Puu muuttuu tehokkaasti lämmöksi Marttisen lämpökattilassa Virroilla. Uusi, haketta käyttävä puolen megawatin lämpölaitos otettiin käyttöön vuodenvaihteessa.
– Meillähän on täällä Marttisen saarella mahtava miljöö, joka on myös kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas. Meillä on paljon vanhoja rakennuksia käytössämme ja kiinteistöjen ylläpito on ollut aika kallista. Eli taloudelliset syyt ovat taustalla, miksi lähdimme tähän lämmitysjärjestelmän uudistamiseen, kertoo Nuorisokeskus Marttisen johtaja Helena Vuorenmaa.
Marttisessa uskotaan, että lämpölasku puolittuu entiseen öljylämmitykseen verrattuna. Mutta se ei ole ainoa syy hakkeen käyttöön.
– Toinen syy on tietenkin se, että se tukee paikallista elinkeinoelämää ja aluetta. Täällä ovat mittavat metsävarannot ja senkin puolesta on luontevaa, että käytetään haketta, toteaa Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki.
Virroilla myös keskustan liikerakennukset lämpiävät bioenergialla. Lämpö saadaan kaupungin omasta kaukolämpölaitoksesta, joka käyttää lähes 40 000 megawattituntia haketta vuodessa.
BioVirrat luo elinvoimaa
Alueen elinvoimaisuuden edistämiseen ja paikallisten luonnonvarojen, erityisesti puuenergian käyttöön tähtää myös BioVirrat-hanke.
– Me olemme kaukana kasvukeskuksista, ja meidän on hyvin vaikea saada tänne muualta isompia yrityksiä. Niinpä me tähtäämme kovinkin voimakkaasti siihen, että saataisiin näitä paikallisia yrityksiä kasvamaan ja sitä kautta luotua elinvoimaa koko paikkakunnalle, kertoo hankepäällikkö Heidi Tanhua Virtain kaupungilta.
Pirkanmaan öljylämmityskiinteistöt kartoitetaan
Virrat on mukana myös Suomen metsäkeskuksen Moteista megawateiksi -hankkeessa, jonka tarkoitus on lisätä puuenergian käyttöä Pirkanmaalla. Hankkeen aikana käydään läpi kaikkien Pirkanmaan kuntien ja kaupunkien öljyllä lämpiävät suuret kiinteistöt ja selvitetään niiden mahdollisuudet siirtyä hakelämmitykseen.
– Me emme käy aivan kaikkia pienempiä kiinteistöjä läpi, vaan selvästi omakotitaloluokkaa suuremmat. Näitä ovat kunnan kiinteistöistä esimerkiksi kyläkoulut. Tällaisia rakennuksia on Virroilla ehkä kymmenkunta. Myös yksityisiä isompia kiinteistöjä käydään läpi, tarkentaa bioenergian asiantuntija Juha Hiitelä Suomen metsäkeskuksesta.
– Tietysti lähtötilanteessa puuenergialaitteisiin tehtävä investointi on huomattavasti isompi, mutta jatkossa se polttoaine on selvästi edullisempaa kuin polttoöljy, Hiitelä jatkaa.
Puuenergian käyttöä on mahdollista lisätä
Bioenergian asiantuntija Juha Hiitelä kertoo, että Pohjois-Pirkanmaalla ja esimerkiksi Virroilla on siirrytty jo ennestään hyvin paljon puuenergiaan. Eteläisellä Pirkanmaalla maakaasuputki kulkee lähestulkoon koko maakunnan halki, ja siellä maakaasu on vahva vaihtoehto.
Pirkanmaan metsissä riittää vielä hyödynnettävää.
– Nykyinen käyttö on ehkä noin puolet siitä, mitä puuta voitaisiin käyttää Pirkanmaan alueella, toteaa Hiitelä.
Virroilla mahdollisten uusien hakelämmityskohteiden kartoitus saadaan valmiiksi maaliskuun aikana.