Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien käytöstä epäillyn yhtiön taustalla ovat vaikuttaneet muun muassa islantilainen miljardööri, lentoyhtiön myynnillä rikastuneita suomalaisia sijoittajia sekä Venäjän valtionyhtiö Gazpromin johtaja, käy ilmi Ylen tekemästä selvityksestä.
Nokian Renkaiden entisten työntekijöiden perustaman Black Donuts Engineering Oy:n epäillään hyödyntäneen Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia.
Kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää syytetään muun muassa yrityssalaisuusrikoksista.
Black Donutsin suurin omistaja 88 prosentin osuudella on belgialainen holdingyhtiö Cleantech Industries Global.
Belgian kaupparekisterin tietojen mukaan yhtiön on perustanut suomalainen sijoittaja Ari Salmivuori. Belgialainen yhtiö toimii omaisuudenhoitoyhtiönä ja sen tarkoituksena on kerätä yhteen sijoittajia.
Yle hankki Belgian kaupparekisterin kautta kaikki yhtiöön liittyvät julkiset asiakirjat. Asiakirjoista käy ilmi myös osa yhtiön osakkeenomistajista.
Yksi osakkeenomistajista on Rinat Khanbikov, joka hankki yhtiön osakkeita syksyllä 2012. Khanbikov toimii Venäjän valtion omistaman kaasu- ja öljy-yhtiö Gazpromin aluejohtajana.
Ylen tiedossa ei ole, omistaako Khanbikov edelleen yhtiön osakkeita.
Ylen tietojen mukaan Nokian Renkaat oli yrityssalaisuutta koskevan tutkinnan alkuvaiheessa yhteydessä myös suojelupoliisiin (Supo). Yhtiö halusi selvyyttä siihen, oliko sen yrityssalaisuuksia vuotanut Suomen rajojen ulkopuolelle.
Nokian Renkaat ei halunnut kommentoida yrityssalaisuuksia koskevaa tutkintaa Ylelle, koska asian käsittely on vielä kesken.
Ylen tietojen mukaan Supo vetäytyi aiheen käsittelystä tehtyään alustavan selvityksen tapauksessa.
Islantilaista rahaa veroparatiisien kautta
Rengasyhtiön omistajien ja rahoittajien joukkoon kuuluu myös Luxemburgin veroparatiisissa toimiva yhtiö, joka on kuulunut ainakin aiemmin islantilaisen miljardööri Thor Björgólfssonin yritysimperiumiin. Yhtiön kautta hallinnoitiin Björgólfssonin omistuksia Bulgarian suurimmassa teleoperaattoriyhtiössä.
Luxemburgilaisen yhtiön omistaa taas Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö. Omistusketju käy ilmi Luxemburgin kaupparekisterin asiakirjoista.
Tiukan yritys- ja pankkisalaisuuden omaavalta Brittiläisiltä Neitsytsaarilta on käytännössä mahdoton saada omistajatietoja.
Björgólfsson tuli suomalaisille tutuksi, kun hän hankki omistukseensa merkittävän osuuden teleoperaattori Elisasta ja urheiluvälinevalmistaja Amer Sportsista.
Luxemburgilainen yhtiö voi liittyä myös Thor Björgólfssonin entiseen yhtiökumppaniin Gunnlaugur Erlendssoniin. Hän on perustanut rengasalan yrityksen nimeltä Iceland Tyres.
Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran sanoi maanantaina julkistamassaan tiedotteessa, että Iceland Tyresin tuotekehitysjohtaja Antero Juopperi "kuuluu" tai "on kuulunut" Black Donutsin lähipiiriin.
Juopperi on Nokian Renkaiden entinen työntekijä.
– Minulla on keskusteluyhteys Black Donutsin kanssa, mutta en ole käyttänyt esimerkiksi talvirenkaiden tuotekehityksessä Nokian Renkaiden tietoja Iceland Tyresin kohdalla, Juopperi sanoi Kauppalehden haastattelussa.
Nokian Renkaat on ollut mediamylläkän keskellä, kun Kauppalehti uutisoi yhtiön tehneen vilppiä rengastesteissä. Yhtiön toimitusjohtajana vuosina 2000–2014 toiminut Kim Gran kertoi tiedotteessaan, että hänen mielestä vilppiuutisointi liittyy juuri teolllisuusvakoiluun.
– Väitteet [vilpistä] ovat kaikilta osin mielikuvituksen tuotetta. Väitteen esittäjä, käsitykseni mukaan tässä tapauksessa teollisuusvakoilusta syytteessä olevat tai sen lähipiiri, on esittänyt väitteet mustamaalaustarkoituksessa, Gran kirjoitti tiedotteessaan.
