Peräti seitsemän vuotta kestävä yhteistyösopimus on tehty Tampereen yliopiston, Seinäjoen kaupungin ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Aikaisemmin sopimukset olivat 5-vuotisia.
Uusi sopimus turvaa erityisesti terveydenhoitohenkilökunnan ja lääkäreiden entistä paremman saatavuuden maakuntaan. Se myös tuo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin käyttöön viimeisimmät alan tiedot ja luo vakautta pieneen yliopistokeskukseen.
– Koko ajan yliopistomaailmassa käydään spekulaatiota, voivatko tällaiset pienet yliopistokeskukset jatkaa toimintaansa. Olen iloinen siitä, että näin pitkällä yhteistyösopimuksella luodaan vakautta ja pitkäjänteisyyttä. Näin voidaan tehdä isoja hankkeita ja vaikuttavaa työtä, ja se taas pitää laadun korkeana, muistuttaa tutkimusjohtaja Juha Alarinta.
Lääketieteen asema kohenee
– Seinäjoki on Tampereen yliopiston merkittävin yhteistyökumppani, vakuuttaa Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli. Toinen yhteistyötaho on Pori.
– Hyvä merkki on myös se, että Tampereen yliopistossa lääketieteen opiskelijoiden määrä nousee reippaasti. Sisään otetaan 145 opiskelijaa, kun luku tähän asti on ollut 105, jatkaa Holli.
– Uusi sopimus tuo kehittämispotentiaalia erityisesti innovaatioihin, lääketieteelliseen yhteistyöhön ja sosiaalipalveluihin, lisää Alarinta.
Pirteä ja pieni yliopistokeskus
Seinäjoen yliopistokeskuksessa toimii yhteensä kuusi yliopistoa, ja se työllistää tällä hetkellä noin 90 henkilöä, joista Tampereen yliopiston alaisuudessa on 25. Yhteistyökuvio on poikkeuksellisen suuri.
Yliopistokeskuksen yhteenlaskettu vuosibudjetti lähentelee seitsemää miljoonaa euroa. Tampereen yliopiston kohdalla summa on 1,4 miljoonaa euroa, Helsingin yliopiston 2 miljoonaa, Vaasan yliopiston 1,8 miljoonaa, Tampereen teknillisen yliopiston hieman yli miljoona ja Sibelius-Akatemian puoli miljoonaa euroa. Lisäksi mukana joissakin projekteissa on myös Turun yliopisto.
Noin puolet rahoituksesta tulee erilaisista EU-hankkeista ja loppu jakaantuu yliopistojen, eteläpohjalaiskuntien ja yritysten kesken. Seinäjoen yliopistokeskus, kuten useimmat muutkin yliopistokeskukset, perustettiin vuonna 2004.