1950-luvulta periytyvät työympäristöt kaipaavat uudistusta, johon pienentynyt ja entistä halvempi tekniikka antaa mahdollisuuden. Haasteeseen on tartuttu muun muassa Tampereen yliopistossa, jossa on kehitetty leikkisien huonekalujen perhe Murmur.
– Tämän toisen nimi on Mur. Tämä on tällainen kärttyisä. Toinen on Mus, ja tämä on enemmänkin hupsu, pelitutkija Timo Nummenmaa esittelee tuoleja.
Leikki on tärkeää aikuistenkin ympäristöissä
MurMur-perhe on syntynyt osana Tekesin rahoittamaa tutkimusprojektia. Leikin kokemuksista kiinnostuneet pelitutkijat uskovat, että digitaalisen ja materiaalisen maailman yhdistäminen voisi tuoda leikkisyyttä myös työympäristöihin.
– Luova työ vaatii vähän erilaisia ärsykkeitä. Että on dynaamisempaa ympäristöä ja sitten toisaalta myöskin leikin elementit lisäävät hyvinvointia työpaikalla, pelitutkija Annakaisa Kultima sanoo.
Digitaalisuus leviää vauhdilla
MurMur-tuolien perhe kasvaa tulevaisuudessa uusilla jäsenillä ja vanhatkin saattavat oppia uusia kujeita. Puhuva tuoli ei itsessään ole uutta auringon alla, mutta tekniikan jatkuva kehitys levittää nyt digitaalisuutta ympärilleen pikavauhtia.
– Kun elektroniikka on pienentynyt, niin sitä pystyy laittamaan kaikennäköisiin tuotteisiin sisään.
Myös tuotteiden helppoon käyttöön on kiinnitettävä huomiota, Timo Nummenmaa muistuttaa.
– On hyviä oppaita siitä, kuinka tällaisia elektroniikka-asioita tehdään, jotta siitä tulee helposti lähestyttävää.
Tutkijat toivovat viihtyisämpiä työpaikkoja
Kun tekniikka kerran on tullakseen, pelitutkijat näkisivät jo mieluusti muutoksien yltävän työympäristöihinkin.
– Aika on hyvä tällaisten ja muidenkin vastaavien tuotteiden kehittämiselle. Me kaipaamme vähän vaihtelua ja uudistamista työpaikoille.
– Jos jostain 50-luvulta asti on näyttänyt samalta ja me olemme keskittyneet niiden digitaalisten ympäristöjen kehittämiseen, niin ehkä nyt olisi taas tämän fyysisen ympäristön kehittämisen aika, Annakaisa Kultima pohtii.