Kauan odotetut helteet saavat hien pintaan monilla työpaikoilla. Kuumatyöksi määritellään työskentely yli 28 asteessa. Kuumuuteen vaikuttavat lämpötila, ilmankosteus, työn fyysisyys ja työvaatetus.
Sisätiloissa kuumatyötä tehdään esimerkiksi keittiöissä ja leipomoissa, sula- ja valutöissä, sekä kasvihuoneissa. Ulkona hiki virtaa muun muassa asfaltti- ja kattotöissä.
Vinkit työntekijälle:
- Jos lämpötila on yli 28 astetta, pidä tauko ainakin kerran tunnissa. Jos lämpötila on yli 33, hengähdä varjossa kerran 15 minuutissa.
- Juo riittävästi vettä tai laimeaa mehua, vaikka ei edes olisi jano: Fyysisessä työssä 3–4 kertaa tunnissa, 1–2 desiä kerralla.
- Alkoholia sen sijaan kannattaa välttää: se poistaa nestettä ja nostaa sykettä levossakin.
- Syö monipuolisesti: välipaloiksi käyvät esimerkiksi suolakurkut, oliivit ja suolatut pähkinät.
- Pukeudu väljiin ja kevyisiin vaatteisiin mahdollisuuksien mukaan myös työpaikoilla.
- Tunne terveydentilasi, huolehdi kunnostasi.
- Kuumaan kannattaa myös totutella: elimistön sopeutuminen lämpöön kestää noin viikon.
Lisäksi muun muassa ikä, sukupuoli, ruumiinrakenne, fyysinen kunto ja lämmönsietokyky vaikuttavat siihen, kokeeko henkilö kuumuuden tukalaksi tai mukavaksi. Työterveyslaitoksen mukaan joka kolmannen työntekijän mielestä kuumuus haittaa työntekoa.
Muistisäännöt työnantajalle:
- Huolehdi sisätilojen viileydestä: ilmastointi, ilmalämpöpumput ja tuuletus viileällä säällä.
- Jos työpaikan lämpötila tekniikasta huolimatta ylittää 28 astetta, työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle on rajoitettava.
- Salli rentous tilanteen mukaan myös valkokaulustyöntekijöille: voisiko kravattia löysentää, ottaa puvun takin pois tai sallia shortsit toimistoon?
- Ajattele myös asiakkaita: harva jaksaa tehdä ostoksia liian kuumassa kaupassa.
Aluehallintovirastosta kerrotaan, että kysymyksiä ja valituksia kuumuudesta tulee yleensä silloin, kun hellettä on kestänyt noin viikon. Kannattaa myös muistaa, että sateisen ja viileän alkukesän jälkeen lämpimästä säästä saa myös nauttia.