Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Osaatko auttaa maassa makaavaa?

$
0
0

Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja Henri Backman SPR:n Tampereen osastosta neuvoo, miten tuupertunutta ihmistä lähestytään.

– Aluksi kannattaa katsoa ympärille onko viitteitä siitä, mitä on tapahtunut. Kun lähestytään henkilöä, voi kovalla äänellä huutaa: "Hei, ootko hereillä, mitäs makoilet siellä".

Nimeltäkin maassa makaavaa voi kutsua, jos nimi on tiedossa. Häntä kannattaa lähestyä kuitenkin varovasti. Jos ihminen vain nukkuu tai on sammunut, hän voi pelästyä ja hyökätä pelästyessään. Puhumisen lisäksi kannattaa pienen välimatkan päästä ravistaa olkapäästä ja pyytää ihmistä avaamaan silmänsä.

Paras tapa lähestyä maassa makaavaa on Backmanin mielestä juuri kovaääninen puhuttelu ja ravistelu olkapäistä.

– Jos ihminen ei herää voimakkaaseen ravisteluun, sellaiseen, millä lauantai-aamuna kunnolla nukkuvaa teiniä pitää herätellä, sitten soitetaan 112:een.

Poski suuta vasten

Hätänumerosta 112 annetaan soittajalle ohjeita ja paikalle lähetetään oikea yksikkö. Ensimmäinen kysymys on todennäköisesti se, hengittääkö tuupertunut. Sen toteamiseksi Henri Backman antaa yksinkertaisen ohjeen.

– Avataan hengitystiet siten, että laitetaan toinen käsi otsan päälle, toisesta kädestä kaksi sormea leuan alle, painetaan otsasta ja nostetaan leuasta. Ihmisellä kääntyy pää jonkin veran taaksepäin, mutta kaikilla jonkin verran, jolloin saadaan tajuttoman ihmisen kurkkuun painautunut kieli nousemaan ylös.

– Sitten kannattaa kokeilla laittaa poski (maassa makaavan) suun eteen ja katsoa varpaisiin päin, jolloin tuntee, kuulee ja mahdollisesti näkeekin pallea-alan liikettä, Backman antaa yksinkertaisen vinkin.

Pakkasella toki hengityksen voi todeta jo höyrystäkin. Posken tai kämmenselän laittaminen suun eteen on kuitenkin hyvä tapa. Hengitystä kannattaa tarkkailla hetken ajan, sillä välillä ihminen vetää happea sisään, jolloin uloshengitystä ei huomaa.

Kun tuntee kaksi kertaa uloshengityksen, silloin voi jo vakuuttua hengityksen kulkemisesta. Toisaalta jos 10 sekuntiin ei ole tuntenut uloshengitystä, siinä vaiheessa ihmistä voi jo melkein pitää elottomana, Backman arvioi.

Kylkiasentoa ei sovi unohtaa

Henri Backman muistuttaa vielä siitä, että tajuton ihminen pitää kääntää kylkiasentoon ja seurailla hänen hengitystään senkin jälkeen. Ihminen kannattaa myös peitellä, jos se on mahdollista. Ja tietenkin pitää odottaa lisäapua, jonka 112 hälyttää paikalle.

Myös ensiavussa yksinkertainen on kaunista ja maalaisjärki auttaa. Hyviä vinkkejä saa ensiapukurssilta, huomauttaa Backman.

Vaikka ihminen haisisi alkoholilta ja vaikuttaisi vain sammuneelta, silti häntä pitää yrittää herätellä. Kyse voi olla myös sairauskohtauksesta. Toisaalta kenenkään ei ole hyvä sammua ulos talviaikaan.

Diabeetikon verensokeri voi puolestaan laskea niin alas, että hän käyttäytyy aggressiivisesti ja kohta saattaa iskeä tajuttomuus. Eikä sillä ole alkoholin kanssa mitään tekemistä, jatkaa Henri Backman perustelujaan.

Eniten ihminen tekee hallaa autettavalle silloin, kun ajattelee maassa makaavan olevan vain kännissä ja tokenevan itsestään, toteaa ensiavun ja terveystiedon kouluttaja


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>