Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimus selvitti jätevesiä analysoimalla mitä huumeita suomalaiskaupungeissa käytetään. Vesianalyysi on huomattavasti kyselytutkimusta luotettavampi indikaattori huumeiden käytöstä, painottaa Aalto-yliopiston vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala.
– Jätevesi on rehellinen mittari ihmisten kehon läpi kulkeneista aineista. Aineenvaihdunnan suhteen ei ihminen voi valehdella.
Erot kaupunkien huumeidenkäytössä ja aineiden levinneisyydessä tulivat selvästi ilmi. Tutkimushankkeen vetäjän, Helsingin yliopiston oikeuskemian emeritusprofessorin Erkki Vuoren mukaan tulokset voidaankin suoraan hyödyntää viranomaistyössä.
– Tutkimustulokset ja siinä käytetyt menetelmät tulevat helpottamaan viranomaistyötä. Jätevesistä otetut näytteet kertovat nopeasti, mitä huumeita missäkin kaupungissa käytetään. Tulokset voi muuntaa asukasluvun mukaan absoluuttisiksi käyttömääriksi.
Viikonvaihde monikertaistaa viihdekäytön
Arkena otetuissa näytteissä paljastui selvä ero arjen ja juhlan välillä. Viihdekäyttäjien suosimien kokaiinin ja ekstaasin määrät olivat viikonloppuna moninkertaisia arkipäiviin verrattuna ja niitä löytyi erityisen paljon pääkaupunkiseudun jätevesistä.
Pääkaupunkiseudulla kaikkien tutkittujen huumausaineiden määrät olivat muutenkin kaikkien korkeimmat ja yliopistokaupungeissa huumeita käytetään enemmän kuin muissa.
Amfetamiinia, metamfetamiinia ja kannabista sen sijaan käytetään tasaisesti päivittäin ja ympäri Suomea. Aste-eroja kuitenkin on; metamfetamiinia löytyi enemmän Länsi-Suomen kaupungeista. Sen sijaan heroiini ei ole tämän tutkimuksen perusteella saanut kovin vahvaa jalansijaa missään. Jäämät olivat niin pieniä, että ne eivät näkyneet mittauksissa.