Liikenne- ja viestintäministeriön asettama lehtiasiain neuvottelukunta esittää 18 toimenpidettä, joilla voitaisiin taata korkealaatuinen kotimainen mediasisällöntuotanto myös tulevaisuudessa. Raportti luovutettiin tiistaina asunto- ja viestintäministeri Piia Viitaselle.
Neuvottelukunnan mukaan esimerkiksi suurten kansainvälisten yritysten kuten Googlen ja Facebookin tulo Suomeen vaikuttaa kotimaiseen sisällön- ja palveluntarjontaan.
- Tarve tällaiselle selvitykselle on ilmeinen tilanteessa, jossa perinteinen lehdistö kohtaa digitalisoitumisen, kansainvälisen kilpailun ja kuluttajakäyttäytymisen muutosten tuomat haasteet, toteaa neuvottelukuntaa johtava kansliapäällikkö Harri Pursiainen.
Lehdistötuki ja alv:n alentaminen tähtäimessä
Neuvottelukunnan esittämät toimenpide-ehdotukset käsittelevät media-alan omia toimia, sääntelyn kehittämistä, verotusta, valtion tukea ja teknologian kehittämistä, postitoimintaa ja lehtijakelua sekä toimittajakoulutusta ja mediakasvatusta.
Neuvottelukunta ehdottaa määräaikaista valtion lehdistötukea, jolla helpotettaisiin sisällöntuotannon digitalisoitumista ja toimialan sopeutumista median murrokseen. Valtiolta toivotaan myös helpotusta lehtitilausten ja sähköisten lehtien arvonlisäveroon.
Vastuu lehdistön tulevaisuudesta on neuvottelukunnan mukaan kuitenkin ensisijaisesti lehtien kustantajilla itsellään. Niiden tulee ottaa käyttöön uusia toimintamalleja ja sopeutua uuteen toimintaympäristöön.
Selvitysmies pohtimaan lehdistötukea
Asunto- ja viestintäministeri Piia Viitanen asetti selvitysmiehen ratkomaan lehdistötukea. Viitanen haluaa selvityttää, minkälaisin ehdoin lehdistöä voitaisiin tukea median murrosvaiheessa ja mitkä olisivat ehdotetun tuen vaikutukset mediamarkkinoihin.
- Lehdistön ahdinko on tosiasia, ja vaikka taloustilanne on tunnetusti tiukka, nyt on pohdittava kaikkia ratkaisumalleja, Viitanen toteaa.
Selvitysmieheksi on asetettu oikeustieteen lisensiaatti Tuomas Harpf. Hänellä on monipuolinen kokemus media-alalta lukuisissa johtotehtävissä erityisesti lehtialalla. Selvitys valmistuu maaliskuun alkuun mennessä.