Millenniumista on jo kaksikymmentä vuotta! Juhlan kunniaksi kokosimme yhteen ysärin lopun ja uuden vuosituhannen alun parhaat palat.
Vuosituhannen vaihteessa Linda-siiderit ostettiin markoilla, presidenttinä oli Ahtisaari, radiossa soi Bomfunk MC's ja televisio oli analoginen.
Tältä Suomi näytti ja kuulosti kaksi vuosikymmentä sitten.

Näin me pukeuduimme
1990-luvun kukkakuosit, vyölaukut, napapaidat ja trumpettilahkeet vilkkuvat taas kaduilla. Millenniumina nuoriso oli siirtynyt vyölaukuista ja Adidaksen nappiverkkareista jo eteenpäin.
Paksupohjaiset lenkkarit, muovinen "tatuointikaulakoru" ja sinipastellinen luomiväri kuuluivat yhteen. Hurjimmilla nuorilla oli pikkuletit päässä ja napakoru matalavyötäröisten housujen rinnalla. Mallia otettiin muun muassa Christina Aguileralta ja Britney Spearsilta, joiden menestysalbumit oli juuri julkaistu.

Nuorukaiset alkoivat roikottaa housujaan ja hyppyritukat tulivat muotiin. Karl Kanin joukkueteltan kokoiset farkut, huppari ja pipot myös sisällä kuuluivat uskottavaan tyyliin. Skeittivaatteet ja skeittarikengät kuuluivat monen nuoren asustukseen, vaikka skeittauksesta ei ollut tietoakaan.
Massiiviset käsikorut, löysät housut ja tiukka toppi yhdistettynä traktorinpohjakenkiin oli varma ja kuuma kokonaisuus. Krepattu tukka kuului myös ysärin lopun hiustrendeihin.

Osalla nuorista miehistä oli kalastajanhattu tai Nick Carter -tukka. Yin ja Yang -kuviot, tribaalit ja lohikäärmeteemat koristivat vaatteita ja joillain myös ihoa.
Ysärimuoti vaihtui Suomessa silti varsin hitaasti uuden vuosituhannen tyyliin. Kaduilla tuli vastaan vielä vuoden 1999 lopussa niin toppatakkeja, perusfarkkuja kuin supisuomalaisia karvalakkejakin.


Näitä ohjelmia katsoimme
Vielä 20 vuotta sitten Suomi eli yhtenäiskulttuurin aikaa populaariviihteessä. Koska vaihtoehtoja kanavissa tai ohjelmissa ei juuri ollut, samoja sarjoja katsottiin yhdessä.
Laman jälkimainingeissa TV täyttyi lämpimistä viihdeohjelmista ja saippuaoopperoista. Napakymppi, Speden spelit, Tuttu juttu show, Kokkisota ja Bumtsibum keräsivät perheitä saman sohvan ääreen. Osa samoista sarjoista tehtiin sittemmin uudelleen ja ne alkoivat pyöriä jälleen televisiossa, ehkäpä vuonna 2008 alkaneen taantuman helpottajina.
Kauniit ja rohkeat tahkosi jatkuvasti miljoonayleisöjä. Katsojien ikäjakauma oli laaja teineistä eläkeikäisiin.

Muistatko, kun Suomessa näkyi vain kolme valtakunnallista televisiokanavaa? Vasta 1990-luvun lopulta alkoi television murros. Ensin Nelonen-kanava aloitti toimintansa vuonna 1997. Nelonen alkoi esittää rapakon takana kriitikoiden ja katsojien ylistämää HBO:n Kylmä rinki -sarjaa.
Sitten tuli Sopranos. Maikkarin esittämä Sinkkuelämää keräsi puolen miljoonan katsojaluvut jakso toisensa perään.
Nuoret seurasivat myös Dawson's Creekin ihmissuhdekiemuroita. Beverly Hills 90210 esitteli amerikkalaista nuorten aikuisten elämää auringossa.
Muun muassa Kova laki, NYPD Blue, Teho-osasto ja Chicago Hope koukuttivat aikuisia television ääreen.


1990-luvun lopussa Buffy metsästi jo vampyyreitä suomalaistenkin televisiossa, ja Mulder ja Scully etsivät totuutta MTV3:n esittämässä X Files -sarjassa.
Suomalaiset ryhmittyivät sohville katsomaan myös amerikkalaista tilannekomediaa. Muun muassa jenkkisarjat Kolmas kivi auringosta, Frendit, Frasier, Will ja Grace tuntuivat tuoreilta ja mullistivat kansainvälistä komediantekoa.

Vuonna 1999 maailmalla julkaistiin useita elokuvia, jotka mullistivat elokuvateollisuutta. Matrixin näyttävät erikoistehosteet loksauttivat leukoja, ja Fight Club hämmensi katsojat ällistyttävällä juonenkäänteellään. Samana vuonna Notting Hill ruokki romantiikannälkäiset sielut, ja teinit saivat mallia sekoiluun ensimmäisestä American Pie -elokuvasta.
Kotimaisista elokuvista menestyivät muun muassa Häjyt, lähes sukupolvikokemukseksi noussut Pitkä kuuma kesä ja Rukajärven tie.

