Viikonloppuna Rovaniemellä järjestettiin improvisaatioteatteritapahtuma Kaamos. Kulttuuritalo Viljamissa kokoontui kolme suomalaista teatteriryhmää, rovaniemeläinen Lentävän poron teatteri, tamperelainen inprovisaatioteatteri Snorkkeli sekä helsinkiläinen improvisaatioteatteri Stella Polaris.
Viikonlopun aikana ryhmät kehittivät ammatillista osaamistaan ja esiintyivät yleisölle sekä perustivat valtakunnallisen yhdistyksen koordinoimaan tulevaa yhteistyötä. Lentävän poron teatterin vt. toimitusjohtaja ja uuden valtakunnallisen yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Olavi Jokinen piti tapahtumaa onnistuneena jo lauantaina.
– Meillä on ollut torstaista saakka täällä koolla improvisaatioteattereita ympäri maata. On ollut aivan mahtavia päiviä, kun ollaan kerrankin saatu omistettua aikaa sille, että ollaan oltu asian äärellä. Perjantainakin oli lähes loppuunmyyty esitys, jossa esiintyi Snorkkeli ja Stella Polaris. Se lämmitti tietenkin lappilaisen improntekijän sydäntä, että saatiin yleisö liikkeelle.
Vapaat ryhmät tahtovat tilaa
Tapahtumassa nousi keskusteluun myös tilaongelma Rovaniemellä. Erilaisia kulttuurin tuottajia ja vapaita ryhmiä olisi paljon, mutta sopivaa tilaa vähän.
Rovaniemen kaupunki teki vasta kyselyn kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden tilatarpeista, mutta tuloksia ei ole vielä julkistettu. Lentävän poron teatterin vastaus kyselyyn oli, että Rovaniemelle tarvitaan ilman muuta lisää esiintymistilaa.
– Haluaisimme, että syntyisi tila esittäville taiteille. Mikään olemassa oleva tila ei tällä hetkellä palvelee laajasti koko kenttää. Me olisimme valmiita maksamaan vuokraakin siitä.
– Yksi asia siinä kyselyssä minua kuitenkin harmitti. Siinä puhuttiin vain kolmannesta sektorista, mutta Rovaniemellä pitäisi saada yhteen laajemminkin luovan alan yrityksia, vapaan kentän kulttuuritoimijoita, kuvataiteilijoita ja koko ruohonjuuritaso. Silloin sitä synergiaa alkaa tapahtua ja saadaan ne neliöt ja tunnit käyttöön.
Rovaniemelle uusi (tai uusvanha) kulttuuritalo?
Rovaniemellä on vapaiden teatteriryhmien lisäksi myös muita toimijoita, jotka ovat tuskastelleet ainakin ajoittain sopivien tilojen puutetta. Työskentely-, näyttely-, harjoitus- tai esiintymistilaa tarvitsevat muun muassa sirkus Taika-aika, kuvataiteilijat ja kuvataidekoulu sekä paikalliset bändit. Vapaiden ryhmien omalle kulttuuritalolle olisi siis tilausta, sanoo Jokinen.
– Minun fantasioissani se olisi sellainen paikka, jossa olisi pari sopivankokoista esiintymistilaa, joihin voisi tehdä paikallisia esityksia ja tuoda vierailijoita, muusikoita ja orkestereita muualta. Siellä on lisäksi harjoitustiloja kuvataiteilijoille ja bändeille ja näyttelytiloja ja toimistotiloja luovien alojen toimijoille ja yrityksille. Sitten siellä alkaa tapahtua ja sykkiä, se on se minun ajatus.
Tilakysymys törmää vääjäämättä näinä taloudellisesti ankeina aikoina rahaan – tai paremminkin sen puutteeseen. Vapaiden ryhmien etu on kuitenkin se, että ne maksaisivat Rovaniemen kaupungille vuokran 'ihan oikeana rahana' eikä budjettisiirtoina.
– Rovaniemen kaupungin kannattaa sijoittaa tällaiseen toimintaan, mutta niistä tiloista maksetaan myös vuokraa. Täällä on useampia toimijoita, jotka ovat valmiita maksamaan ihan markkinahintaistakin vuokraa, jos ne tilat vastaavat niiden tarpeita.