Yle aloittaa vuoden 2015 taloussuunnittelun välittömästi, jotta Yle-indeksin jäädyttämisestä aiheutuva aukko yhtiön rahoituksessa pystytään paikkaamaan.
– Ylen rahoituksesta päättää eduskunta ja on selvää, että yhtiö on kansallisissa taloustalkoissa mukana, kun eduskunta on näin linjannut, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.
Ylen hallituksen puheenjohtajan Kari Neilimon mukaan tilanteeseen on nyt vain sopeuduttava.
– Me sopeutamme omaa toimintaamme ja varmaan lykkäämme joitakin investointejamme. Mutta ikävä kyllä erittäin merkittävä vaikutus tällä on sitten Ylen hankintoihin eli markkinoihin, joilta ostamme tuotantoa. Se kuitenkin tulee olemaan varmaan useiden miljoonien luokkaa. Ja se tuntuu niillä markkinoilla työllisyydessä, sanoo Neilimo.
Toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan Yle paikkaa kustannusten noususta syntyvän aukon säästöillä ja toiminnan tehostamisella.
– Pyrimme minimoimaan luovalle sektorille tästä päätöksestä aiheutuvan haitan ja pitämään kiinni Ylen työllistämismahdollisuuksista myös vuonna 2015. Ylen arvion mukaan sopeutustarve vuonna 2015 on vähintään 5–7 miljoonaa euroa, Kivinen sanoo.
Ylen rahoitus on mitoitettu niin, että yhtiö voi täyttää sille Yle-laissa säädetyt tehtävät. Yle-indeksillä on ollut tarkoitus kattaa vuosittainen kustannusten nousu. Rahoitusmekanismilla ja indeksillä on haluttu taata Ylen riippumattomuus ja eristää verorahoitus jokavuotisesta poliittisesta keskustelusta ja poliittisista suhdanteista.
– Ylen julkisen palvelun rahoituksen vakauden ja julkisen palvelun pitkän tähtäimen suunnittelun kannalta on luonnollisesti toivottavaa, että alkuperäiseen lain muotoiluun ja henkeen päästäisiin palaamaan vuonna 2016, Kivinen toteaa.
Yle-veron nettotuotto oli Ylelle 454,5 miljoonaa euroa vuonna 2013.