Tänään julkistettu esitys uudeksi sote-laiksi epäonnistuu ainakin nykymuotoisena osin tavoitteissaan, sanoo lakiluonnoksen laatineessa työryhmässä mukana ollut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.
Esityksessä on paljon hyvääkin, mutta se kaipaa vielä runsaasti parantelua, Ihalainen pohtii.
- Itse pidän tätä kyllä parempaan suuntaan vievänä hankkeena. Toisaalta lakiluonnos tuo mukanaan uusi haasteita ja varsinaisia ongelmiakin, kuten lisää moniportaisuutta järjestelmään. Myöskään hoidon järjestämisen integraatio, jota on aiemmin haluttu korostaa, ei toteudu aiotussa mitassa.
Hallituksen painotukset taustalla
Rauno Ihalainen muistuttaa, että työ olisi ollut helpompaa, jos asiantuntijat olisivat päässeet liikkeelle puhtaalta pöydältä.
– Työryhmässä oli kohtuullisen yksimielisiäkin näkemyksiä siitä, että eräitä asioita olisimme painottaneet toisin. Henkilökohtaisesti kuitenkin ymmärrän, että hallitus on kokonaisvastuussa, ja sieltä on annettu poliittiset linjaukset.
– Kyse on suuresta uudistuksesta, ja kovin helppoa sen rakentaminen ei ole ollut missään vaiheessa näiden vuosien aikana.
Rauno Ihalainen allekirjoitti yhden lakiluonnokseen jätetystä neljästä lausumasta, joiden tarkoitus oli kiinnittää huomiota esityksen ongelmakohtiin.
– Lausumassamme korostetaan muun muassa yliopistosairaaloiden hallinnollista asemaa ja sitä, että niiden pitäisi olla jatkossa kuntayhtymiä eikä osa vastuukunnan toimintaa.
Yliopistosairaalan asema askarruttaa
Jos lakiluonnos etenee, se muuttaa lopulta sote-palveluiden hallintoa merkittävästi Pirkanmaallakin. Sairaanhoitopiirit puretaan viimeistään vuoteen 2017 mennessä.
– Iso kysymys Pirkanmaalla on se, onko yliopistosairaala osa Tampereen kaupungin eli vastuukunnan sisäistä toimintaa. Samaten se, käyttävätkö ympäristökunnat mahdollisuutta järjestää peruspalvelut itse ja millaisia käytännön ratkaisuja tämä toisi mukanaan, Rauno Ihalainen sanoo.
Lakiluonnoksen ytimenä olevan vastuukuntamallin on epäilty olevan perustuslain vastainen.
– Perustuslaillisia kysymyksiä on käyty tarkkaan läpi valmistelussa. Olemme yrittäneet kunnioittaa sellaista periaatetta, jossa perustuslakivaliokuntaan ei tuotaisi esitystä, jossa on jo valmiiksi merkittäviä perustuslaillisia ongelmia.
Asian selvittelyyn on niukasti aikaa.
- Sitä aikataulu ei kestäisi, että koko uudistusta lähdettäisiin miettimään uudestaan uudelta pohjalta. Pitäisin sitä muutenkin huonona käänteenä, koska palvelurakenteen uudistamista tarvitaan.
– Jos tämän hallituskauden aikana asiaa ei saada eteenpäin, pitää aloittaa alusta ja useita vuosia on menetetty, Lauri Ihalainen pohtii.