Tätä me kuuntelimme
Ysärimusiikki oli grungea, elektropoppia, tyttö- ja poikabändejä, metallia sekä räppiä. Musiikkia seurattiin muun muassa MTV3:n Jyrkistä ja Ylen Lista Top 40 -ohjelmasta.
Britney Spears ja Christina Aguilera nousivat maailmanlaajuisille listoille. Backstreet Boysin vuonna 1999 julkaistusta Millenniumista tuli vuoden kansainvälisesti myydyin albumi. Kukapa voisi unohtaa esimerkiksi hitin Larger Than Life.
Millenniumin juhlissa kuunneltiin varmasti myös elektropopyhtye Eiffel 65:n kappaletta Blue (Da Ba Dee).

Niin Tehosekoitin, Nylon Beat kuin Ultra Brakin julkaisivat vuonna 1999 albumit, jotka jäivät suomalaisen musiikin aikakirjoihin. Tiktak nousi listoille komeetan tavoin albumilla Frendit ja myi heti kahdessa viikossa kultaa ja parin kuukauden päästä platinaa.

Samaan aikaan alkoi suomalaisbändien kansainvälisten hittilistojen valloitus.
Pohjolan melankolia jalostui uudenlaisiin genreihin. Nightwish yhdisti metallin ja oopperan, Apocalyptica sellot ja hevin. HIMistä tuli yksi suurimmista suomalaisista yhtyeistä rakkausmetallillaan.
Bomfunk MC's -yhtyeen vuonna 1999 julkaistu In Stereo soi jo Suomessa cd-levyillä kotibileissä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen sinkku Freestyler nousi Euroopan myydyimmäksi.
Ja sitten meidät suomalaiset yhdisti vuosituhannen suurin tanssihitti, Daruden Sandstorm.

Y2K herätti meissä pelkoa
Suomi oli 1990-luvun lopussa siirtynyt laman kurjuudesta teknologiavetoiseen nousukauteen. Nokiaan uskottiin kuin vuoreen, eikä suotta. Yhtiö oli vuosituhannen vaihteessa maailman kännykkämarkkinoiden suvereeni ykkönen.

Internet-palveluja myyvät yhtiöt menestyivät pörssissä meillä ja maailmalla. Perusteettomien odotusten paisuttama it-kupla romahti vasta millenniumin jälkeen.
Nettiyhteydet olivat yleistyneet myös kodeissa. Vuosituhannen vaihteessa monissa perheissä tapeltiin siitä, käytetäänkö puhelinlinjaa soittamiseen vai netissä surffaamiseen.


Maailma oli entistä riippuvaisempi tietokoneista, ja siirtymä 2000-luvulle herätti myös pelkoa. Joutuisiko ihmiskunta kokemaan ennennäkemättömän kaaoksen tietojärjestelmien romahtaessa?
Y2K:na tunnettua ongelmaa puitiin niin kahvipöydissä kuin mediassakin. Esimerkiksi Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa pohdittiin, jumiuttaako Y2K rahaliikenteen, pysähtyvätkö autot ja sekoaako televisio.
Pahimmissa uhkakuvissa tietokoneiden tilttaaminen aiheuttaisi ydinvoimalaonnettomuuden.
Vaikka kauhuskenaarioille myös naureskeltiin, moni suuntasi kaiken varalta joulukuussa 1999 apteekkiin. Ylen Elävässä arkistossa muistellaan joditablettien ostoryntäystä. Muutamassa päivässä myytiin yli miljoona tablettia.


Näin vuosituhat sitten vaihtui
Kun odotettu ja pelätty uudenvuodenaatto lopulta koitti, millenniumia ja vuosituhannen vaihteen uhkakuvia oli hehkutettu mediassa jo kuukausia.
Jälkikäteen katsottuna merkittävin tapahtuma taisi olla se, että Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien Venäjää johtanut presidentti Boris Jeltsin erosi uudenvuodenaattona 1999. Valtaan nousi suomalaisille vielä silloin tuntematon Vladimir Putin.

Meillä vuosituhat vaihtui lopulta melko tavanomaisesti, ainakin kaikkeen kohkaamiseen verrattuna. Kansa karvalakeissaan kommentoi Ylelle, että aika samalta tuntuu.
Muutamaa päivää myöhemmin Helsingin Sanomat uutisoi, että tuhannet ihmiset olivat silti nostaneet puolenyön jälkeen lankapuhelimen luurin ja kuunnelleet, toimiiko puhelinverkko edelleen. Toimihan se, eivätkä tietokoneetkaan seonneet.
Voit keskustella aiheesta klo 20 asti.
Lue lisää: Jos synnyit 1980-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi
Näkökulma: Suomi on nyt hyvin erilainen kuin 30 vuotta sitten – mutta arki kulkee samoja latuja