiste on siirtymässä etelään muun muassa Ratinan kauppakeskuksen sekä tulevan Kannen ja monitoimiareenan vuoksi.

Lisäksi käytöstä poistuvan Viinikan jätevedenpuhdistamon paikalle suunnitellaan uusia asuntoja vähintään 3 000 asukkaalle Hatanpään valtatien varteen.

Lue lisää:

Tampereen Hämeenkatu uusitaan perusteellisesti raitiotien rakentaminen yhteydessä – yli puolet raiteista jo valmiina

Tampere kaipaa mielipiteitä Koilliskeskuksesta: suunnitelmissa lisää asukkaita, ratikka ja uimahalli

Pitkäperjantain liikenne rauhallista - mies kuoli hirvikolarissa

$
0
0

Kiirastorstain hyvä ajokeli oli houkutellut suuren osan pääsiäisen matkustajista tien päälle jo torstaina, tieliikennekeskuksesta arvioitiin.

Pääsiäisen tieliikenteessä ei ole selvitty vailla kuolonuhreja. Keski-ikäinen mies kuoli henkilöauton törmättyä hirveen Lappeenrannassa pitkäperjantain iltana, pelastuslaitos kertoi.

Päijät-Hämeessä Hartolassa noin 50-vuotias mies on loukkaantunut vakavasti törmättyään mönkijällä sekä puuhun että kiveen. Hämeen poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että miehen epäillään olleen juovuksissa. Tapausta tutkitaan törkeänä rattijuopumuksena. Pelastuslaitos sai ilmoituksen onnettomuudesta noin kello yhdeksältä illalla.

Kiirastorstaina puolestaan kuoli Nurmijärven Klaukkalassa alaikäinen poika mopon ja henkilöauton kolarissa. Samoin torstaina menehtyi mies, kun hän oli saanut vakavia vammoja törmättyään moottoripyörällä auton perään Sipoossa Lahdenväylällä.

Pitkäperjantaina oli eniten autoja maanteillä heti puolenpäivän jälkeen. Vilkkaimmat tieosuudet olivat tutusti valtatiet 3, 4, ja 5 pohjoisen suuntaan. Pahemmin ei ruuhkautunut perjantaina myöskään valtatie 9:n liikennesumppu Tampereen ja Oriveden välillä.

Kateissa ollut kuusivuotias tyttö löytyi Tampereella

$
0
0

Tampereelta Orivedenkadulta oli kateissa 6-vuotias tyttö, Sisä-Suomen poliisi kertoi.

Tyttö löytyi reilun tunnin kuluttua viimeisestä havainnosta.

Poliisi kertoi tytön löytymisestä twitter-tilillään.

Juttua päivitetty kello 18.45 tiedolla kadonneeksi ilmoitetun tytön löytymisestä.

Astu vanhan setelin sisään: Tampereen kansallismaisemaan pääsee pian ihan oikeasti

$
0
0

Sinisen kahdenkymmenen markan setelin päähahmo on Finlaysonilla työtä tehnyt kirjailija Väinö Linna. Setelin kääntöpuolella on tehtaiden, Finlaysonin ja Tampellan rajaama Tammerkosken maisema.

Kirjailija ja maisema ovat euroon siirtymisen jälkeenkin tamperelaisten ylpeydenaiheita. Ilman koskea ei olisi teollisuutta eikä koko kaupunkia.

Vapriikinraitti
Suomen teollistumisen historiaan voi tutustua lähes kosken pinnasta.Matias Väänänen / Yle

Nyt Tampere avaa reitin "setelin sisään". Uusi maisemareitti päästää kulkijan lähelle virtaavaa vedenpintaa. Kosken itämuuriin on rakennettu kulkusilta koko matkalle.

Vapriikinraitilta avautuu kokonaan uusia näkymiä Tampereen ytimeen.

Tampellan kohdalla oli aiemmin huoltotaso. Nyt siihen rakennettu väylä alkaa Työnpuistosta ja jatkuu koko teollisuusalueen pohjoispäähän Aleksandra Siltasen puistoon saakka. Osuus Vapriikista pohjoiseen on ollut jo käytössä muutamia vuosia.

Valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön sormeilu on herkkää puuhaa.

Raija Tevaniemi
Raija Tevaniemellä on nyt Tampellan portin avaimet. Vapriikinraitin aukipito siirtyy museon vastuulle.Jari Hakkarainen / Yle

– Tässä on ollut tarkat kriteerit. Museovirasto on valvonut kaiken aikaa, että kävelysilta ei saa tulla hallitsevaksi näkymäksi maisemassa. Asemakaavaan määriteltiin, että silta saa olla enintään 1,5 metriä leveä. Erityisesti sillan korkeusasema on tarkkaan suunniteltu, sanoo Tampereen kaupungin rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi.

Järeä portti piti asevarkaat loitolla

Historiaa on haluttu säilyttää myös yksityiskohdissa: samalla tavalla kuin Tampellan kyltti palautettiin jo aiemmin entisöitynä tehtaan katolle, on nyt myös rantasillan portti kunnostettu entiselle paikalleen.

Entisöity Tampellan portti
Tämän portin yli tai ympäri on vaikea pujahtaa.Jari Hakkarainen / Yle

Portissa on huomiota herättävän järeä suojaus: terävät ylänurkan hampaat ja koskenpuolelta raastavannäköiset rautakynnet.

– Tampellassa valmistettiin aikoinaan myös aseita. Alue oli tarkoin vartioitu, Raija Tevaniemi kertoo.

Kranaatinheittimien aika on ohi ja portit avataan vappuaattona. Sillalle pääsee kesäisin museokeskus Vapriikin aukioloaikoina.

Näklymä Vapriikinraitilta etelään
Kansallismaisema näkyy nyt uudesta kulmasta.Jari Hakkarainen / Yle

Avattava yhteys on osa Tampereen viiden tähden keskustan rakentamista. Pyhäjärveltä Näsijärvelle parannetaan kevyen liikenteen, kävelyn ja oleskelun mahdollisuuksia.

Ratinan alue on jo valmiina. Työt jatkuvat Näsijärven puolella Ranta-Tampellassa tämän vuoden.

Keskustelu on avoinna 22.4. kello 22 saakka.

Aiheesta myös:

Koskiraitti vie Tammerkosken ylle – katso video (2015)

Viewing all 23982 articles
Browse latest View live