Suomen ilotulitelaki saattaa kiristyä rajusti.
Mikäli ilotulitteiden ostamisen rajoittamiseen tähtäävä kansalaisaloite menee läpi, tulee suurimmasta osasta nykyään kuluttajille myytävistä ilotulitteista laittomia. Aloite on parhaillaan talousvaliokunnan käsiteltävänä, ja sen voimaan astumiselle ehdotetaan parin vuoden siirtymäaikaa.

Uusi laki kieltäisi vaarallisuusluokkien F2 ja F3 ilotulitteet. Näihin luokkiin kuuluvat muun muassa kuluttajille nykyään sallitut raketit, padat, patojen ja suihkujen yhdistelmätuotteet, roomalaiset kynttilät ja suurin osa suihkutuotteista.
EU-maista näin tiukka lainsäädäntö löytyy tällä hetkellä vain Irlannista. Siellä muiden kuin F1-luokan ilotulitteiden käytöstä tai hallussapidosta voi seurata sakkoja tai jopa vankeusrangaistus.
Vapaasti ostettaviksi jäisivät luokan F1-ilotulitteet, jotka aiheuttavat erittäin vähäisen vaaran ja ovat melutasoltaan merkityksettömiä ja jotka on tarkoitettu käytettäviksi rajatulla alueella tai asuinrakennuksissa.
F1-luokkaan kuuluu esimerkiksi pieniä suihkuja, paukkuserpentiinejä, pyroteknisiin tuotteisiin kuuluvia kakkukynttilöitä ja tähtisädetikkuja.
Ilotulitteiden tuotevalvonnasta vastaava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei ota tässä vaiheessa kantaa, onko nykyistä tiukemmalle lainsäädännölle tarvetta.
– Annamme asiasta lausunnon siinä vaiheessa, jos kansalaisaloite etenee ja ministeriö pyytää Tukesilta lausuntoa asiassa, sanoo pyroteknisten tuotteiden ylitarkastaja Nina Heikkilä Tukesista.
"On ihan varma, että papattelu jatkuu"
Tamperelaisessa ostoskeskuksessa tehdyn gallupin perusteella kansalaisilta löytyy kansalaisaloitteelle ymmärrystä. Kaikkia ei ajatus lain tiukentamisesta kuitenkaan miellytä.

Tamperelaisen Markku Soinin mielestä lakeja ja säädöksiä on jo nykyisellään ihan liikaa. Soini arvelee, että vaikka ilotulitteiden ostoa rajoitettaisiin, ei se lopettaisi paukuttelua.
– On ihan varma, että papattelu jatkuu. Jostain ne hankitaan.
Soini tietää ilotulitteiden aiheuttavan stressiä eläimille, mutta pitää haittaa sen verran pienenä, ettei lähtisi kiristämään lainsäädäntöä sen takia.
– Uskon, että valistustyö on paras keino vähentää ilotulitusten haittoja.

Tamperelaisella Sannamari Lankialla ei ole suurta intohimoa ilotulitekeskustelua kohtaan. Hän ei edes muista, milloin olisi jaksanut valvoa puolille öin uudenvuoden aattona. Antti Lankia sen sijaan toivoo, että lakia ei kiristettäisi.
– Ymmärrän, että ihmisiä halutaan suojella, mutta tässä maassa kielletään jo nyt liikaa asioita. Kyllä se oli lapsena niin hienoa, että en ottaisi sitä iloa pois.

Aleksis Katiskoski ja Tuija Rokkonen eivät aio räjäytellä ilotulitteita. Molempien mielestä ilotulitukset voisi jättää suosiolla ammattilaisten tehtäväksi.
– Ympäristö ja eläimet tykkäävät, Katiskoski sanoo.
Rokkonen arvelee, että laki aiheuttaisi toteutuessaan sanomista kansalaisten keskuudessa.
– Mutta eiköhän siihen totuttaisi.

Tuukka Termonen ei jäisi kaipaamaan vapaasti paukuteltavia ilotulitteita. Termonen ei ole aikeissa paukutella pommeja uutenavuotena.
– Se tuntuu turhalta rahantuhlaukselta ja ekologisesti kestämättömältä.
Termonen kannattaa aloitetta muun muassa siksi, että myynnin rajoittaminen vähentäisi luontoon jäävän roskan määrää.
–Joskus uudenvuodenpäivänä ovat hiihtoladut olleet täynnä jätettä.
"Laki rauhoittaisi tilannetta"
Tampereen yliopistollisen sairaalaan Silmäkeskuksessa odotetaan uuttavuotta rauhallisesti, mutta pientä lisäjännitystä on ilmassa vastuualuejohtaja Marko Kataja myöntää.
– Hoidamme potilaita sitä mukaa kun heitä tulee.

Kataja kannattaa kansalaisaloitetta. Hänen mielestä ilotulitteiden ampuminen kannattaisi jättää ammattilaisten tehtäväksi.
– Laki rauhoittaisi tilannetta täällä.
Toteutuessaan laki jättäisi markkinoille muun muassa tähtisädetikut ja papatit. Niistä ei Katajan mukaan kuitenkaan tule yleensä vakavia vammoja.
Lääkärin ohjeet turvalliseen uudenvuoden viettoon ovat tutut.
– Suojalasit päähän sekä ilotulitteen ampujalle, että vieressä olijoille. Ja alkoholia kohtuudella.
Finanssiala ennakoi harmaita markkinoita, jos ilotulitteista tulee laittomia
Voit keskustella jutusta klo 20 asti.
Korjaus 30.12.2019: Täsmennetty F1-turvallisuusluokkaan kuuluvien ilotulitteiden listaa.