Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Rokotusvastaisuus ei näy neuvoloissa – lähes kaikki lapset rokotetaan Pirkanmaalla

$
0
0

Rokotevastaisuus on kasvussa – vai onko sittenkään? Yle Tampereen kuntakyselyn perusteella ei ainakaan Pirkanmaalla.

Kunnilta kysyttiin, onko neuvolaikäisten lasten rokottamisessa näkynyt muutoksia viimeisen vuoden aikana mediassa velloneen rokotekeskustelun jäljiltä.

Vastausten perusteella linja on selvä: vanhemmat, jotka eivät rokota lapsiaan, ovat edelleen erittäin harvinaisia poikkeuksia.

– Kyllä perusrokotteiden tilanne on ollut meillä tasainen jo pitkään. Ehkä sikainfluenssakohun jälkeen asioita kyseenalaistettiin enemmän neuvolakäynneillä, mutta rokotuskattavuus pysyi silti koko ajan hyvänä, sanoo ylilääkäri Tuire Sannisto Tampereen kaupungin lasten ja nuorten terveyspalveluista.

– Esimerkiksi influenssarokote, joka tuli pienten lasten rokotusohjelmaan joitakin vuosia sitten ja jota on aina otettu muita perusrokotteita huonommin, kasvatti suosiotaan viime syksynä.

Samaa viestiä kuuluu myös pienemmistä kunnista – influenssarokote on kelvannut yllättävän hyvin.

Poikkeukset edelleen poikkeuksia

Pirkanmaalla rokotusohjelman mukaisesti piikkinsä saa lähemmäs sata prosenttia pikkulapsista. Niitä poikkeuksiakin tosiaan kuitenkin on, kertoo ylilääkäri Tuire Sannisto.

– Onneksi perheitä, jotka eivät ota lainkaan rokotteita, on hyvin vähän. Vähän enemmän on sitten niitä, jotka jättävät ottamatta jonkin tietyn rokotteen, mutta silloinkin puhutaan pienestä prosentista.

– Influenssarokote on kausirokote, joka ei automaattisesti kytkeydy tiettyyn neuvolakäyntiin. Sen eteen pitää siis nähdä vaivaa, ja siksi se jää usein ottamatta.

Kunnista kerrotaan, että pois jää toisinaan myös pneumokokkirokote tai kolme annosta sisältävän rotavirusrokotteen viimeinen osa.

Pneumokokkirokote on suunnattu esimerkiksi keuhkokuumetta vastaan ja rotavirusrokote estää ripulia, joka saattaa olla pikkulapsille hyvinkin vaarallinen.

Lempäälässä vanhemmat rokottavat lapsiaan hyvin säntillisesti – ohjelman mukaiset rokotteet saa arviolta 99 prosenttia pikkulapsista. Vastaanotolla keskustellaan kuitenkin sielläkin.

– Sikainfluenssa lisäsi rokotteisiin liittyvää pohdintaa, mutta suurin osa vanhemmista päätyy lopulta siihen, että kaikki rokotteet otetaan, sanoo terveydenhoitaja Soile Multanen.

Vanhemmat kyselevät ja kyseenalaistavat

Vaikka varsinainen rokotevastaisuus ei Pirkanmaalla näytäkään lisääntyneen, vanhemmat ovat entistä hanakampia kyselemään rokotteiden mahdollisista haitoista, ja moni haluaa myös muokata esimerkiksi rokoteohjelman aikatauluja paremmin omalle perheelleen sopivaksi.

Mediasta on voinut viime aikoina saada sen käsityksen, että rokotevastaisuus on uusi ilmiö. Ammattilaisten mukaan asia ei ole aivan näin, mutta olosuhteet valtavirrasta eroavien mielipiteiden esiinnousulle ovat nykyään otollisemmat.

– Kyllä näitä perheitä ja suuntauksia on aina ollut. Sosiaalinen media ja median herkkyys asettaa mielipiteitä vastakkain ovat kuitenkin tuoneet kielteisiä kantoja aiempaa vahvemmin esiin viime aikoina, pohtii ylilääkäri Tuire Sannisto Tampereen kaupungilta.

Maailma ei ole valmis eikä sitä ole vielä kansallinen rokotusohjelmakaan. Juuri nyt vedetään henkeä HPV-rokotteen lisäämisen jälkeen, mutta uusia piikkejä ei ehkä tarvitse odottaa kovinkaan kauan.

Monia vanhempia kiinnostaa jo nykyään esimerkiksi vesirokkorokote.

– Juuri tänään puhelintunnilla keskustelin erään perheenäidin kanssa vesirokkorokotteesta. Toiset haluavat sen reseptillä, koska se ei vielä ole rokotusohjelmassa, sanoo terveydenhoitaja Soile Multanen Lempäälästä.

Ammattilaisen selkänoja on tutkimustieto

Mikä sitten olisi Pirkanmaalla pahin skenaario, jos rokotevastaisuus lähtisi todella nousuun ja rokotekattavuus alkaisi heikentyä?

– Hankalin tilanne olisi siinä vaiheessa, jos MPR-rokote jäisi ottamatta laajalti. Silloin tuhkarokkoepidemian riski kasvaisi, ja siinä kuolleisuusriskikin on eri luokkaa kuin vaikkapa rotaviruksen aiheuttamassa ripulissa, sanoo ylilääkäri Tuire Sannisto.

Sikainfluenssarokotejupakka opetti taatusti alan ammattilaisille, että rokotteiden puolustaminen julkisuudessa omalla nimellä ja kasvoilla ei ole aivan riskitöntä puuhaa.

Ylilääkäri Tuire Sanniston työhön se kuitenkin kuuluu.

– Kyllähän se joskus mietityttää. Kun HPV-rokote tuli syksyllä ohjelmaan, lähdimme luottavaisin mielin liikkeelle, koska tiesimme olevamme nyt aivan eri tilanteessa kuin sikainfluenssarokotteen kanssa. Tietoa ja näyttöä turvallisuudesta on paljon enemmän.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>