Fortumin Nokian energialiiketoiminta on tarkoitus siirtää uudelle omistajalle vuodenvaihteessa. Kauppaan sisältyvän tuotantokapasiteetin sähköteho on 72 MW ja lämpöteho 180 MW. Nokian energian tuotanto perustuu tällä hetkellä maakaasuun. Höyryn, kaukolämmön ja maakaasun myynti on noin 400 GWh vuodessa.
Maakaasu- ja kaukolämpöliiketoiminnat verkkoineen siirtyvät Leppäkosken Sähkö Oy:n tytäryhtiö Leppäkosken Lämpö Oy:lle, joka kaupan myötä kaksinkertaistaa liiketoimintansa.
Lämpö- ja maakaasuasiakkaita siirtyy Leppäkoskelle lähes 800 ja yksi työntekijä.
Biopolttoaineisiin panostetaan
Leppäkosken tulevaisuuden suunnitelmissa on erityisesti kaukolämmön tuotannon hintavakauden ja kilpailukyvyn turvaaminen Nokialla. Tavoitteena on nopealla aikataululla muuttaa energian tuotantorakennetta siten, että jo seuraavalla lämmityskaudella noin puolet kaukolämmöntuotannosta perustuu biopolttoaineisiin.
– Parin viime vuoden aikana olemme panostaneet kaukolämpöverkoissamme hyvin voimakkaasti kotimaisiin päästöttömiin tuotantoratkaisuihin. Emme enää juurikaan käytä maakaasua Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä, toteaa toimitusjohtaja Juha Koskinen.
– Kaukolämpöverkkojemme alueella kotimaisilla polttoaineilla tuotetusta kaukolämmöstä on tullut kilpailukykyinen ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Tähän asti tehdyt paikalliset ratkaisut ovat johtaneet merkittävään kaukolämmön kysynnän kasvuun, Koskinen kertoo.
Ensi vuoden aikana tarkentuvat pidemmän linjan suunnitelmat, mutta ensisijaisena tavoitteena on pienentää maakaasun käyttöä
– Tulevaisuudessa maakaasu jää edelleen vara- ja huippulaitosten polttoaineeksi sekä teollisuuden käyttöön, Juha Koskinen kertoo.
Pirkanmaalla toimiva Leppäkosken Sähkö on perustettu vuonna 1919. Asiakkaita energiayhtiölllä on lähes 30 000. Konsernin liikevaihto vuonna 2012 oli yli 40 M€ ja henkilöstön määrä oli 88. Yritysryhmään kuuluvat emoyhtiö Leppäkosken Sähkö Oy ja tytäryhtiöt Leppäkosken Energia Oy, Leppäkosken Lämpö Oy, FC Energia Oy sekä FC Power Oy.