Finncomm-miljonäärit sijoittajina
Belgialaiseen sijoitusyhtiöön on saatu mukaan varsin vaikuttava kattaus suomalaisia liike-elämän vaikuttajia. Yhtiön hallituksen varapuheenjohtajana toimii Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.
Kallasvuo on toiminut aiemmin urallaan myös Nokian Renkaiden hallituksen jäsenenä.
Belgialaisen yhtiön hallituksessa ovat jäsenenä myös muun muassa konsulttiyhtiö Pöyryn entinen johtaja Jukka Nyrölä sekä esimerkiksi Elisan johtotehtävissä työskennellyt Matti Vikkula.
Belgialaisen yhtiön kautta rengasyhtiö Black Donuts Engineeringin omistajiksi lähtivät syksyllä 2012 myös lentoyhtiö Finncommin myynnillä vaurastuneita suomalaisia liikemiehiä. Juhani Pakarin, Taisto Saikkosen sekä Heikki ja Jukka Peltolan osakeomistukset on keskitetty kahteen suomalaiseen omaisuudenhoitoyhtiöön.
Valtionyhtiö Finnair sekä brittiläinen lentoyhtiö FlyBe ostivat Finncommin vuonna 2011. Finncommin omistajat tekivät kaupan myötä itselleen jopa kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden.
Black Donuts Engineeringin toimitusjohtaja Kai Hauvala omistaa niin ikään osuuden belgialaisesta yhtiöstä. Ylelle Hauvala sanoi, ettei hän halua tai voi ottaa kantaa muihin omistajiin.
Hauvala on kiistänyt jo aiemmin, että Black Donuts Engineering olisi yhtiönä syyllistynyt mihinkään rikokseen.
Ari Salmivuori ei halunnut kommentoida Ylelle belgialaisen holdingyhtiön omistajia tai heidän taustojaan.
Yleen otti yhteyttä tiistai-iltana belgialaiselta yhtiöltä toimeksiannon saanut suomalainen konsultti, joka kertoi, etteivät Rinat Khanbikov tai Thor Björgólfsson omista yhtiön osakkeita.
Konsultti ei halunnut kertoa sitä, onko kaksikko luopunut omistuksistaan yhtiössä. Yle ei myöskään saanut pyynnöstä huolimatta yhtiön ajantasaista osakasluetteloa.
Syyttäjä: Näyttöä teollisuusvakoilusta on
Keskusrikospoliisin tekemä tutkinta epäillystä Nokian Renkaisiin kohdistuneesta teollisuusvakoilusta on laajuudeltaan 75 000 sivua. Tutkinnan päähaaran käsittely on edelleen kesken.
Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä Matti Jakosuon mielestä näyttöä teollisuusvakoilusta kuitenkin on. Tämä käy ilmi Jakosuon kesäkuussa 2015 tekemästä yhtä henkilöä koskevasta syyttämättäjättämispäätöksestä.
Päätöksen perusteluosassa todetaan näytön teollisuusvakoilusta olevan kiistaton. Syytteistä luovuttiin tekijän nuoren iän ja vähäisen aseman vuoksi.
Tapauksessa selviteltiin kesällä 2011 Black Donuts Engineeringissä (BDE) kesätöissä olleen, tuolloin 19-vuotiaan mieshenkilön toimintaa. Ylen tietojen mukaan miehen isä työskenteli pitkään johtotehtävissä Nokian Renkaissa.
Syyttäjän mukaan mies oli saanut BDE:n työntekijältä Nokian Renkaiden Venäjän-tehtaan sähköisiä suunnitteluasiakirjoja ulkoisella kovalevyllä. Suunnitteluasiakirjoista oli poistettu kaikki viittaukset Nokian Renkaisiin. Tiedostoja oli ainakin 70.
Syyttäjä ei vaatinut rangaistusta miehelle, vaikka piti selvänä, että hän oli käsitellyt Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia.
Syyttäjän mielestä ei voitu osoittaa, että mies olisi ollut tietoinen käsitelleensä yrityssalaisuuksia tai pyrkinyt hankkimaan hyötyä itselleen.
Kihlakunnansyyttäjä Jakosuon mukaan miehen nuori ikä ja asema kesätyöntekijänä viittaavat siihen, että hänellä on "ollut rajalliset edellytykset arvioida annettujen työtehtävien loukkaavuutta suhteessa asianomistajayhtiön yrityssalaisuuksiin tai käyttämiensä ja muokkaamiensa tiedostojen alkuperää."