Pakkoliitokset eivät maistu Tampereen kehyskuntien valtuutetuille. Yle Tampereen kyselyssä useampi kuin yhdeksän kymmenestä valtuutetusta torjuu kuntien pakkoliitokset.
Usein perusteena on se, että kunnat tulevat valtuutettujen mielestä toimeen ihan hyvin itsekseen.
Kyselyssä mahdollisiin pakkoliitoksiin ottivat kantaa Pirkkalan, Kangasalan, Lempäälän, Nokian ja Ylöjärven valtuutetut. Yksi pakkoliitoksen vastustajista on kokoomuksen lempääläläinen valtuutettu Heikki Hakala.
– Pienessä kunnassa tunnetaan ihmiset helpommin ja hallinnon portaita on vähemmän. On esimerkiksi helpompi mennä esittelemään elinkeinojohtajalle tai jopa kunnanjohtajalle liikeideaa, Hakala sanoo.
"Kokoomus ei kuuntele"
Pakkoliitoslakia ajaa kokoomuslainen kuntaministeri. Kokoomuslainen valtuutettu joutuu antamaan pyyhkeitä puoluetoverilleen.
– Joudun kyllä valitettavasti sanomaan, että kokoomus ei kuuntele. Viestiä on viety monella rintamalla pääkaupunkiseudulle. Asiaa ei ole kuitenkaan ajateltu täältä kuntalaisen näkökulmasta, Hakala sanoo.
Vasemmistoliiton Kai Flink Nokialta sanoo, että pakkoliitos Tampereen kanssa olisi talouttaan hyvin hoitavan naapurikunnan ryöstö.
– Nokialta ryöstettäisiin päätäntävalta ja lähidemokratia. Jos talous menee Tampereen alle, todennäköisesti Nokia ei ole enää niin merkittävässä asemassa kuin itsenäisenä kaupunkina, Flink sanoo.
Pakkoliitoksen kannattaja pysyttelee nimettömänä
Yle Tampereen kyselyssä pakkoliitoksia kannatti vain muutama kehyskuntien valtuutettu. Heitä oli vaikea houkutella kertomaan näkemyksistään. Yksi löytyi, mutta hänkin haluaa pysyä nimettömänä.
– Näen yhtenä tärkeänä perusteluna sen, että oman kotikuntani resurssit investointeihin eivät kerta kaikkiaan riitä. Valtaosa verotuloista kuluu peruspalvelujen tuottamiseen, pakkoliitoksen kannattaja sanoo.
Hänen mukaansa yksi ongelma on se, että kunnan viranhaltijat eivät pysy töissä pienessä kunnassa.
– He tekevät sellaista urakiertoa, että keräävät kannuksia pienissä kunnissa ja sitten hakevat haasteita suurista kaupungeista.
Grafiikkaa korjattu 24.1.2014 klo 13.08