Pääministeri Sanna Marinista (sd.) on juttu myös Amerikan Voguessa. Yle kertoi tiistaina, että muotiraamattu Vogue julkaisi jutun brittilehdessään.
Nyt myös eri toimittajan Amerikan Vogueen tekemä juttu Marinista on julki nettisivuilla. Amerikan Voguen lukijamäärä on huomattavasti suurempi kuin brittiversion. Voguen mukaan sillä on Amerikassa 11 miljoonaa printtilukijaa ja Britanniassa lähes miljoona.
Brittipainoksessa Marin on nostettu etukannen otsikoihin asti. Tällä viikolla printtilehdessä ilmestyvän brittijutun voi lukea myös Voguen nettisivuilla. Amerikassa juttu Marinista ilmestyy Ylen saaman tiedon mukaan vasta toukokuun printtilehdessä.
Sama kuvaaja, kaksi eri toimittajaa
Vogue lähetti kaksi toimittajaa tammikuussa Suomeen haastattelemaan Marinia. Valokuvat Marinista on Vogueen ottanut molempiin sama tunnettu kuvaaja ja ohjaaja Anton Corbijn.
Corbijn on tunnettu musiikkivideoistaan, joita hän on ohjannut muun muassa Nirvanalle, Depeche Modelle ja U2- yhtyeelle.
Amerikan Voguen lehden jutun on tehnyt lehden Euroopassa asuva avustaja, amerikkalainen toimittaja Rachel Donadio.
Jutussa kerrotaan, kuinka Sanna Marin johtaa Suomea läpi kriisin ja on sulkenut rajoja ja useita julkisia paikkoja tartuntojen ehkäisemiseksi.
Jutussa kerrotaan, miten Marin on noussut politiikkaan ja miten hän tekee yhteistyötä neljän muun naispuolisen puoluejohtajan kanssa.
Voguen jutussa kerrotaan myös, miten suosittu perussuomalaiset-puolue on Suomessa.
– Yksi syy miksi Euroopassa on niin monia populistisia ja äärioikeistolaisia liikkeitä on, että ihmiset ovat turhautuneita ja heiltä puuttuu toivoa, Marin sanoo jutussa.
Harvinainen haastattelu puolisolta
Jutussa kerrotaan harvinaisesti myös pääministerin ja hänen puolisonsa Markus Räikkösen parisuhteesta. Amerikkalainen toimittaja on haastatellut myös Räikköstä sekä tavannut Marinin äidin ja Emma-tyttären.
– Hän on paras, Marin kehuu miestään.
Pari tapasi 18-vuotiaina Tampereella. Marinin mukaan juhlissa, Räikkösen mukaan baarissa.
Viestintäjohtajana työskentelevä Räikkönen nauttii siitä, että häntä ei tunnisteta Suomessa vielä laajasti. Hän haluaa olla puolisonsa tukena vaativassa tehtävässä. Jutussa kerrotaan, että pariskunta on todennäköisesti asettumassa päätoimisesti Helsinkiin, kunhan tyttärelle löytyy päivähoitopaikka.
Marin ja Räikkönen ovat olleet kihloissa useita vuosia. Räikkösen mukaan hääpäivä pitää panna kalenteriin. Kumpikaan ei ole kosinut toista, vaan kyseessä on yhteinen päätös. Kirkkohäitä ei ole Räikkösen mukaan tiedossa, vaan siviilivihkiminen.
Ennen häitä pariskunta keskittyy töihin ja lapsensa hoitoon.
Koska kyseessä on muotiraamattu, Vogue kertoo Marinin suosivan vaatteissaan suomalaisia merkkejä, kuten Marimekkoa, Uhanaa, Papua ja Noukia.
Donadio kävi myös Tampereella ja Pirkkalassa tutustumassa Marinin entiseen lukioon ja valtuustotyöskentelyyn, vaikka tämä ei juuri tule ilmi jutusta.
– Olin todella iloinen voidessani käydä Tampereella ja nähdä, missä Sanna Marin kasvoi ja aloitti poliittisen työskentelynsä. Vierailu auttoi minua ymmärtämään hänen juuriaan ja suomalaista poliittista järjestelmää ja kuinka Tampereen sosiaalidemokraattinen puolue satsasi nuoreen lahjakkuuteen, Donadio kertoo Ylelle.
Voguen amerikkalainen toimittaja oli laajasti kiinnostunut suomalaisten naisten työssäkäynnistä sekä työn ja perheen yhdistämisestä, koulusta ja päiväkodista. Hän halusi myös nähdä tamperelaisia ratikkakeskusteluvideoita ja tutustui suomalaisiin juttuihin Marinista.
Toimittaja esimerkiksi luki Google Translaten avulla tämän Ylen jutun.
Marin nousi tunnetuksi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana siitä, miten napakasti hän johti ratikasta vellovaa puhetta.
Tavallinen mutta harvinainen
Toimittaja Siri Kalen kirjoittamasta brittijutusta käy ilmi, että Sanna Marin on yhtä aikaa tavallisen oloinen kolmekymppinen uraäiti ja samalla hyvin erityinen.
Voguen mukaan Sanna Marin ylitti uutiskynnyksen jo ennen koronavirusta. Alle neljännes maailman parlamentaarikoista on naisia. Suomen hallitukseen nousseiden puolueiden johtajista neljä viidestä on alle 35-vuotiaita naisia. Suomalainen politiikka näyttäytyy harvinaislaatuisena ja jännittävänä, kertoo Vogue.
– Sukupuoleni on aina ollut keskiössä, kun poliittista uraani on ruodittu, Marin kertoo lehdessä.
– Toivon, että jonain päivänä ollaan tilanteessa, jossa sillä ei ole enää väliä.
Voguella on useita versioita lehdestään eri maihin. Vogue kertoo sivuillaan, että sillä on yhteensä 24,6 miljoonaa kuukausittaista printtilukijaa ja internetissä 94,1 miljoonaa lukijaa.
Vogue on tunnettu myös päätoimittaja Anna Wintourista.
Amerikan Vogueen kirjoittanut toimittaja tutustui Suomeen myös tekemällä taustahaastattelun suomalaisesta politiikasta ja Tampereen valtuustosta Yle Tampereen toimittajan Anu Leena Koskisen kotona. Hän vaikuttui etenkin saunasta ja suomalaisten lasten kielitaidosta.