Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen syyte työsyrjinnästä hylättiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Päätös liittyy Aamulehden päätoimittajan valintaprosessiin vuonna 2017. Telanteelle vaadittiin 50–60 päiväsakkoa.
Myös päätoimittajan valintaprosessiin osallistunut Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen vapautui syytteistä. Juvoselle vaadittiin 30–40 päiväsakkoa.
Telannetta ja Juvosta syytettiin Aamulehden päätoimittajaksi hakeneen Päivi Anttikosken syrjinnästä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, etteivät Telanne ja Juvonen ole syrjineet Anttikoskea sukupuolen perusteella vaan hänet sivuutettiin valintaprosessista sen vuoksi, ettei hän ollut tehtävään paras henkilö.
Tuomio ei ole lainvoimainen. Anttikosken asianajaja Markku Fredman kertoo olevansa pääosin tyytyväinen tuomioon. Mahdollista valittamista pohditaan sitten, kun syytettä ajanut syyttäjä on muodostanut kantansa asiaan. Syyttäjä Olli Sulkonen ei vielä otta kantaa siihen, tyytyykö hän tuomioon.
Päivi Anttikoski on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja ja nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja.
Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi valittiin Jussi Tuulensuu. Telanteen mukaan Tuulensuulla oli täysin ylivoimainen kokemus, koska hän oli Aamulehden kakkospäätoimittaja.
Syyttäjän mukaan sukupuoli vaikutti
Telanne ja Juvonen haastattelivat Anttikoskea 4. joulukuuta 2017. Syyttäjän mukaan Telanne oli kysynyt Helsingissä asuvan Anttikosken asumisjärjestelyistä. Anttikoski oli ilmoittanut, että hän muuttaisi viikoiksi Tampereelle, mutta mies ja 10-vuotias poika jäisivät Helsinkiin.
Syyttäjän mukaan Telanne ilmoitti silloin, että 10-vuotias lapsi ei pärjää ilman äitiään. Tämän jälkeen Anttikoski sivuutettiin päätoimittajan valinnasta.
Syyttäjän mukaan Telanne ja Juvonen antoivat kiellettyä merkitystä Anttikosken vanhemmuudelle ja äitiydelle eli syrjivät häntä sukupuolen perusteella.
Päivi Anttikoski kertoi kesällä 2018 Suomen Kuvalehden artikkelissa, että hänen rekrytointinsa Aamulehden päätoimittajaksi katkesi äitiyteen. Anttikosken mukaan hän ei hakenut paikkaa, vaan häntä pyydettiin mukaan rekrytointiprosessiin hakuajan päättymisen jälkeen.
Syytetyt kiistivät syrjineensä
Tapausta käsiteltiin marraskuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Telanne ja Juvonen kiistivät käräjillä syrjineensä Anttikoskea. Heidän mukaansa Anttikoski karsiutui muiden kuin perhesyiden vuoksi.
Telannetta ja Juvosta edustanut asianajaja Petteri Uoti kertoi oikeudessa, että Anttikosken karsiutumiseen vaikutti se, ettei hänellä ollut ehdotuksia Aamulehden kehittämiseksi ja että hän kritisoi entistä työnantajaansa Helsingin Sanomia.

Kai Telanne myös kiisti jyrkästi kysyneensä Anttikoskelta mitään tämän perheestä.
Käräjäoikeus piti Anttikosken kertomusta uskottavana
Käräjäoikeus katsoi, että Päivi Anttikosken kertomus työhaastattelun kulusta oli uskottava. Anttikoski oli lähettänyt pian työhaastattelun jälkeen ystävälleen viestin, jossa oli kertonut Telanteen kysyneen asumisjärjestelyistä ja kommentoineen niitä hänen oikeudelle kertomallaan tavalla.
Kertomuksen uskottavuutta lisäsi myös se, että toinen päätoimittajan paikkaa hakenut nainen kertoi, että myös häneltä oli kyselty perheeseen liittyviä asioita samalla tavalla.
Oikeus katsoi, että Telanteen kommentti, jonka mukaan 10-vuotias poika ei pärjää ilman äitiään, oli ajattelematon ja työhaastattelussa täysin epäasiallinen.
Anttikoski ei vaatinut Telanteelle ja Juvoselle rangaistusta, vaan poliisi kirjasi itse ilmoituksen.
Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä. Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde peruttiin vuonna 2008 sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.
Lue myös:
Aamulehden työsyrjintäepäily syyteharkintaan: Kaksi epäiltyä ja kaksi epäiltyä uhria