Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23618

Polttopuiden kasaamisellakin voi sovittaa pahat tekonsa

$
0
0

Nuoriso päätti maalata pyörän. Vanha kun oli jo elämää nähnyt ja kaipasi hienompaa maalia pintaan. Spray-maalilla suihkiessa eivät kuitenkaan huomanneet, että vieressähän on auto. Halpaa hommaa ei auton uudelleen maalauttaminen ole, mutta toisaalta spray-maaliroiske oli täysin vahinko. Esimerkiksi tällainen tapaus on ollut soviteltavana Pirkanmaan sovittelutoimistossa. Missään kohdin ei tarvinnut poliisia väliin, vaan asia saatiin selvitettyä.

Johtava sosiaalityöntekijä Taru Herranen kannustaakin ihmisiä aktiivisuuteen. Sovittelutoimiston ilmaisella avulla asiat voidaan saada ratkaistua nopeammin.

– Ei aina tarvitse jäädä odottamaan, että viranomaiset tekevät jotain. Voi itsekin ottaa yhteyttä ja selvittää, mitä voisi tehdä.

Toisaalta ratkaisutkin voivat olla luovempia, sillä oikeudessa korvaukset ovat lähinnä rahallisia. Sovittelun lopputuloksena vahingontuottaja voi korvata tekemisiään esimerkiksi työllä.

Sovittelussa käsitellään myös tulevaisuutta. Se on Herrasen mukaan erityisen tärkeää silloin, kun osapuolet käyvät samaa koulua tai vaikka asuvat samassa taloyhtiössä.

– Voidaan sopia siitäkin, millaiset välit ovat tulevaisuudessa. Voidaan tervehtiä ja tavata uudestaankin, eikä tarvitse vältellä kadulla.

Vastassa ei olekaan hirviö

Parhaimmillaan sovittelussa molemmat osapuolet oppivat. Tyypillisesti vahingon kohde näkee tekijän Herrasen mukaan aikamoisena hirviönä.

– Sitten saattaa ollakin sellaisia reaktioita, että nämähän ovat tavallisia nuoria ihmisiä ja samanlaisia kuin omat lapseni. Tai eivät nämä olleetkaan nuorisorikollisia ja kauheita pahantekijöitä. Eivät vain ehkä ajatelleet loppuun asti, mitä tekevät.

Toisaalta tekijät katuvat kohteensa tavatessaan ja ovat aidosti pahoillaan. Omien tekojen seuraukset konkretisoituvat. Nuoret tekijät pääsevät itse vaikuttamaan lopputulokseen ja ymmärtävät sen, että omaa tulevaisuutta voi muuttaa.

– Voi tulla sellainen kokemus, että tämä on hallinnassa. Saan nämä pois ja pystyn jatkamaan eteenpäin elämässä.

Kaikki eivät opi

Kokonaisuutena soviteltavien rikosasioiden määrä on viime vuonna vähentynyt Pirkanmaalla. Toisaalta nuorten eli alle 18-vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen osuus on sovittelussa kasvanut edellisvuodesta parilla prosentilla.

Tavoitteena olisi saada yhä useampi nuorten rikosasia sovitteluun, sillä sovittelu on myös keino ehkäistä rikoksen uusimista. Joidenkin kohdalla menetelmä toimiikin, eikä samoja kasvoja enää sovittelupöydän äärellä nähdä. Herrasen mukaan ratkaisevaa on se, että joutuu kohtaamaan ihmisen, jolle vahinkoa on tehnyt.

– Täytyy kuitenkin myöntää rehellisesti, etteivät kaikki opi. Jotkut tulevat useasti vastaan. Silloin otetaan uusia keinoja käyttöön ja esimerkiksi lastensuojelua mukaan.

Vahingonkorvaaja saikin työpaikan

Reilut kahdeksan prosenttia sovittelutapauksista korvataan työllä. Työ voi olla haravointia, maalaamista, pieniä korjaustöitä, siivousta tai vaikka polttopuiden pinoamista.

– Olisi hirveän hyvä, että enemmän korvattaisiin työllä. Silloin nuori tekee itse ja aikuiset valvovat. Silloin oppii enemmän, kuin jos isä ja äiti maksavat vahingot.

Kotonakin voi tosin sopia, kuinka vanhemmilleen rahan korvaa, mutta ulkopuoliselle tehty työ on konkreettisempi vaihtoehto. Pitää vain ottaa huomioon, mitä nuori voi tehdä ja kuinka paljon.

– Kerran yrityksellä oli nuori mies korvaamassa työllä. He tykkäsivät tästä vahingonkorvauksen suorittajasta niin paljon, että antoivat hänelle kesätyöpaikan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23618

Trending Articles