Sastamalaisen rehtorin syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta on hylätty.
Sastamalan Sylvään koulun rehtoria Jari Anderssonia syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun hän muutti 16 oppilaan päättöarvosanaa. Andersson kiisti syytteen ja kertoi muuttaneensa arvosanoja keskiarvojen mukaisiksi oppilaiden yhdenvertaisen kohtelun ja oikeutetun edun perusteella.
Kyse oli englannin arvosanoista. Anderssonin mukaan opettaja oli laskenut oppilaiden arvosanoja merkittävästi, ja tästä oli tullut valituksia huoltajilta ja oppilailta.
Oppilaat kokivat, etteivät saaneet tunneilla tarpeeksi tukea, eivät ymmärtäneet opetusta, minkä vuoksi arvosanat laskivat. Arvosanojen poikkeamiseen oli kiinnittänyt ensin huomiota muu henkilökuntaan kuuluva kuin rehtori. Oppilaat ja oppilaiden vanhemmat olivat rehtorin mukaan häneen jatkuvasti yhteydessä asiasta.
Rehtori oli puhunut asiasta opettajan kanssa, mutta arvosanat antanut opettaja oli ilmoittanut pysyvänsä arvioinnissa. Tämän jälkeen rehtori muutti hallintopäätöksellä ainakin 16 oppilaan arvosanat.
Teko katsottiin vähäiseksi
Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeuden mukaan arvosanojen muuttaminen oli riidatonta. Riitaista asiassa oli, saako näin tehdä.
Anderssonin tekemä hallintopäätös asiassa ei perustunut käräjäoikeuden mukaan perusopetuksesta annettuihin säännöksiin, mistä rehtorin on täytynyt asemansa perusteella olla tietoinen. Virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomitaan, jos teko ei ole vähäinen.
Käräjäoikeus katsoi, että mainituissa olosuhteissa Anderssonin menettelyä on pidettävä kokonaisuuteena arvostellen vähäisenä. Oppilaille ei ole aiheutettu käräjäoikeuden mukaan vahinkoa, sillä arvosanoja on muutettu heidän edukseen.
Käräjäoikeuden mukaan rehtorin teon moitittavuutta lisää puolestaan se, että kyse ei ollut yksittäisen arvosanan muuttamisesta.
Aluehallintovirasto (avi) on tehnyt viime vuonna samasta asiasta ratkaisun.
Avin mukaan Andersson ei olisi saanut muuttaa arvosanoja omin päin.
Syytteen tultua hylätyksi todistelukustannukset jäävät asiassa valtion maksettavaksi.
Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa.
Lue lisää:
Sastamalalaisen koulun rehtoria syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta