Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Nokia | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23988

Autoilijat ihmeissään E18-tiellä: Nopeustaulut varoittavat liukkaasta kelistä ja opastavat samalla ajamaan lujaa

$
0
0

Autoilijat ovat hämmästelleet viime aikoina E18-tien opastetaulujen ristiriitaisia nopeus- ja kelirajoituksia. Tällä viikolla digitaaliset opasteet ovat Helsingin ja Kotkan välillä esimerkiksi varoittaneet liukkaasta ajokelistä, mutta samalla sallineet sadan kilometrin tuntinopeuden.

– Näitä tilanteita on ollut liikaa. Tekniikassa on ollut ongelmia, samoin telematiikan ohjauspolitiikkaa on selvitetty ja se on yhä selvityksen alla, kertoo Tampereen tieliikennekeskuksen päällikkö Kari Korpela.

Korpelan mukaan ongelmat johtuvat herkästä järjestelmästä. Jos oikealla kaistalla on riittävän hyvä kitka, nopeusrajoitus ei välttämättä putoa. Jos ohituskaistalla on kuitenkin liukasta, varoitus tienkäyttäjälle on järjestelmän mielestä paikallaan.

– Se on ihan skitsofreeninen tilanne. Toisaalta varoitetaan liukkaudesta, mutta toisaalta on korkea nopeusrajoitus.

Autoilijoita ovat ärsyttäneet etenkin tilanteet, joissa opastetaulut ovat näyttäneet 80 kilometrin maksimituntinopeutta, vaikka ajokeli olisi kuiva ja sää selkeä. Silloin järjestelmä on ollut liian herkkä toiseen suuntaan.

– Järjestelmä voi laskea nopeusrajoitusta, vaikka liukkautta olisi vain ohituskaistalla. Rajoitukset tippuvat niinsanottuun turvanopeuteen myös silloin, jos järjestelmässä on tiedonsiirtoon liittyvä tekninen vika. Eihän se tunnu hyvältä, jos kesäkelillä saa ajaa vain 80 kilometriä tunnissa.

Käsin ei ehditä ohjata

Turun ja Vaalimaan välillä kulkeva E18-tie on Suomen pisin älytie. Automaattiset opastetaulut ovat käytössä koko matkan pituudella, kun muilla teillä pisimpien telematiikkajaksojen pituus on noin 10-30 kilometriä.

E18-tiellä on kaksi eri järjestelmää, joista toinen havainnoi ajokeliä ja toinen liikennemääriä sekä liikennevirran nopeutta. Molemmat perustuvat antureiden – tiesääasemien ja liikenteen automaattisen mittausjärjestelmien – havaitsemiin arvoihin.

Se on ihan skitsofreeninen tilanne. Kari Korpela

Opasteet ja nopeusrajoitukset vaihtuvat kerättyjen havaintojen pohjalta automaattisesti.

– Jos tulee tekninen ongelma tai onnettomuus tai kyltit näyttävät väärää tietoa, keskuksesta on mahdollista käsin ohjata haluttu nopeus. Ne ovat poikkeustapauksia, sillä meillä ei ole valitettavasti tarpeeksi resursseja seurata kaikkia järjestelmiä aktiivisesti.

Älyopasteiden ohjauspolitiikka perustuu valmiiksi määriteltyihin liikennetilanteisiin: mikä on kitka-arvo, onko tiellä jäätä tai lunta, mikä on näkyvyys, missä tilanteissa näytetään mitäkin nopeusrajoituksia. Ohjauspolitiikan laatii paikallinen tienpitäjä tai ely-keskus.

Pitkä tie on telematiikan kannalta ongelmallinen siinä mielessä, että matkan varrelle mahtuu monta aluetta ja vastuutahoa. Ohjauspolitiikka ei ole koko matkan osalta yhtenäinen, eikä sää ole koko tien mitalla sama.

– Tie on jaettu ohjausjaksoihin, jolla on keliin liittyen sama nopeusrajoitus. Aina johonkin tulee sitten se kohta, jossa opasteet toimivat eri tavalla kuin aikaisemmin.

Autoilijoiden villi länsi?

E18-tie ei ole ensimmäisenä listalla, kun poliisi lähtee valvomaan liikennettä.

– Moottoritiet ovat turvallisimpia teitä, koska ne ovat leveitä, hyvin hoidettuja ja molempiin suuntiin menee kaksi kaistaa. Poliisi kohdistaa valvontaa ennemmin teille, jotka eivät ole niin turvallisia, toteaa komisario Ilari Van Der Steen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Jos poliisi päätyy sakotukseen, sakosta voi aina valittaa käräjäoikeuteen tai syyttäjälle. Ilari Van Der Steen

Moottoritietä paljon ajavat ovat huomanneet, että siellä näkee välillä koviakin ylinopeuksia. Onko E18-tie siis jonkinlainen autoilijoiden villi länsi, jos opasteet eivät toimi eikä poliisikaan valvo? Tampereen tieliikennekeskuksen päällikkö Kari Korpela arvioi, että turvallisuusriski on olemassa.

– Jos opastetaulut näyttävät väärää nopeusrajoitusta tilanteeseen nähden, niin osa ei noudata sitä ja osa noudattaa. Silloin liikennevirtoihin tulee isoja nopeuseroja. Se on suurin riski.

Entä voiko autoilijaa sakottaa ylinopeudesta, jos opastetaulut näyttävät päin honkia?

– Päälähtökohta on se, että liikennemerkkejä tulee noudattaa. Jos liikennemerkit ovat kuljettajan mielestä antaneet nopeudesta täysin vääriä tietoja, asiasta kannattaa keskustella poliisin kanssa. Jos poliisi päätyy sakotukseen, sakosta voi aina valittaa käräjäoikeuteen tai syyttäjälle, sanoo komisario Ilari Van Der Steen.

"Hiljempaakin saa ajaa"

Tieliikennekeskuksesta muistutetaan, että opasteissa näkyy enimmäisnopeusrajoitus.

– Jos merkit syystä tai toisesta näyttävät liian suurta nopeusrajoitusta, pitää ajaa kelin, liikennemäärien ja omien kykyjen mukaan. Hiljempaakin voi ajaa, Kari Korpela toteaa.

Huonosti toimiva järjestelmä syö kuitenkin sen uskottavuutta.

– Täydelliseksi tekniikkaa ei saada koskaan, mutta tienkäyttäjän pitäisi voida luottaa järjestelmiin. Mitä enemmän on vikoja, sitä enemmän ne heikentävät järjestelmien hyötyjä.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23988

Latest Images

Trending Articles

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>