Venäjältä tuotavan maakaasun käyttö on kääntynyt viime vuosina kovaan laskuun. Vuonna 2011 maakaasua tuotiin 3,9 miljardia kuutiota, vuonna 2012 3,5 miljardia ja vuonna 2013 3,3 miljardia kuutiota.
Maakaasuverkko ulottuu Kaakkois-Suomesta pääkaupunkiseudulle, Hämeeseen ja Pirkanmaalle. Pohjoisin maakaasupaikkakunta on Ikaalinen.
Maakaasua korvataan puulla ja kierrätyspolttoaineella
Sekä teollisuus että energiayhtiöt pyrkivät korvaamaan maakaasua uusiutuvilla energialähteillä.
Metsäteollisuus on perinteisesti ollut suuri maakaasun käyttäjä, mutta esimerkiksi UPM:ssa maakaasun käyttö on vuosi vuodelta vähentynyt. Yhtiö on korvannut maakaasua biomassalla.
Energiayhtiöistä esimerkiksi Tampereen sähkölaitos aikoo vähentää maakaasun käyttöä lähivuosina. Toistaiseksi maakaasu on Tampereen lämmöntuotannossa tärkein polttoaine, sen osuus on yli 60 prosenttia.
– Sähkölaitoksella on meneillään sen historian suurimmat, yhteensä 150 miljoonan euron investoinnit. Tammervoima rakentaa hyötyvoimalaitoksen, Hervantaan valmistuu iso hakelämpökeskus ja Sarankulmaan Suomen suurin pellettilämpökeskus. Kun nämä laitokset ovat valmiita, maakaasun osuus laskee 30 prosentin tuntumaan, kertoo Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen.
Kaasuverkon pohjoispäässä toimiva Leppäkosken Sähkö aikoo kokonaan tai lähes kokonaan eroon maakaasusta.
– Maakaasu on jo nyt raskaasti verotettua ja veronkorotuksia on tulossa lisää. Sen kilpailukyky on mennyt, kuittaa Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen.
Helsingin Energialla maakaasun käyttö on toimitusjohtaja Pekka Mannisen mukaan pysynyt viime vuosina lähes ennallaan.
– Maakaasukäyttöisten laitosten osuus Helsingin energiatuotannossa on niin suuri, että kaasun korvaaminen pysyvästi muilla energialähteillä edellyttää uuden voimalaitoskapasiteetin rakentamista, toteaa toimitusjohtaja Manninen.
"Tampere kasvanut maakaasun avulla"
Tampereelle Venäjän maakaasua on virrannut vuodesta 1986. Se on osaltaan nostanut kaupunkia kasvuun, sanoo sähkölaitoksen toimitusjohta Jussi Laitinen.
– Maakaasu on näihin päiviin asti ollut hyvä polttoaine ja edelleen se on fossiilisista polttoaineista paras.
– Maakaasun vero on kuitenkin viime vuosina lähes viisinkertaistunut. Suomessa yritetään verotuksen avulla vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja kyllä se ainakin Tampereella tuntuu tehoavan.
Maakaasusta luopuminen tuntuu toimitusjohtaja Jussi Laitisesta karvaalta.
– Onhan se valitettavaa. Meillä on valmiit laitokset, joihin on investoitu ja joilla olisi käyttöikää vielä jäljellä.
Toimitushäiriöihin on varauduttu
Ukrainan kriisi on tuonut Suomenkin maakaasukeskusteluun uuden ulottuvuuden. Venäjän presidentti Vladimir Putin otti äskettäin Suomen esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää Venäjän kaasu Euroopalle on.
Tähän saakka kaasutoimitukset Suomeen ovat toimineet erittäin hyvin. Maakaasu on kuitenkin korvattavissa muilla polttoaineilla ja energiayhtiöissä on varauduttu mahdollisiin toimitushäiriöihin.
Tampere ei joutuisi pulaan vaikka kaasutoimituksiin tulisi häiriöitä, vakuuttaa Jussi Laitinen.
– Jos putkivaurio tai jokin muu syy estäisi maakaasun virtaamisen Tampereelle, niin kyllä me yhden talven yli hyvinkin päästäisiin varapolttoaineilla.
Helsingin Energia käyttää maakaasua pääasiassa Vuosaaren voimalaitoksilla sekä useissa lämpökeskuksissa. Toimitusjohtaja Mannisen mukaan varapolttoaine on öljy,
– Häiriötilanteita varten varapolttoaineena on öljy ja maakaasu on nopeasti korvattavissa näissä laitoksilla öljyllä. Häiriötilanteessa voisimme lisätä myös Salmisaaren ja Hanasaaren kivihiiltä käyttävien laitosten tuotantoa.