Tampereen Hervannan Naistarilla opiskellaan maanantai-iltapäivänä suomen kieltä. Puhe raikaa myös keittiössä ja pöydän ääressä, jossa maistuu suomalaisittain iltapäiväkahvi.
Kahvipöydässä istuu myös hervantalainen Runak Khisri, jolle maahanmuuttajanaisille tarkoitettu tapaamispaikka on tullut vuosien mittaan varsin tutuksi.
Khisri on käynyt Naistarilla lähes koko sen olemassaoloajan. Naistari nimittäin perustettiin reilut 20 vuotta sitten ja Khisrit kotiutuivat Hervantaan vuotta myöhemmin.
Maahanmuuttajanaisten tukikohdassa on syntynyt vuosikymmenten mittaan lukuisia ystävyyssuhteita.
– Laskeskelin, että minulle on tullut Naistarin kautta tuttuja ainakin kahdestakymmenestä eri maasta, Khisri hymyilee ja lisää, että uusien ystävien löytymyisen ohella tärkeää Naistarilla on myös Suomen kielen oppiminen.

"Jokaisen tulisi äänestää"
Keskustelun aiheita naisilla tuntuu löytyvän luontevasti, mutta politiikkaa Naistarilla ei juurikaan puhuta. Keväällä koittavat kuntavaalit eivät ole siis maahanmuuttajanaisten ykköspuheenaihe.
Maahanmuuttajien äänestysaktiivisuus jää jälkeen kantasuomalaisten aktiivisuudesta. Hanna Wass ja Marjukka Weide tutkivat äänestämistä vuoden 2012 kuntavaaleissa. Tutkimusotoksen mukaan Suomen kansalaisuuden saaneista äänestämässä kävi 39 prosenttia ja muiden maiden kansalaisista 20,9 prosenttia. Kantasuomalaisten äänestysprosentti oli 58,7.
Äänestysaktiivisuus vaihtelee taustan mukaan. Isoista ryhmistä aktiivisimpia ovat syntyjään ruotsalaiset ja somalit, joista 45 ja 40 prosenttia kävi uurnilla. Taustaltaan venäläisten ja virolaisten aktiivisuus jäi 19 ja 14 prosenttiin. Syntyperältään ryhmään "muut" kuuluvista äänesti 27 prosenttia.
Iranilaistaustainen Runak Khisri on ollut poliittisesti aktiivinen jo synnyinmaassaan. Sama aktiivisuus on jatkunut myös Suomessa. Hän kertoo äänestäneensä Suomessa jokaisissa vaaleissa, joissa hän on ollut äänioikeutettu.
Khisri on välillä hämmentynyt maahanmuuttajien, mutta myös suomalaisten laiskasta äänestysaktiivisuudesta.
– Meidän jokaisen tulisi äänestää, jotta yhteiskunta ja palvelut säilyisivät ja kehittyisivät, kuuluu Khisrin kehotus niin maahanmuuttajille kuin kantasuomalaisille.

Suomalainen demokratia toimii
Runak Khisria on kyselty ehdokkaaksi kuntavaaleihin, mutta aktiivinen nainen ei koe vielä olevansa valmis lähtemään mukaan kuntapolitiikkaan. Hän pitää aktiivista politikointia vastuullisena ja aikaa vievänä harrastuksena.
– Itselleni sekä ehdokas henkilönä että puolue ovat tärkeitä asioita äänestyspäätöstä tehdessäni, Khisri kertoo.
Hervantalaisnainen seuraa aktiivisesti maailmanmenoa eri tiedotusvälineistä. Suomalainen demokratia toimii hänen mielestään hyvin. Hänellä on kokemusta maailmanmenosta neljästä eri valtiosta Aasian puolelta. Khisri sanoo saaneensa Suomesta kaiken, mitä hän on toivonutkin.
Hervantaa Khisri pitää juuri itselleen sopivana asuinpaikkana. Parasta Hervannassa ovat sen lähipalvelut. Esimerkkeinä näistä Khisri mainitsee terveyskeskusksen, Kelan, postin ja suuren kauppakeskuksen.
– Tämä sopii kyllä minulle. Täältä ei ole pakko lähteä kaupunkiin asioimaan, Runak Khisri naurahtaa.