Ruovesi on noin 4 400 asukkaan kunta Pirkanmaalla. Aivan Ruoveden kirkonkylän tuntumassa, Näsijärven vesistössä sijaitsee Ruoveden kunnan omistama, vuosikymmenten ajan leirintäalueena palvellut Haapasaari. Saarelta löytyy tanssilava, uimaranta, ravintola, karavaanialue ja monen kokoisia mökkejä.
Leirintäalueen toimintaa on parin viime vuoden ajan pyörittänyt Haapasaari Camping & Adventures -niminen yritys, jonka kunnan kanssa tekemä vuokrasopimus saaresta on voimassa vuoden loppuun.
Yrittäjä, ruovesiläinen Anu Ukkonen luuli, että vuokrasopimus voisi jatkua myös tämän jälkeen. Sitten tulivat matkailumessut ja Ruoveden kunnan mainos.
Osta oma saari, kunta hehkutti.

"Saarta emme myy"
Ruoveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marko Kivi kuuli mainoksesta vasta sunnuntaina. Tässä vaiheessa kuntalaisten Facebook-ryhmä kävi jo kuumana. Voidaanko kunnan saari myydä noin vain ja kampitetaanko nykyisiä yrittäjiä?
– Jälkiviisaus on parasta viisautta, mutta mainoksen sisällön olisi voinut harkita tarkemmin. Soppa johtuu harhaanjohtavasta mainonnasta messuilla, Kivi toteaa Ylelle.
Kivi tai kukaan muukaan ei tunnu tietävän, kuka mainoksen on tehnyt tai siunauksensa sille antanut.
Kivi on ollut nuorena itse saaressa kesätöissä. Kunta omistaa saaren ja sen kiinteistöt, mutta saarella on ollut yrittäjiä hoitamassa toimintaa. Yrittäjiä ei ole ollut aina helppoa saada. Nykyisen yrityksen vuokrasopimus loppuu tänä vuonna.
– Saarta me emme myy, se on varmaa. Kunta pohtii, vuokrataanko vai myydäänkö saaren kiinteistöt. Maapohjaa ei myydä, Kivi sanoo.
Yrittäjä: "En halua polttaa siltoja"
Haapasaari Camping & Adventures -yritystä vetävät Anu Ukkonen ja hänen miehensä. Ukkonen odotti, että kunta olisi kertonut viime vuoden lopussa, jos sopimukseen tulee muutoksia.
Kunnan mainos messuilla siis yllätti.
– Minusta se oli harkitsematon viesti ja mainos. Olen ehkä naiivi, mutta uskon, ettei kunta tarkoituksella lyö kapuloita rattaisiin.
Ukkosen mielestä tapaus osoittaa, miten tärkeää olisi, että kunnassa olisi yritysten asioita hoitava viranhaltija. Kun sekä virkajohto että poliittiset päättäjät ovat menneet uusiksi, on yrittäjän vaikea hoitaa asioita.
– Kun kunnasta lähti pois elinkeinoihminen ja kunnanjohtaja, yhteys katkesi siinä kohtaa.
Ukkonen haluaa olla sovinnollinen, koska yritys haluaisi jatkaa vuokrasopimusta.
– Pelkään, että olemme viimeinen vaihtoehto ja haluamme kuitenkin jatkaa. En halua polttaa siltoja.

Asiantuntija: Viestintä on vaikeaa
Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta toteaa Suomessa olevan yleisesti suurta vaihtelua kuntien yrittäjäystävällisyydessä.
– Viestintä on vaikea laji, hän summaa.
Kunnissa, joissa virka- ja poliittinen johto ymmärtää pienyrityksiä, yritysten asiat hoituvat yleensä paremmin.
– Niissä kunnissa, joissa on elinkeino- tai yritysfoorumi, asiat sujuvat yleensä hyvin.
Vastaavasti kunnissa, joissa kunta ei kuuntele tai osallista yrityksiä, yrittäjät ovat tuskastuneet.
Suomen yrittäjät tekee yrityksille jäsenkyselyjä kahden vuoden välein, ja uusin kuntabarometri on kohta tulossa. Viimeksi kuntabarometriin vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea.
Tärkeintä yrittäjille oli se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti. Tämä ei kyselyn perusteella toteudu hyvin, sillä se hoituu hankintojen jälkeen toiseksi huonoiten.
– Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, Henrik Wickström muistuttaa.
Yrityspalvelut korostuvat jatkossa
Hankinnoilla on Wickströmin mukaan myös suuri merkitys. Jos kunta esimerkiksi pilkkoo vanhusten ruokapalvelujen kuljettamisen, paikallinen yrittäjä voi saada siivun, eikä työ valu isoille yrityksille.
Kyselyn mukaan myös yhteydenpidossa olisi kunnilla parantamisen varaa. Tämä korostuu, kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille.
– Kunnista tulee elinvoima- ja sivistyskuntia, kun niihin jää opetus, kaavoitus ja yrityspalvelut. Kuntien täytyy panostaa siihen, että nämä rakenteet ovat kunnossa. Ilman yrityksiä ei ole hyvinvoivaa kuntaa. Myös kuntalaiset kärsivät, jos vuoropuhelu ei toimi, Wickström sanoo.
Vaihtuvuus kunnan johdossa näkyy kuntabarometrissa.
– Jos on tapahtunut laajempi poliittinen tai viranhaltijoita koskeva muutos, niin kyllä se näyttäytyy siellä myös positiiviseen suuntaan. Hyvä ja aktiivinen kunnanjohtaja ja yrittäjähenkinen valtuusto ovat tulleet palautteissa esiin.

Kunta: Näkyvyyttä pitää lisätä
Ruoveden kunnan väliaikainen kunnanjohtaja Aila Luikku sanoo, että yritysyhteistyöhön tarvitaan lisää resursseja.
– Kunnassa käytävä strategiatyö linjaa osaltaan sitä, millaisilla tehtävänkuvilla uusia viranhaltijoita nyt palkataan.
Osta oma saari -kampanjassa on Luikun mukaan kyse markkinavuoropuhelusta, sillä vuokrasopimus on päättymässä. Hänen mukaansa kunnanhallitus päätti markkinavuoropuhelun toteuttamisesta helmikuussa.
– Elinvoimalautakunnassa on keskusteltu, että näkyvyyttä pitää lisätä kiinnostuksen herättämiseksi myös Ruoveden ulkopuolella. Matkailumessut nähtiin hyvänä foorumina. Mainoksessa ei ole kerrottu, että nykyisen yrittäjän liiketoimintaa oltaisiin myymässä.
Vuoden 2023 alusta lähtien kunnan omistaman Haapasaaren kiinteistöyhtiön liiketoiminnan myyminen on Luikun mukaan yksi vaihtoehto. Maapohjaa ei myydä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 29.4. kello 23 asti.