Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sorvaa uutta talousmallia, jossa kunnat tietävät tarkalleen, mitä erikoissairaanhoito seuraavana vuonna maksaa

$
0
0

Pirkanmaalla kunnat ja sairaanhoitopiiri haluavat päästä eroon rahoitusta koskevasta jokavuotisesta kinastelusta. Erikoissairaanhoitoon sorvataan uutta talousmallia, joka helpottaa kuntien taloudenpitoa.

Nykysysteemissä potilaan kotikunnalle lähtee lasku hetimiten hoidon jälkeen. Kunnan budjetti voikin mennä yhtäkkiä kuralle, kun potilaiden määrää ja laskujen suuruutta on vaikea etukäteen tietää.

Nyt systeemi aiotaan muuttaa. Kunnille lasketaan muun muassa kolmen edellisen vuoden käyttöön perustuva kiinteä hinta, joka ei vuoden aikana muutu.

– Kuntien kannalta keskeisin asia on, että ne tietävät etukäteen, paljonko erikoissairaanhoitoon menee seuraavana vuonna rahaa, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen sanoo.

Pasi Virtanen lähikuvassa toimiston käytävällä
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousjohtajalla Pasi Virtasella on pitkä kokemus kuntapuolelta. Sairaanhoitopiiriin hän tuli viitisen vuotta sitten Nokian kaupungin talousjohtajan paikalta.Jussi Mansikka / Yle

Jatkossakin kuntien menot heittelevät vuosittain, mutta uudessa mallissa todellisesta käytöstä laskutetaan vasta viiveellä. Näin kunnat pystyvät varautumaan menoihin.

Keppiä ja porkkanaa

Uuteen malliin on leivottu myös keppiä ja porkkanaa. Jos sairaanhoitopiiri onnistuu säästämään, se saa pitää osan rahoista.

– Jos me teemme ylijäämää, palautamme siitä kunnille 70 prosenttia ja saamme pitää 30 prosenttia. Jos teemme alijäämää, joudumme itse maksamaan 30 prosenttia, Virtanen sanoo.

Sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen sanoo, että kehitystyötä tehdään joka tapauksessa, mutta kannustavuus tulee silti tarpeeseen.

– Isoissa systeemeissä on aina hyvä, että on hiukan keppiä ja porkkanaa. Se varmistaa, että ymmärrys kehittämisen tärkeydestä menee läpi koko tason.

Lasten ja nuorten sairaala sijaitsee uuden pääsisäänkäynnin oikealla puolella
Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on viime vuosina rakennettu kiivaasti. Uusi lastensairaala ja pääsisäänkäynti valmistuivat syksyllä. Investointeihin on kuitenkin varauduttu ja ne on rahoitettu pitkillä lainoilla.Heli Mansikka / Yle

Kunnat saavat valita

Uutta talousmallia on pitkään suunniteltu kuntajohtajien kanssa. Esimerkkejä on haettu muista sairaanhoitopiireistä, mutta täydellistä mallia ei tunnu olevan käytössä missään. Pirkanmaalla onkin varauduttu siihen, että mallia voidaan jatkossa muokata.

Uutta mallia varten PSHP:n perussopimusta pitää muuttaa. Uusi perussopimus on tulossa osakaskuntien hyväksyttäväksi kevään aikana. Kunnat voivat halutessaan maksaa laskut myös vanhalla tavalla.

Talousjohtaja Virtanen uskoo, että suurin osa kunnista valitsee uuden mallin. Virtasella itsellään on pitkä kokemus kuntapuolen taloushallinnosta.

– Hyvä jos yksi tai kaksi kuntaa ottaa käytön mukaisen budjetin. Erikoissairaanhoito on niin iso osa kuntien taloutta, että jos se tiedetään etukäteen se helpottaa suunnittelua.

Uusi talouden ohjausjärjestelmä aiotaan ottaa käyttöön vuonna 2021.

Tänä vuonna löydettävä 20 miljoonan säästöt

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 kunnan omistama kuntayhtymä. Kaksi omistajakunnista sijaitsee Keski-Suomen maakunnan puolella, loput ovat Pirkanmaalta.

Sairaanhoitopiirin tämän vuoden budjettia sorvatessa nähtiin poikkeuksellisen tiukka vääntö kuntien ja sairaanhoitopiirin välillä. Lopputulos oli, että omistajakunnat eivät hyväksyneet sairaanhoitopiirin ehdottamia hinnankorotuksia ja budjetti on yli 20 miljoonaa alijäämäinen.

Neuvottelut kuntien kanssa käydään heti alkuvuonna. Tulossa on tiukkoja vääntöjä, sillä 20 miljoonan euron säästöt eivät löydy helposti. Sairaanhoitopiiri on käyttänyt mittatikkuna sitä, että 20 miljoonaa voi tarkoittaa 500 henkilön vähennystarvetta.

Myös henkilökunta on ilmaissut huolensa säästötarpeesta. PSHP:n tehyläiset hoitajat järjestivät joulukuun lopulla ulosmarssin, johon osallistui satoja työntekijöitä.

"Hoidot kerralla kuntoon"

Taloussuunnittelukauden tasapainottamisohjelma esitetään valtuustolle toukokuussa.

Martikainen uskoo, että ensi vuoden alijäämän kuromisesta käytävät neuvottelut ovat lähtölaukaus isommalle keskustelulle, joka liittyy tulevien vuosien hoidontarpeen ennusteisiin.

– Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen viimeisimmän raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä vanhusten palvelun tarve kasvaa 50 prosenttia ja terveydenhuollon kustannukset Pirkanmaalla 19 prosenttia. Nyt pitää löytää parempia tapoja tehdä asioita.

lähikuva Tarmo Martikaisesta keltaisen  abstraktimaalauksen edessä
PSHP:n johtaja Tarmo Martikainen aloitti työt sairaanhoitopiirissä syksyllä.Jussi Mansikka / Yle

Martikainen sanoo, että säästöjä on haettava rakenteellisista asioista, kuten ensihoidon palvelutasosta, sairaalaverkosta tai erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisestä jaosta.

– Erikoissairaanhoidossa tehdään paljon perusterveydenhuoltoon kuuluvia asioita. Tästä täytyy käydä keskustelua.

Martikaisen mukaan hankinnat ovat yksi kuluerä, joka pitää kammata läpi. Sitä tärkeämpi on kuitenkin laatu, säästöjä voidaan saada myös hyvällä hoidolla.

– On aina kaikkein parasta, että hoidot tehdään kerralla kuntoon ja mahdollisimman hyvin. Se on parasta potilaille ja säästää oikeasti kustannuksia.

Lue myös:

Satoja työntekijöitä marssi ulos Tampereen yliopistollisen sairaalan toimipisteistä – mielenilmauksella vastustettiin säästöjä

Pirkanmaan kunnat eivät taipuneet budjetin korotukseen ​– sairaanhoitopiirin on etsittävä yli 20 miljoonan säästöt

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Kuntien linjaus vaikeuttaisi potilaiden hoitoon pääsyä


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23609

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>