Uskontotieteen dosentti, Helsingin yliopiston lehtori Terhi Utriainen on tutkinut 2000-luvulla julkisuuteen vahvasti noussutta kansanuskon muotoa, enkelihenkisyyttä. Utriainen on haastatellut enkeleihin uskovia ja selvittänyt sitä, mitä kokemus enkeleistä heille antaa.
Utriainen puhuu enkeliuskon lumosta. Hän määrittelee sen kokemukseksi siitä, että jotain erityistä tapahtuu.
Utriaisen mukaan enkeleihin uskovat ovat kiinnostuneita siitä, millaisia vaikutuksia enkelikokemuksilla on heidän arkielämäänsä.
– Kokemus enkeleistä nostaa heidän arkeaan toiselle tasolle ja tekee heille hyvää. Enkelit saatetaan mieltää parhaiksi ystäviksi, joiden kanssa arjen tylsistäkin asioista, lumenluonnista lähtien, tulee mukavaa, Utriainen sanoo.
Utriaisen haastateltavat ovat kertoneet myös, että enkelit auttavat löytämään esimerkiksi kadonneita esineitä, parkkipaikkoja tai reittejä. Lisäksi enkeleille voi puhua huolistaan ja ne ovat täysin hyväksyviä.
Enemmistö enkeleihin uskovista naisia
Tutkijan mukaan enkeleihin uskovat ovat enimmäkseen naisia. Monet heistä kuuluvat kirkkoon ja monia heistä kiinnostaa kokemuksellinen usko.
– Enkeli on raamatullinen ja kristinuskoon kuuluva symboli, mutta sitä ei korosteta aikuisten luterilaisessa uskonnossa. Enkeli on muuttunut aikuisten kohdalla vertauskuvaksi. Haastattelemani ihmiset herättelevät tätä vertauskuvaa henkiin, Utriainen sanoo.
Utriaisen mukaan ei ole yhtenäistä enkeliuskoisten ryhmää. Enkeleistä kiinnostuneille tärkeää ei ole oikeaoppinen enkeliusko eikä se, kuinka yhteensopiva se on kristinuskon kanssa.
– Osa on mukana leikkimielellä, osa enemmän tosissaan. Osa osallistuu kirkon toimintaan, osa vaihtoehtoiseen uskonnollisen toimintaan. Monille enkelit ovat vain yksi asia moninaisessa elämänpaletissa, Utriainen sanoo.
Terhi Utrianen puhui Kirkon tutkimuskeskuksen seminaarissa Tampereella Enkeliuskon lumosta 10.3.