Sama komisario oli merkitty tutkinnanjohtajaksi noin 4 000 jutussa vuonna 2016. Hurja työtaakka oli yksi syy siihen, että epäillyn rikoksen syyteoikeus pääsi vanhenemaan Pirkanmaalla, sanoo eduskunnan oikeusasiamies.
Kyseessä oli valkeakoskelaisen Metsäkansan kyläyhdistys ry:n kantelu. Kyläyhdistyksen kantelu koski poliisitutkinnan viivästymistä niin, että tutkintapyynnön alaisena ollut asia ehti vanheta.
Kanteluun johtaneissa tapauksissa oli kyse kyläyhdistyksen hallinnon epäselvyyksistä vuosina 2000‒2013. Kyläyhdistyksen hallitus selvitti asioita asiantuntijoiden kanssa ja päätyi lopulta viemään asiat poliisin tutkittaviksi. Poliisin luona käytiin kolme eri kertaa vuosina 2015 ja 2016. Asia ehti kuitenkin vanheta.
Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen moittii poliisin toimintaa päätöksessään. Jääskeläinen kuitenkin katsoo, että tutkinnassa on kyse myös resursseista ja työnjohdosta, mikä lieventää moitetta.
Hautautui muiden juttujen joukkoon
Oikeusasiamies pyysi kanteluun lausunnot poliisilta. Sisä-Suomen poliisin lausunnossa myönnetään, että asian esitutkinta viivästyi niin, että epäillyn rikoksen syyteoikeus vanheni. Vaikka osa asioista olisi ollut jo ilmoitusta tehtäessä vanhentuneita, poliisin olisi ollut mahdollista selvittää asiaa.
Viimeistään toisen ilmoituksen kohdalla poliisi olisi voinut pyytää täydennystä aineistoon. Toisen päätöksen yhteydessä on maininta siitä, että poliisi tekee aloitteen sovittelusta. Kyläyhdistyksen mukaan sovittelua ei kuitenkaan viety eteenpäin.
Oikeusasiamiehen mukaan sovittelu olisi voinut johtaa kaikkien osapuolten kannalta parhaaseen lopputulokseen.
Kolmas ja asianajajan lausunnolla täydennetty ilmoitus johti esitutkintaan, mutta hautautui poliisin tutkimattomien juttujen joukkoon, niin että asiat ehtivät vanheta. Lopulta poliisi teki syyttäjälle esityksen tutkinnan rajoittamisesta 2017.
Sisä-Suomen poliisin lausunnon mukaan poliisilla oli tiedossaan, että asian vanhenemiseen oli aikaa alle vuosi. Sisä-Suomen poliisin mukaan vastuu siitä, että asiat eivät vanhene, on tutkinnanjohtajalla.
Oikeusasiamiehen mukaan tutkinnanjohtajan juttujen määrä on ollut niin suuri, ettei tutkinnanjohtajan käytännössä voida olettaa olevan selvillä jokaisen jutun tilanteesta. Vastuu oikeusasiamiehen mukaan voi kohdentua myös tutkinnanjohtajan esimiehiin.
Nämä seikat lieventävät oikeusasiamiehen mukaan poliisiin kohdistuneita moitteita. Oikeusasiamiehen ratkaisu ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.
Kyläyhdistys on tyytyväinen oikeusasiamiehen päätökseen.
‒ Kyläyhdistyksen hallitus on nyt tehnyt kaikkensa asian selvittämiseksi. Tältä osin asia on yhdistyksen näkökulmasta käsitelty loppuun, puheenjohtaja Erkki Linkohaka sanoo.