Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Nuorisopoliitikot erimielisiä itsenäisyyspäivän mellakan viestistä

$
0
0

Tampereella Itsenäisyyspäivänä tapahtuneet mellakat ja mielenosoitukset herättivät julkisuudessa kiivaan keskustelun siitä, millä keinoilla poliittisia viestejä kannattaa ilmaista. Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajien mielipiteet jakautuivat siinä, oliko sanomassa poliittinen viesti.

- Puheenvuoroissa, blogiteksteissä ja haastatteluissa on tullut kahta viestiä. Toisaalta on ihan se rähinän perässä tulleiden viesti. Sitten toisaalta siellä oli esimerkiksi opiskelijoita, jotka puhuivat eriarvoisuuden kasvusta, luokkayhteiskunnan kasvusta ja erilaisista sorron mekanismeista. Tavallaan tuntuu, että eletäänkö me ihan erilaisissa todellisuuksissa. Ehkä aidompi viesti eriarvoisuudesta on nämä (Veikko Hurstin) Hakaniemen juhlat, sanoi Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen Ajantasassa.

Vasemmistonuorten puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä sanomia on erilaisia.

- En voisi lähteä sanomaan mikä on aidompi ilmaisu eriarvoisuuden kokemukselle tai tunteelle. Että onko se mellakointia vai onko se  leipäjonossa seisomista. Ne ovat molemmat ilmaisuja siitä enkä koe, että voisin omasta asemastani arvioida mikä on oikea tunne ja miksi, Andersson sanoi.

- Jos mellakoidaan presidentin linnanjuhlien edessä, niin se on kyllä poliittista, hän tiivisti.

Li Anderssonin mukaan mielenilmaisun rajuus on nostanut sen niin vahvasti julkiseen keskusteluun.

- Tämä mielenosoitus itsessään ja sitä seuranneet mellakat ovat raju tapa ilmaista poliittista kantaa. Emme me ole moneen vuoteen nähneet Suomessa mitään vastaavaa. Se on ollut presidentille, monelle poliitikolle ja medialle tässä konsensus-Suomessa semmoinen asia, joka on järkyttänyt, hän sanoo.

- Siellä on kokoomuslainen uusi presidentti ja ihmisiä, jotka mellakoivat iskulauseilla luokkasodasta ja selvästi tuovat esille sellaista konfliktia, mitä ne kokee. Mutta jota Sauli Niinistö itse esimerkiksi presidentinvaalikampanjassaan on yrittänyt vähätellä ja ikään kuin häivyttää julkisesta keskustelusta. Kyllä tässä on varmasti yksi syy siihen, miksi tästä on kohistu nyt niin paljon, Andersson arvioi Ajantasa-ohjelmassa.

Keskustanuorten puheenjohtajan Teppo Säkkisen mielestä puheenaiheeksi nousun syynä oli se, että mellakka oli niin väkivaltainen ja aggressiivinen. Erikoista hänestä oli mielenilmaisun ajankohdan valinta.

- Ehkä erityistä tässä oli se, että juhlissa oli mukana paljon tavallisia ihmisiä. Ainakin minusta oli aika erikoista, että tässä kontekstissa järjestetään ikään kuin eliitin juhlaa vastustava mielenilmaus, hän sanoi.

Säkkisen mielestä Tampereen mellakoinnin opetus on, että jos haluaa vaikuttaa yhteiskunnallisesti, tämä ei ole se oikea tapa.

Ajantasa / Niko Antin


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>