Tamperelaisella 16-vuotiaalla pojalla jäi ammatillinen koulutus kesken, mutta jatkopaikka oli luvassa kurssilla, jos hän ilmoittautuisi työttömäksi. Nuori mies ei onnistunut byrokratian viidakossa ilman äitinsä apua.
Puhelimessa sai jonottaa pitkään ja hartaasti. Netti-ilmoittautumisessa oli hankaluutta, verkkoasiointiin tarvitaan nettipankin tunnukset tai sähköinen henkilökortti. Pankkiin piti varata aikaa, että sai tiliasiat kuntoon.
Lopulta koulutettu, hakemusten tekemiseen tottunut pojan äiti auttoi nettilomakkeiden kanssa ja jopa häneltä kesti toimessa noin 45 min. Kokonaisuudessaan ilmoitautumisen hoitamiseen kului liki 2 kuukautta.
Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Pirkanmaalla lastensuojelun perhetyötä tekevä Ville Maatsalon korviin tarina kuulostaa tutulta.
– Yhteistyö TE-toimiston kanssa ei ole helppoa. Olen törmännyt samaan, kun yritän nuorten kanssa työharjoittelupaikkoja ja muita säätää.
– Nuorten kannalta asiointi on tehty hankalaksi, ei ole mahdollista saada aikaa varattua toimistosta. Puhelimesta on todella vaikeaa saada kiinni. Nettiin ohjataan poikkeuksetta, minusta se ei ole paras ratkaisu, Maatsalo toteaa.
”Tiskiltä ei saa edes ajanvarausta”
Nuorella, jonka elämänpolku ei ole kulkenut perinteistä ja haluttua reittiä, asiointi TE-toimiston kanssa voi olla erityisen haastavaa.
– Nuori nostaa kädet herkästi pystyyn, jos homma ei toimi. On se monelle aikuisellekin ja hyvin pärjääville ihmisille haastavaa ja turhauttavaa yrittää asioida, Ville Maatsalo sanoo.
Perhetyöntekijä Ville Maatsalo muistelee, kuinka nuorena pääsi itse konttoriin hoitamaan asiat.
– Nyt tuntuu, että asiointi on tehty vaikeaksi. Ihmistä ei ole mahdollista tavata silloin, kun siihen olisi tarvetta.
Ville Maatsalo yritti lähteä nuoren kanssa paikan päälle TE-toimistoon, kun homma ei puhelimitse edennyt.
– Toimistossa ilmoitettiin, että täältä ei aikaa saa ja ohjattiin edelleen ottamaan puhelimitse yhteyttä. Olimme olleet silloin lähes tunnin jonossa.
– Mielestäni vähintä, mitä TE-toimistossa voisi saada, on ajanvaraus.
Nettikään ei ole autuaaksi tekevä viranomaisten kanssa toimiessa.
– Moni asia on nettimaailmassa hankalaa ja työlästä, eikä monella ole yhteyksiä tai mahdollisuuksia hoitaa asioita netissä, Ville Maatsalo kritisoi.
Nuorten syrjäytymistä ehkäistään vain juhlapuheissa
Netissä voi jättää virkailijalle myös soittopyynnön, mutta Maatsalon mielestä sekään ei ole paras mahdollinen vaihtoehto nuorille. Jos ei pääsekään vastaamaan puhelimeen oikealla hetkellä, saattaa asia jäädä roikkumaan.
– Henkilökohtaisella palvelulla on valtava merkitys, kun asioidaan itsenäistymässä olevien nuorten kanssa.
Lastensuojelutyötä tekevän Ville Maatsalon mukaan TE-toimiston toiminta on vain yksi esimerkki viranomaistahosta, missä palvelu on mennyt huonompaan suuntaan. Kelan kanssa on lähes yhtä vaikeaa.
Nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä on oltu huolissaan presidenttiä myöten, mutta juhlapuheiden ja käytännön välillä on kuilu.
– Työharjoittelupaikat ja työpaikat ovat ensiarvoisen tärkeitä jokaisen nuoren syrjäytymisen ehkäisyssä. On tärkeää miten siinä tuetaan, ja TE-toimistot ovat siinä merkittävässä roolissa, Maatsalo summaa.
Juttua muokattu kello 9:34: Nuoren koulutausta tarkennettu ammatilliseksi koulutukseksi.